Svijet
PROGNOZE OECD-A ZA SVJETSKI BDP

Jeftinija energija i Kina poduprli rast
Objavljeno 20. rujna, 2023.
Svjetski BDP trebao bi u ovoj godini porasti za tri posto, procjenjuje OECD, podigavši procjenu iz lipnja za 0,3 postotna boda. U 2024. aktivnost bi trebala porasti za 2,7 posto, za 0,2 postotna boda slabije no što su procijenili u lipanjskom izvješću. Zahvaljujući nižim cijenama energije i otvaranju Kine nakon ukidanja pandemijskih ograničenja svjetsko gospodarstvo poraslo je na početku godine snažnije no što se očekivalo, ističu u OECD-u. Rast bi sada trebao posustati, procjenjuju, dodajući da se sve jasnije naziru posljedice postrožene monetarne politike, raspoloženje kompanija i potrošača slabi, a kineski rast posustaje.

Američko gospodarstvo pokazalo se u ovoj godini otpornim na podignute troškove zaduživanja, ističu u OECD-u, procijenivši da će aktivnost u 2023. porasti za 2,2 posto, za 0,6 postotnih bodova snažnije no što su očekivali u lipnju. U 2024. postroženi uvjeti financiranja "ublažit će pritisak potražnje" i gospodarstvo će znatno usporiti, uz prognoziranu stopu rasta od 1,3 posto.

U eurozoni potražnja je već prigušena, pa će BDP u ovoj godini porasti za 0,6 posto, za 0,3 postotnih bodova slabije no što se očekivalo u lipnju. Snižena je i procjena za iduću godinu, za 0,4 postotnih bodova, na 1,1 posto. Aktivnost u zoni primjene zajedničke europske valute blago će ubrzati u idućoj godini jer će oslabjeti negativan utjecaj visoke inflacije na realna primanja, tumače u OECD-u. H
NJEMAČKA OVE GODINE U STAGNACIJI
Njemački BDP trebao bi se ove godine smanjiti za 0,2 posto i porasti za 0,9 posto u 2024. U lipnju je OECD najvećem europskom gospodarstvu u ovoj godini prognozirao stagnaciju i 1,3-postotni rast u 2024. OECD je snizio i prognoze rasta kineskog gospodarstva u ovoj i idućoj godini, zbog prigušene domaće potražnje i “strukturnog stresa na tržištu nekretnina”. Sada predviđa da će rast drugog najvećeg gospodarstva svijeta usporiti s procijenjenih ovogodišnjih 5,1 posto na 4,6 posto u 2024.

Možda ste propustili...

DAN ROĐENJA BISKUPA IVANA ANTUNOVIĆA

Praznik hrvatske zajednice u Srbiji

PALESTINSKI CENTAR ZA ISTRAŽIVANJE POLITIKE I ISTRAŽIVANJA

Anketa pokazuje porast potpore oružanoj borbi među Palestincima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana