Dome slatki dome
HLADNI MJESECI NE MORAJU BITI PUSTI

I jesen može biti puna cvijeća uz birane trajnice
Objavljeno 23. studenog, 2023.
Jesenske trajnice uglavnom su više ili visoke, a sad dolaze do posebnog izražaja

Dolazak jeseni ne znači i pustoš u vrtu. Dapače, prekrasne boje i nijanse opadajućih listova daju našem vrtu očaravajući izgled. Premda mnoštvo stabala i grmova ostane golo i djeluje pomalo pusto, to ne znači da nam vrt mora biti takav cijele zime.Boja snijega


Visoke i više trajnice, ako ocijenimo da se ne mogu same držati uspravno, moramo poduprijeti kolčićima i privezati ih uz njih. Visoke trajnice obično ne sadimo u sredini vrta ili negdje gdje bi nam mogle zaklanjati pogled, njih obično sadimo uz rubove parcela, kao prijelaz s visokih stablašica k nižem bilju povezujući ih sa zemljom.

Niže i puzajuće trajnice možemo saditi posvuda u vrtu kao prekrivač tla ili kao popunu suhozida, čime obogaćujemo puste suhozide, i to tako da kombiniramo trajnice koje će nam se na zidu izmjenjivati cvatnjom cijele godine. Na taj način dobivamo oplemenjen suhozid, koji će cijele godine biti poseban dekorativan element u vrtu. No za jesensku cvatnju većina niskih trajnica baš i neće biti primjerna za sadnju jer niske trajnice najčešće cvjetaju u proljeće. Međutim, i među nižim trajnicama možemo naći poneku, kao što je snijeg, Iberis sempervirens, koji ima sjajnozelene, gotovo kožne listiće, a bojom snijega cvate od kraja listopada do travnja.


Jesenske trajnice uglavnom su više ili visoke, cvatu u raznim bojama, a sada dolaze do posebnog izražaja. Ove trajnice razmnožavamo najčešće u proljeće. Neke možemo razmnožavati i reznicama ili sjemenom u za to primjerno doba. Stoga se pitamo što sada napraviti da bismo obogatili naš vrt već ove jeseni i s tako obogaćenim dočekali zimu. Ni to nije problem. Ipak, prije nego što se odlučimo za kupnju trajnica, moramo malo pogledati stručnu literaturu i obići vrtlarije da bismo na mjestu vidjeli kako koja trajnica izgleda i kako ih kombinirati ako ih sadimo na neke vrtne gredice.

Ako nismo odlučni kako ih kombinirati, tada se savjetujmo s vrtlarom u vrtlariji, koji će nas zasigurno dobro uputiti i predložiti kakvu kombinaciju napraviti te koju boju listova, oblika biljke i cvjeta odabrati. Budući da je na našim prostorima tek posljednjih nekoliko godina ponuda trajnica jako obogaćena, neke nove vrste još nisu udomaćene, pa nemaju ni službenog hrvatskog naziva. Stoga se u nabavi najbolje služiti stručnim nazivljem, da ne biste zamijenili vrste, jer kod nas mnoštvo istih vrsta ima različite domaće nazive

Trajnice koje nalazimo po vrtlarijama su u kontejnerima, dakle u plastičnim loncima. Takve trajnice možemo saditi cijele godine, pa tako možemo posaditi i ove jesenske, i one će nam cvjetati već ove jeseni. Pri sadnji takvih trajnica budimo oprezni da ne bismo povrijedili njihov korijenov sustav, jer to može negativno utjecati na razvoj same biljke. Sadnju moramo obavljati na dubinu na kojoj je biljka bila u kontejneru. Preduboka ili preplitka sadnja može prouzročiti propadanje biljke.

Potreba za vodom


Sadnja podrazumijeva i to da je tlo za nju već dobro pripremljeno i pognojeno. Naime, naše trajnice ostat će zasađene na istom mjestu više godina, gotovo do svog prirodnog odumiranja. Neke mogu živjeti nekoliko godina, a neke izdrže i više od deset godina na istom mjestu ako ih pravilno održavamo i njegujemo, što podrazumijeva redovito plijevljenje trave, okopavanje prema potrebi, orezivanje, uklanjanje ocvalih cvjetova, kontrolu zdravstvenog stanja i redovitu prihranu.

Pri sadnji trajnica moramo uzeti u obzir i njihovu potrebu za vodom, da ne bismo zasadili one koje traže mnogo vode uz one koje dobro podnose sušu. Paziti moramo i na razmak sadnica da jedna drugoj ne bi preotimale životni prostor ili, pak, da ne budu prerijetko zasađene, jer će nam tada izgledati siromašno i neugledno, čak i ružno. Dakako, pri sadnji moramo voditi računa i o tome koliko koja biljka živi, a uz to moramo posebno dati pozornosti izgledu svake biljke koju sadimo do one druge kako bi cijela zasađena skupina bila skladna i oduševljavala svojom dobrom kombinacijom i ljepotom. Mi najviše poznajemo jesenske zvjezdane, i to visoke i niske, koji su svojim intenzivno plavim cvjetovima od davnine bili glavni dekorativni element vrta u jesen. Mnoštvo trajnica će nam svojom cvatnjom obogaćivati vrt tijekom jeseni - Coreops, Helenium, Rudbeckia, Heliantus, razne vrste Chrysanthemuma, Polygonum, Uniola ili, recimo, Erica, koja cvate od kasne jeseni do rana proljeća.

Tanja Kvorka
MOGU PREKRITI TLO, SUHOZIDE, KAMENJAR
Trajnice u vrtu možemo iskoristiti za pokrivanje neuglednih dijelova vrta, kao pokrivač tla, za obogaćivanje suhozida, za popunjavanje kamenjara, kao prijelazni nasad između niskih i visokih biljnih vrsta u vrtu, kao nastavak cvjetnim gredicama i jezercima; njima možemo u raznim kombinacijama sakriti i neke ne baš lijepe objekte u vrtu koji moraju ondje biti, kao što su razni šahtovi i slično. Uz to ih, ako je njihova cvatnja bogata, možemo upotrebljavati kao rezano cvijeće a da ne unakazimo prirodni sklad u skupini.

I U LONCIMA
Trajnice, ovisno o visini, možemo iskoristiti i za uređenje manjih živica i bordura, za obrubljivanje cvjetnih gredica, kao samostojeće gredice na travnim površinama, uz staze, za uređenje terasa... Možemo ih uzgajati i u posebnim loncima kojima dekoriramo i uljepšavamo naše terase.

Kukurijek
Često nazivan božićnom ružom ili korizmenom ružom, kukurijek je zimzelena trajnica koja cvjeta zimi. Njegovi cvjetovi u obliku šalice dolaze u nizu boja, od netaknute bijele do duboko ljubičaste. Za najbolje rezultate posadite ih u dobro drenirano tlo u djelomičnu sjenu.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KUHINJA U TRENDU

U kuhinji se druži, objeduje i zabavlja

2

NAMJEŠTAJ U NIJANSAMA BIJELE

Savršen bijeli kauč može podići vaš prostor

3

U PROLJEĆE OBILNO CVATU U SVIM DUGINIM BOJAMA

Zahvalan i otporan jaglac cvjeta među prvima