Kultura
MJESEC ŽIDOVSKE KULTURE

Predavanje “Cipele na obali Dunava” Anđelka Srđaka
Objavljeno 16. rujna, 2023.
U sklopu Mjeseca židovske kulture, u amfiteatru Pravnog fakulteta, pred brojnom je publikom održano odlično predavanje o budimpeštanskom spomen-obilježju "Cipele na obali Dunava". Predavač Anđelko Srđak proveo je prisutne kroz veliki dio povijesti Budimpešte - najviše onaj dio koji je vezan uz židovsku populaciju te metropole. Prisutni su mogli saznati što se događalo u Budimpešti u razdoblju između dva svjetska rata, za vrijeme Drugog svjetskog rata, ali i nakon njega. Mogle su se čuti informacije vezane uz stradanja Židova, kao i o svim akterima tih razdoblja: zločincima, žrtvama i pomagačima.

- Posebno nam je bilo drago vidjeti učenike OŠ ‘Tin Ujević‘ i OŠ ‘Mladost‘, koji su zajedno sa svojim nastavnicama došli na ovo predavanje - kaže Nives Beissmann, koordinatorica Europskog dana za židovsku kulturu za Hrvatsku.

Krajem 1944. i tijekom siječnja 1945. milicija Strelastih križeva činila je stravične zločine u središtu Budimpešte, na obali Dunava. Ubijani su Židovi, Romi i njihovi ideološki i politički protivnici. Krvnici su mrtva tijela žrtava bacali u hladne i brze vode Dunava ili u rupe u ledu zaleđenog Dunava. Na tom mjestu masovnih i javnih egzekucija 16. travnja 2005. otkriveno je spomen-obilježje "Cipele na obali Dunava". Prema zamisli i projektu mađarskog filmskog režisera Cana Togaya skulptor Gyula Pauer izradio je to spomen-obilježje koje se sastoji od 60 pari obuće izlivenih u željezu. Tu se nalaze cipele, čizme, sandale, papuče; dječje, ženske, muške; složene u paru ili rasparene, nove ili stare. To su replike modnih trendova obuće iz četrdesetih godina dvadesetog stoljeća. Sve su cipele pričvršćene za kameno-betonsku obalu lijeve obale Dunava, nizvodno od zgrade mađarskog parlamenta, prema Lančanom mostu.

- Ovi zločini nisu se događali u samo jednom danu ni samo na ovom mjestu. Takvih mjesta bilo je i na drugim dijelovima dunavske obale, samo ona nisu obilježena i o njima nema relevantnih podataka. Smaknuća su se na ovom mjestu događala u studenom i prosincu 1944. i u siječnju 1945., sve do ulaska Crvene armije u Budimpeštu. Krvnicima, pripadnicima Strelastih križeva i njihovu vođi Szálasi Ferencu jako se žurilo završiti genocid nad preostalim mađarskim Židovima, posebno onima iz Budimpešte. Nije im smetalo to što su Rusi već bili na periferiju Budimpešte i što su svakog dana bili bliže središtu grada - ispričao je Srđak.

Mjesec židovske kulture u Osijeku nastavlja se u Staroj pekari 16. rujna, od 10 do 12 sati, Živom knjižnicom u Muzeju osobnih priča, gdje će govoriti Srđak i Željko Beissmann, akteri izložbe "Priče Židova". Istog dana u Kinu Urania u 19.30 bit će prikazan izraelski dokumentarac "Savršen". U nedjelju, 17. rujna, u 15 sati, program se seli u SRC Kneževi Vinogradi, gdje će u sklopu Dana baranjskog Bauhausa biti održan koncert klezmer glazbe Kontra kvarteta. T.K.
Ovo spomen-obilježje u Budimpešti se sastoji od 60 pari obuće izlivenih u željezu

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENA KNJIGA MIRJANE KASAPOVIĆ: ZBOGOM POSTJUGOSLAVENSTVU!

"Jugoslavija je bila najneuspješnija europska država 20. stoljeća"

NAKON DESETOMJESEČNIH RADOVA

Otvara se obnovljeno vinkovačko kazalište

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana