Crna kronika
DRAMA U SLAVONSKOM BRODU

Autom s deset migranata zabio se u policijsko vozilo
Objavljeno 15. rujna, 2023.
U srijedu su policajci PU brodsko-posavske spriječili tri pokušaja šverca

Nakon objave informacije kako je prošloga tjedna u jednoj noći spriječen ulazak 600-tinjak migranata na hrvatsko tlo iz smjera Bosne i Hercegovine, sudeći prema policijskim priopćenjima, migrantski val se nastavlja. Policija je u samo tri dana spriječila više od deset ilegalnih prelazaka granice, a u akcijama su uhićene i osobe koje su migrante prevozile automobilima, kombijima i kamionima. Riječ je o stranim državljanima, prednjače Rumunji, no ima i Moldavaca, Srba, Bugara, Rumunja...Vozači koji prevoze ilegalne migrante u pravilu su posljednja karika u švercerskom lancu, jer pravi posao odrađuju organizatori s obje strane granice, i u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini, a nerijetko su povezani i s kriminalcima u Srbiji, iz koje većina migranata dolazi, pa prelazeći granicu s BiH, pokušavaju ući u Hrvatsku. Cijeli ovaj lanac pokreće novac koji migranti plaćaju švercerima.

Mobilni tim


Kako je kopnena granica sa Srbijom dobro pokrivena, većina ilegalnih prelazaka zbiva se na granici s Bosnom i Hercegovinom. Što se tiče Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije, ispred migranata je prirodna granična barijera - rijeka Sava, koju svakodnevno, unatoč nekoliko tragedija, i desetak utapanja, u posljednjih godinu dana, migranti prelaze u noćnim satima. Nakon što dođu na hrvatsko tlo, dolaze do već spomenutih vozača koji ih primaju u vozilo i odvoze put Slovenije i dalje prema željenom zapadu Europe. U ova moderna tehnološka vremena migrantima nije teško pronaći mjesto, preko GPS-a ili karata na mobilnom telefonu, gdje se sastaju sa švercerom.

U srijedu ujutro patrola mobilnog tima PU brodsko-posavske na autocesti A3 kod Dragalića zaustavila je automobil talijanskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 61-godišnji Moldavac, a u vozilu se nalazilo devet stranih državljana koji su nezakonito ušli u Hrvatsku. Utvrđeno je kako je Moldavac, za novac, trebao prevesti strane državljane do Zagreba. Nekoliko sati kasnije policajci iz Policijske postaje Stara Gradiška, između Bodovaljaca i Orubice, zaustavili su automobil njemačkih nacionalnih oznaka u kojem je 21-godišnji Rumunj prevozio sedam stranih državljana bez osobnih dokumenata. Pokazalo se istragom kako su stranci na hrvatsko tlo došli čamcem, preko Save. I mladi Rumunj trebao je dobiti novac za prijevoz ilegalaca. Oba su vozila oduzeta i Moldavcu i Rumunju te su kazneno prijavljeni i uhićeni.

Bijeg i sudar


Puno ozbiljniji incident zabilježen je u srijedu rano ujutro u Slavonskom Brodu. Policijska ekipa Mobilnog tima PU brodsko-posavske uočila je na gradskim ulicama vozilo bosanskohercegovačkih oznaka za koje su posumnjali da prevozi strane državljane. Policajci su pokušali zaustaviti automobil, no vozač je nastavio vožnju te je prilikom bijega udario u policijski automobil. Vozilo je nakon sudara stalo, a policajci su iskoristili taj trenutak i uhitili vozača i vezali ga lisicama. Pri tome su lakše ozlijeđeni i policajci i vozač.

Pokazalo se da je bjegunac 20-godišnji Srbin, koji je u vozilu prevozio deset stranih državljana koji su nezakonito ušli u Hrvatsku. Ilegalcima je određena zabrana ulaska i boravka u Hrvatsku, odnosno Europski gospodarski pojas u trajanju od godinu dana. Mladi vozač iz Srbije predan je pritvorskom nadzorniku Policijske uprave brodsko-posavske zbog "prisile prema službenoj osobi" i "protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma".

Posljednjih dana prednjače Rumunji kao vozači koji prevoze migrante. Tako je u nedjelju poslijepodne u Novoj Gradiški kontroliran automobil njemačkih nacionalni oznaka, kojim je upravljao 58-godišnji državljanin Rumunjske, a u njemu se nalazilo šest stranaca koji su istog dana nezakonito prešli rijeku Savu. Rumunj ih je, za novac, trebao prevesti do autobusnog kolodvora u Novoj Gradiški.

Milan Bugarić
ILEGALNI MIGRANTI U SVIM ŽUPANIJAMA
Osim Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije, na udaru migrantskog vala su i Sisačko-moslavačka te Karlovačka županija. Statistika je pokazala kako veliki broj migranata, nakon ulaska u BiH iz smjera Srbije, za nezakonit ulazak u Hrvatsku prelazi hirovitu Savu, što zna biti pogibeljno. U sisačkom kraju zabilježen je poveći broj ilegalnih prelazaka rijeke Une, a na karlovačkom i slunjskom području granica s Bosnom i Hercegovinom prelazi se kopnenim putem. Migrantima je bogati zapad Europe krajnji cilj, od kojega ne prezaju, pa makar to bilo i pogibeljno. Prošlih mjeseci tako je više migranata zalutalo na jedan od najvećih vojnih poligona u ovom dijelu Europe - Eugen Kvaternik kod Slunja.

Možda ste propustili...

VELIKA AKCIJA PNUKOK-a I USKOK-a

Zbog droge deset uhićenih u četiri županije

NOVA STRADAVANJA NA CESTAMA

Troje poginulih u tri prometne nesreće

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana