Osijek
OSIJEK OČIMA GOSTIJU

Filip: Osječani, uživajte u svom gradu
Objavljeno 16. rujna, 2023.

Poznati osječki turistički vodič Vlado Pest osmislio je turističku rutu "Osijek očima gostiju" kako bi Osječanima pokazao znamenitosti i zanimljivosti koje inače pokazuje turistima, a pokraj kojih mi Osječani svakodnevno prolazimo a da ih uopće ne primjećujemo.Da ne mora biti tako, uvjerili smo se u razgovoru s Filipom Horvatom, poslovnim čovjekom iz Zagreba, koji je nedavno posjetio Osijek.

- Vi Osječani niste svjesni koliko je Osijek lijep grad. To je grad ugodan za život i sve vam je doslovce nadohvat ruke - rekao nam je gospodin Horvat.

Upoznali smo ga sasvim slučajno, dok je ručao u jednom osječkom ugostiteljskom objektu. Pitao nas je jesmo li iz Osijeka i spontano je počeo razgovor o hrani, piću i gastronomskoj ponudi grada na Dravi.

- Mnogo putujem diljem Hrvatske i Europe i uvijek nastojim pojesti jedan kuhani obrok dnevno. Cijene su svagdje porasle, inflacija je učinila svoje, no, s obzirom na ponudu u drugim gradovima, u Osijeku se još uvijek mogu naći ukusna i kvalitetna jela po povoljnoj cijeni. Primjerice, upravo objedujem rižoto, koji je vrlo ukusan. Nedavno sam boravio u Firenci i Amsterdamu i takvo što nisam uspio pronaći, bar ne u takvnom omjeru kvalitete i cijene. Dakako da i tamo ima restorana s kvalitetnom ponudom, no cijene su mnogo više nego u Osijeku - objašnjava naš sugovornik.

U Osijek je često dolazio, onda ga je zaustavila pandemija COVID-19 i sada je ugodno iznenađen onim što je zatekao, posebice gastronomskom ponudom.

- Sve je više osječkih restorana koji dobivaju vrlo visoke ocjene posjetitelja i konzumenata njihove hrane. Velik izbor pizzerija, jela od riječne ribe, jela slavonske, ali i svjetskih kuhinja, poput talijanske ili azijske, doista sam impresioniran - dodaje gospodin Horvat.

Naš je sugovornik ljubitelj i poznavatelj vina, pa nam nabraja vina iz slavonskih i baranjskih vinogorja koja su iznimne kvalitete. Također hvali brojne vinske manifestacije u istočnom dijelu Hrvatske, koje privlače sve više ljudi iz Zagreba. I poput turističkog vodiča, gost našeg grada nabraja nam ljepote Osijeka u kojima uživa: obnovljeni i uređeni Sakuntala park, koji je proglašen najljepšim parkom u Hrvatskoj, promenada ili šetnica uz Dravu (proglašena najljepšom u Europi), pješački most kao simbol grada, brojni parkovi i zelenilo, konkatedrala, barokna Tvrđa i još mnogo toga.

Doista je bilo lijepo slušati gospodina Horvata, a kada smo mu na kraju razgovora zaželjeli sretan put u Zagreb, rekao nam je: "Uživajte u svom gradu!" V.Latinović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana