Magazin
FILM: POVRATAK IGARA GLADI

Fatalna privlačnost užasa
Objavljeno 25. studenog, 2023.
BALADA PJEVICA I ZMIJA: TKO BI REKAO DA ĆE DJECA KOJA SE BORE DO SMRTI BITI TAKO STRAŠNA?

Komercijalno i kreativno uspješna distopijska znanstvenofantastična franšiza vratila se godinama nakon završetka priče o Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) s prequelom "Igre gladi: Balada pjevica i zmija" (The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes), koji rasvjetljava povijest užasnog gladijatorskog natjecanja - piše Aidan Kelley, čiji prilog za collider.com prenosimo u cijelosti, uz neznatne jezične prilagodbe.“Užasno" je ovdje doista prikladna riječ jer je naslovna referenca po kojoj je blockbuster franšiza nazvana u najboljem slučaju nehumana, a u najgorem slučaju zastrašujuća. To je nešto što karizmatični zlikovci iz franšize, poput znanstvenice, dr. Volumnije Gaul (Viola Davis) i ozloglašenog budućeg predsjednika Panema Coriolanusa Snowa (Tom Blyth) vrlo dobro znaju. Njihovo iskrivljeno gledište o pravdi i miru vrti se oko bacanja dvadeset četvero nevine djece u arenu i gledanja kako se bore do smrti, a sve za vlastito bolesno zadovoljstvo i lažnu potrebu za kaznom.

S razlogom se franšiza "Igre gladi" često opisuje kao akcijsko-avanturistički filmski serijal. Gladijatorske igre sadržavaju obilje razrađenih akcijskih scenografija u kojima mnogi glavni likovi pokazuju svoje vještine dok se bore za preživljavanje. Međutim, može se zaključiti i da su "Igre gladi" u svojoj srži manje o akciji i avanturi, a više o uzbuđenjima i teroru. Uostalom, distopijske priče poput "Igara gladi" često služe kao upozorenje u što se društvo može pretvoriti ako slobodu izbora i slobodu općenito preuzmu bogati i moćni.

I u originalnoj sagi koja slijedi Katniss, kao i u nedavno objavljenom prequelu, doznajemo da su "Igre gladi" osmišljene da utjeraju strah u srce dvanaest okruga Panema, kažnjavajući ih sve za rat za koji većina nije odgovorna niti je živa. Podsjetimo, svake godine od završetka prvog rata Kapitol odabire dvoje djece, jednog dječaka i jednu djevojčicu, između 12 i 18 godina iz svakog okruga i prisiljava ih da se bore dok ne ostane jedan pobjednik. Prisiljavanje bilo koga da se bori do smrti protiv svoje volje definicija je zla, ali natjerati nevinu djecu na taj čin čini ga još strašnijim. Baš kao što je prvi film "It" zastrašujući jer Pennywise (Bill Skarsgård) muči djecu, "Igre gladi" su mnogo strašnije s obzirom na dječju dob boraca.

Kao što se vidi u prvom filmu, većina nevjerojatno mladih natjecateljica, poput Rue (Amandla Stenberg), nema ni trunke šanse u areni, jer stariji protivnici navaljuju ravno na njih kako bi se nosili s jednom suparnicom manje. Budući da je film s oznakom PG-13, izravne smrti uglavnom su "izvan ekrana", namjerno i nenamjerno, jer film ima prilično zloglasnu klimavu kameru (ali to je već druga priča). Ipak, užasna je i zastrašujuća implikacija da djeca stradaju zbog neke bolesne igre. Ubijanje nedužne djece nešto je što se čak ni neki od najkrvavijih i najrizičnijih slasher filmova ne bi usudili dotaknuti, no poremećena elita na Capitolu uživa u tome kao u obliku zabave.

Izuzev turobnog, distopijskog društva, futuristički svijet "Igara gladi" uglavnom je prilično zemaljski i sličan našem svijetu. Osim stvaranja bioloških čudovišta, što dodatno učvršćuje seriju "Igre gladi" kao horor-franšizu. Iako mnoga od tih stvorenja mogu izgledati kao obične životinje, većina tih mutacija (koje se obično naziva džukelama) ima zastrašujuće sposobnosti koje se mogu opisati samo kao nezemaljske.

Neke od najranijih džukela koje smo vidjeli u franšizi životinje su nalik na psea koje progone Katniss i Peetu (Josh Hutcherson) u njihovim prvim igrama. One su mnogo prikrivenije i agilnije od vašeg prosječnog psa, a opet nisu ni približno tako smrtonosne kao neka druga stvorenja u kasnijim filmovima. The Hunger Games: Catching Fire prikazuje džukele nalik na majmune koji se koriste svojom brojnošću kako bi svladali plijen. Međutim, možda najstrašnija od svih njih su humanoidna i gušterolika stvorenja u "Igrama gladi: Šojka rugalica - 2. dio", koja ubijaju Finnicka (Sam Claflin). Izgledaju gotovo kao da su iščupana ravno iz filma Alien.

No ako su svi zastrašujući na svoj način, ni jedan od filmova "Igre gladi" ne prikazuje pravi, iskonski horor igara poput novog filma "Igre gladi: Balada o pjevicama i zmijama". Začudo, ono što desete "Igre gladi" čini mnogo više uznemirujućim od onih koje će slijediti više od šezdeset godina poslije jest to koliko su primitivnije i u toliko manjem opsegu. Nakon prostranog šumskog okruženja u The Hunger Games ili džungle u The Hunger Games: Catching Fire, igre u prequelu odvijaju se u nevjerojatno skučenoj areni koja ima samo nekoliko mjesta za skrivanje.

Način na koji redatelj Francis Lawrence prenosi igre također se čini puno visceralnijim i brutalnijim, pri čemu se početna borba u igricama manje doima kao akcijska sekvenca, a više kao morbidni gubitak života. Zatim dolazi obvezna invazija čudovišta, koju uvodi Gamemaker Dr. Gaul (koji odiše hrabrošću ludog znanstvenika iz klasičnog horor-filma). Ovaj put "duga smrti" spušta se na teren s mnogo raznobojnih zmija, koje proždiru sve osim jednog od preostalih likova u tim barbarskim igrama. Dok Lucy Gray Baird (Rachel Zegler) jedva preživljava to iskušenje, ostaje s dubokim osjećajem dugotrajnog užasa koji bi je mogao pratiti do kraja života, baš kao što će pratiti i publiku.

Darko Jerković
Možda ste propustili...

HRVATSKI KREATIVNI TURIZAM: KRIŽEVCI CENTAR SVIJETA

Dani oživljene prošlosti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DR. SC. KREŠIMIR PETKOVIĆ REDOVITI PROFESOR NA FAKULTETU POLITIČKIH ZNANOSTI SVEUČILIŠTA U ZAGREBU

Duboka država je batina s dva kraja u političkim borbama za hegemoniju koje premrežuju državu i društvo

2

RAZGOVOR: BOŠKO PEŠIĆ

Višestruka subverzija demokratske vladavine prava

3

TEMA TJEDNA: DUBOKA DRŽAVA

Mate Mijić: Postoji
politički utjecaj koji nije
ostvaren na izborima