Zdravlje
SAVJETI PREHRANOMDO REZULTATA

Namirnice koje mogu potaknuti rast kose
Objavljeno 13. studenog, 2023.
Vrlo su korisne namirnice bogate esencijalnim vitaminima i mineralima te mogu spriječiti opadanje i potaknuti rast kose
Kosa mjesečno raste jedan centimetar, ali postoje ljudi koji imaju genetske predispozicije za sporiji rast kose. Mnogi zbog toga posežu za kozmetičkim preparatima i maskama, no moguće je i promjenom prehrane poboljšali rast kose. Pravilna prehrana, ali i njega izuzetno su važne ako želite da vaša kosa bude zdrava i gusta. Debljina kose ovisi o dobi osobe, ali i životnom stilu. Prekomjerno konzumiranje alkohola, pušenje, ali i stres loše utječu na kosu. Uređaji za sušenje i oblikovanje kose mogu oštetiti vlasi. Ako želite poboljšati rast kose, koristit će vam namirnice bogate esencijalnim vitaminima i mineralima. Konzumiranjem ovih namirnica možete potaknuti rast, ali i učiniti vašu kosu jačom i gušćom.
Kamilica sprječava opadanje
Kamilica se preporučuje protiv želučanih smetnji, grčeva i za smirenje. Međutim, bogata je i antioksidansima i cinkom koji obnavljaju folikule i sprječavaju opadanje kose. Zahvaljujući njima kosa brže raste i postaje sjajnija.

Krastavac je dobar izvor silicija
Krastavac je sastavni dio brojnih kozmetičkih preparata. Sadrži antioksidanse poput vitamina C, mangana i beta-karotena te brojne flavonoide, od kojih svi mogu biti od pomoći u zaštiti folikula. Izvor je silicija koji se nalazi u vezivnom tkivu i potencira rast kose.

Manjak željeza uništava kosu, zato jedite špinat
Nedostatak željeza može izazvati opadanje kose i stanjenje vlasi. Zato je važno konzumirati namirnice bogate željezom poput špinata. On sadrži i vitamine K i C, folate, mangan, magnezij, bakar i beta-karoten. Djeluje kao antioksidans jer je izvor flavonoida i karotenoida.

Orašasti plodovi mogu spriječiti gubitak kose
Orašasti podovi saveznici su našeg zdravlja jer su bogati omega-3 masnim kiselinama, koje zaštitno djeluju i na kardiovaskularni i na probavni sustav. Osim toga konzumiranje orašastih plodova može pomoći u smanjenju gubitka kose i poboljšati njezin rast i gustoću.

Možda ste propustili...