Crna kronika
RASPRAVA NA ŽUPANIJSKOM SUDU OSIJEK

Bivši igrač Dinama Danijel Šarić i menadžer svjedoci na suđenju braći Mamić
Objavljeno 18. rujna, 2023.

Svjedočenjem bivšeg igrača NK Dinama Danijela Šarića u ponedjeljak je na osječkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje Zdravku i Zoranu Mamiću te još pet okrivljenika, koje Uskok tereti da su izvlačenjem novca u sklopu zločinačkog udruženja klub oštetili za oko 200 milijuna kuna.U svom iskazu Šarić je naveo kako je s Dinamom imao ugovor o podjeli transfera kada dobije inozemni angažman, ali da danas nije siguran je li bilo dogovoreno da se transfer dijeli u omjeru 60:40 ili 50:50 posto. Ističe kako je odšteta za njegov transfer u grčki klub Panathinaikos bila 2,5 milijuna maraka, da je prvi dio odštete dobio prema ugovoru, ali nije dobio preostalih 500 tisuća maraka, zbog čega je protiv Dinama podigao sudsku tužbu.

Šarić kaže kako su ga nakon nekog vremena zvali iz Dinama i predložili nagodbu, te da da će mu platiti 200 tisuća eura, na što je pristao, i to mu je plaćeno, u nekoliko rata. Tvrdi kako nije znao s kojeg mu je računa novac uplaćen i da je poslije saznao da mu je jednu ratu platio okrivljeni Zdravko Mamić sa svog računa. Na upite obrane s kim je u klubu dogovarao uvjete transfera u Grčku, Šarić je kazao kako nije ništa dogovorao s čelnicima kluba jer je njegova odšteta bila dogovorena u ugovoru koji je već imao s Dinamom.

Nakon što mu je predočen iskaz iz istrage da je o transferu razgovarao s Velimirom Zajecom, Šarić ističe kako je to bilo prije 25 godina, kada je Zajec tada bio direktor kluba, ali da se ne sjeća pojedinosti.

Šarićev menadžer Predrag Rački rekao je kako mu je naknadu za posredovanje u transferu plaćao NK Dinamo, da je o transferu razgovarao sa Zdravkom Mamićem ili Damirom Vrbanovićem, ali se danas ne sjeća točno s kim od njih dvojice. Naveo je da je naknada uplaćivana na njegov račun, da misli kako su uplate dolazile s nekog računa u Austriji, ali nije znao odgovoriti jesu li uplate dolazile s računa Zdravka Mamića.

Nakon što mu je predočen iskaz iz istrage 2018. godine, u kojem je rekao kako je moguće da je to stiglo s Mamićeva računa, ali da na to nije obraćao pozornost, Rački je odgovorio da je to točno ako je tako tada rekao. Svjedok nije znao reći koliko je novca na ime svojih usluga ukupno dobio od NK Dinama, a nije se mogao sjetiti ni koliko je točno iznosio transfer Danijela Šarića u Grčku.

S obzirom na to da je u istrazi spominjao kako je Šarićev transfer iznosio 1,5 milijuna maraka, a da je Šarić u današnjem iskazu spominjao iznos od 2,5 miljuna maraka, na upit obrane da objasni razliku u iznosu, Rački je kazao kako je visina transfera bila regulirana ugovorom između dva kluba, ali da danas ne zna je li to bilo 1,5 milijuna ili 2,5 milijuna maraka.

Obrana je najavila kako će tražiti dopunu financijsko-knjigovodstvenog vještačenja jer smatra da nije analiziran cjelokupan promet na računu Zdravka Mamića u Austriji i stoga što je Uskok sam provodio izračun štete, iako za takvo što nema potrebna stručna znanja.

Odvjetnik Zdravka Mamića Filip Glavaš smatra kako dopunom vještačenja treba napraviti kompletan uvid u Mamićeve račune u Austriji, Hrvatskoj i Lihtenštajnu kako bi se stekao točan uvid u sredstva kojima je raspolagao, jer je i iz današnjeg iskaza svjedoka Danijela Šarića vidljivo da je Zdravko Mamić podmirivao obveze NK Dinama prema igračima.

Suđenje se nastavlja u utorak ispitivanjem novih svjedoka. Uz Zdravka i Zorana Mamića, koji su u bijegu u BiH, i kojima se sudi u odsutnosti, optužnicom su obuhvaćeni Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

U optužnici, na gotovo 700 stranica, Uskok tereti Zdravka Mamića da je od prosinca 2004. do prosinca 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje i da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i tvrtki iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i SAD-a te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača koje je Dinamo plaćao klub oštetili za više od 144 milijuna kuna. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BRUTALNA KAZNA VOZAČU IZ ĐAKOVA

Nema vozački, drogiran je i odbija dati krv i urin

2

INTERVENCIJE U VALPOVU I LASLOVU

Požar prikolice i bagera, ozlijeđenih, srećom, nema

3

NA ZAGREBAČKOM PODRUČJU

Ove godine trajno oduzeto 12 auta