Autoglas
PREGLED AUTOSJEDALICA

Edukacija roditelja zalog je sigurnosti djece u vozilima
Objavljeno 19. rujna, 2023.
U osam mjeseci ove godine stradalo je više djece nego u proteklih pet godina

Na Trgu svetog Josipa u Slatini udruga Roda i Policijska uprava virovitičko-podravska organizirale su besplatan pregled dječjih autosjedalica. Riječ je o prvoj preventivnoj akciji usmjerenoj na povećanje sigurnosti djece u prometu koja će se provoditi svakodnevno do petka na području cijele Europske unije u okviru Dana sigurnosti u prometu. Akciju su proveli policijski službenik Policijske postaje Slatina Tomislav Semak i Anita Relić, policijska službenica za poslove prometne policije u Policijskoj upravi virovitičko-podravskoj.- Od početka ove godine na području PU virovitičko-podravske jedno je dijete poginulo, troje je teško ozlijeđeno, a desetero lakše ozlijeđeno. Za usporedbu, prošle godine dvoje je djece teško ozlijeđeno i jedno lako, što znači da je veliko povećanje stradavanja djece u prometu. U proteklih pet godina manje je djece stradalo na području Virovitičko-podravske županije nego u osam mjeseci ove godine. Najteža stradavanje djece su u svojstvu pješaka i biciklista, a u prometnim nesrećama u svojstvu putnika u vozilu. Zato se sva djeca do 150 centimetara visine moraju prevoziti u dječjim sjedalicama ili na postolju, pojasnila je policajka Relić.

Tom su prigodom roditelji mogli provjeriti jesu li pravilno postavili autosjedalicu u svoje vozilo i smještaju li pravilno svoje dijete u nju, jer pravilno korištenje autosjedalice znatno smanjuje rizik teškog stradavanja djeteta u prometnoj nesreći.

Najviše prometnih nesreća događa se na kratkim relacijama kojima putujemo, vrlo blizu kuće, te se dijete mora prevoziti u sjedalici u svakoj vožnji, pa i onoj najkraćoj. Osim samog pregleda roditelji su mogli dobiti savjete i informacije o važnosti i pravilnom korištenju autosjedalica, te odgovore na sva pitanja u vezi s propisanim, pravilnim i sigurnim prijevozom djeteta u vozilu. Ovakve preventivne akcije izuzetno su važne jer se pokazalo da je samo oko 20 posto sjedalica u vozilu postavljeno na ispravan način i odgovarajuće su djetetu i vozilu u kojem se prevozi.

Za kvalitetno postavljanje sjedalice, razgovor i savjetovanje roditelja te odgovaranje na pitanja potrebno je dvadesetak minuta, tako da su u slatinskoj akciji mladi roditelji s djecom čekali da dođu na red kako bi dobili potrebne savjete.

Zbog nesreća u kojima stradavaju djeca koja nisu bila u autosjedalicama valja se prisjetiti upozorenja autostruke i policije. Ljudi su nesvjesni što sudar može učiniti bebi ili malom djetetu ako ne sjede u autosjedalici i nisu vezani. Istraživanja su pokazala kako na sve objekte u vozilu u sudaru pri brzini od samo 25 km/h (čini vam se kao da automobil stoji), djeluje sila 20-ak puta jača od težine objekta. To znači da dijete teško pet kilograma u naručju postaje teško oko 100 kilograma i nemoguće ga je zadržati u rukama. Ono tom istom silom udara o unutrašnjost vozila ili izlijeće iz vozila. Nevezano dijete u sudaru pri brzini od 60 km/h udara o objekt unutar ili izvan vozila istom jačinom kao što bi udarilo o tlo da je palo s petog kata.

Petar Žarković
EDUKACIJOM DO SIGURNOSTI
Cilj je projekta “Sigurno u prometu” podići svijest među roditeljima i u javnosti o važnosti autosjedalica i njihovoj ulozi pri sprječavanju ozljeda i smrti djece kao putnika zbog prometnih nesreća. Cilj je i roditeljima pružiti pravilne informacije o važnosti korištenja dječjih autosjedalica i konkretne savjete o njihovu pravilnom korištenju.

Možda ste propustili...

EU ĆE UVESTI CARINE NA UVOZ

Volvo se iz Kine seli u Belgiju

PAD PRODAJE I DOBITI U PRVOM TROMJESEČJU

Loš start njemačkih proizvođača