Crna kronika
GORI VIŠE OD 10 HEKTARA PLASTIKE U BRIJESTU

Vatrogasci: Oprema nam se od temperature topi, ovo je pakao!
Objavljeno 4. listopada, 2023.
Građani se upućuju da daljne obavijesti prate na televiziji, radiju i na poveznicama Ravnateljstva civilne zaštite

Vezani članci

POŽAR JOŠ NIJE POD KONTROLOM

Evakuirani radnici koji su živjeli u krugu tvornice

Veliki požar koji je zahvatio više od 10 hektara plastike na području tvrtke Drava International u Brijestu kod Osijeka buknuo je u srijedu rano ujutro, a oko 5 sati hitna poruka Ravnateljstva civilne zaštite izbacila je iz kreveta sve koji žive na osječkom području. Dok su se građani probudili desetci vatrogasaca već su satima pokušavali ugasiti vatru.

 

- Situacija je grozna. Više od 10 hektara plastike gori i došlo je do zidova tvornice. Upravo mičemo sve zapaljive i eksplozivne predmete da bi spriječili da vatra zahvati i tu zgradu. Na žalost, jedan objekat vatra je već zahvatila. Nismo ga mogli spasiti. Temperatura koja se stvara je nevjerojatna, jednostavno rečeno grozna, ne možeš prići na više od 30 metara jer nam se oprema na nama topi.Hidrantska mreža unutar tvornice ostala je bez vode pa svako malo ostajemo bez vode u ključnim trenucima, a i da vode imamo bilo bi jako teško ugasiti vatru. Za sada smo svi živi i zdravi, ali ovo je pakao. Nema druge riječi. Ovako što još nisam vidio - rekao nam je Boris Banjan, zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Osijek.

 

Hvala našim hrabrim vatrogascima! ????

Posted by Dragan Vulin on Tuesday, 3 October 2023


Na terenu se nalazi 50-ak vatrogasaca s 20-ak vozila, no nije moguće trenutno reći koliko ih je točno na terenu. U gašenje je bio uključen i robot za gašenje požara od Civilne zaštite. Građani su dobili poruku u kojoj se navodi: "Molimo sve građane da zatvore prozore i ne izlaze na otvoreno bez nužne potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova nastalih uslijed požara plastike". Na mjestu događaja nalazi se i Dragan Vulin, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Osijeka.

- Stigla je dojava u ponoć i 40 minuta da je izbio požar u pogonu tvrtke Drava International. Ovo je nazapamćen požar na području Osijeka. Prema mojoj procjeni nekoliko tisuća kvadratnih metara gori. Gori plastika, balirana i skladištena. Bale su više od 5 metara. Ono što je važno reći je da požar, na žalost, još uvijek nije pod kontrolom, a u ovim trenutcima zahvatio je i proizvodni objekt. Na terenu su Javne vatrogasne postrojbe Osijeka i Belog Manastira i 21 Dobrovoljno vatrogasno društvo s područja Grada Osijeka i okolice. Želim zahvaliti svim hrabrim vatrogascima koji su ovdje na terenu od samog početka.

 

 

 

Zbilja je iznimno zahtjevno i ja sam kao načelnik Civilne zaštite Grada Osijeka podigao i ostale žurne službe i Unikom, Vodovod i Cesting koji su došli sa svojom mehanizacijom. Svi smo ovdje od 1 ujutro. S mehanizacijom su pokušali napraviti koridor, međutim zbog iznimno zapaljivih materijala nisu uspjeli i požar je došao do samog objekta. Molim sve građane Osijeka, ali i susjednih naselja i okolice da što manje borave na otvorenom. Nije u toj mjeri alarmantno da baš ne smiju izlaziti pod svaku cijenu, ne želimo širiti strah i paniku, ali posebno oni koji imaju problema s dišnim sustavom neka se čuvaju, a svi neka zatvore vrata i prozore svojih objekata jer moguće je štetno djelovanje plinova koji su nastali uslijed izgaranja plastike. Poslali smo i putem sustava ranog upozoravanja u 4,50 sati jer sada je još noć i ne vidi se dim u zraku, ali u zraku su čestice i vjetar nosi to prema naseljima. Ponavljam, nema mjesta panici, ali stanje je dosta alamantno. Vjerujem da će požar vrlo brzo biti lokaliziran. Čekamo i podatke Državnog hidrometeorološkog zavoda i Zavoda za javno zdravstvo analize zraka tako da ćemo i te podatke imati.Ljudi idu na posao i djeca u školu i preporučujemo što manje zadržavanje na otvorenom i svakako kada uđu u objekte neka ih ne prozračuju nego neka ih zatvore. Vjetar za sada nosi dim u smjeru jug-jugoistok, dakle ne nosi ga prema Osijeku, ali treba biti oprezan.

 

 

Za sada, hvala Bogu, nema ozlijeđenih. Bilo je nekoliko manjih intervencija Hitne pomoći, trebali su vatrogascima koji su bili izloženi izrazito visokoj temperaturi. Cijeli objekt je zatvoren i svi djelatnici su evakuirani. Ono što je važno napomenuti, a što je bilo veliki izazov, je da je u samoj tvornici, u samom pogonu, bilo dosta uskladištenih raznih plinova i zapaljivih tekućina tako da smo od početka imali ogroman izazov izmjestiti sve te zapalijve tekućine i plinove koji se koriste ovdje u samom procesu i proizvodnji plastike. To je za sada izmješteno na onaj sigurni dio koji nije zahvaćen požarom, ali to je još jedna dodatna opasnost  koja vreba u ovom požaru. Uzrok požara sada se ne zna, ali kada sam došao ovamo vidio sam da je požar nastao dalje od samog pogona, na vanjskom deponiju plastike. Trenutno je najvažnije staviti požar pod kontrolu i da se dim prestane širiti prema naseljenom području. Svakako smo svjesni da će gašenje vrlo vjerojatno trajati čak i nekoliko dana s obzirom na veličinu, a potom će inspekcija i policija obaviti očevid pa ćemo znati sam uzrok požara i je li bilo što suprotno propisima. Za sada nije bilo potrebe za gašenje avionima, ali sada je najvažnije da se sve snage nalaze u objektu i štite ga. Cilj je da se požar ne proširi u sam objekt - rekao je na mjestu požara Dragan Vulin.

S.Lacić

Možda ste propustili...

OČEVID UTVRDIO UZROK SMRTNOG STRADAVANJA

76-godišnji vozač nije stao na znak STOP

HTIO IH PRODAVATI NA ZAGREBAČKOM PODRUČJU

Zaplijenjeno gotovo 300.000 tableta, uhićen 27-godišnjak

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VATRA POHARALA KUĆU U TENJI

Starica u požaru ostala bez krova nad glavom, spasio ju vatrogasac

2

NOVA ŽRTVA PREVARANATA JE 79-GODIŠNJAK

Zbog želje za kriptovalutom izgubio desetke tisuća eura

3

POLICIJA BIH, HRVATSKE I EUROPOL

Velika akcija protiv krijumčara ilegalaca