Kultura
U ČAST 58. VINKOVAČKIH JESENI

Motivacija je bila slika hedonističke Slavonije
Objavljeno 14. rujna, 2023.
Predstavljena je najnovija knjiga autorice, dr. Anice Bilić ”Hedonizam u teksturi, partituri, naturi, kulturi i literaturi”

Centar za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Vinkovcima i Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci, u čast 58. Vinkovačkih jeseni, predstavili su knjigu "Hedonizam u teksturi, partituri, naturi, kulturi i literaturi" dr. sc. Anice Bilić, znanstvene savjetnice u trajnom zvanju i upraviteljice vinkovačkog Centra.Knjiga je zbroj znanstvenih predavanja, održanih od 2014. do 2020. u vrijeme Vinkovačkih jeseni s ciljem povećanja kompetencija i interpretativne osposobljenosti čitateljske publike za bolje razumijevanje teksta, ali i poticanja užitka čitanja, pisanja, interpretiranja i implementiranja teorijskih znanja u čitateljsko iskustvo, čime su fokusirana na estetski hedonizam i druge dobrobiti proizišle iz prakse čitanja, pisanja, tumačenja i govorenja, pojasnila je dr. Anica Bilić.


Slika hedonističke Slavonije konstruirane u hrvatskom kulturnom imaginariju, bila je autorici motivacijski impuls za istraživanje estetskoga hedonizma u književnom diskursu, ali i u njegovim interferencijama s drugim umjetničkim područjima. Predavanjima je, kako kaže, nastojala povezati čitateljsku publiku i interpretativnu zajednicu te pobuditi estetsko zadovoljstvo objedinjavanjem književnoteorijskih znanja i prakse čitanja kako čitatelj ne bi zastao samo na doživljaju sviđanja ili nesviđanja, nego obogatio svoje kompetencije i iskustvo čitanja. Intencija je predavanja bila uputiti na kakvoću čitateljskoga, spisateljskoga, interpretacijskoga i predavačkoga užitka.

"Hedonizam u teksturi, partituri, naturi, kulturi i literaturi" treća je knjiga u ciklusu popularno-znanstvenih predavanja koja dr. Anica Bilić održava kontinuirano od 2003. u organizaciji i izdanju u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci u vrijeme Vinkovačkih jeseni. U prethodnim knjigama "Stereotip raspojasane Slavonije",(2007.) i "Mi i drugi u literarnom prostoru",(2013.), vinkovačka znanstvenica bavila se tekstovima malih i neistraženih pisaca baštinjenih u Slavoniji.


- Za razliku od njih, u knjizi koju danas predstavljamo, interpretiram pretežito korpus antologijskih tekstova iz nacionalnoga kanona. U knjizi "Stereotip raspojasane Slavonije" interpretirala sam stereotipnu sliku Slavonije s osloncem na fenomene tradicijske kulture, kolo i divan, tip i prototip bećara, tematiku jela i pila u književnim djelima te povezala književnu znanost s kulturologijskim istraživanjima ostvarivši novi pogled na identitet Slavonije koristeći teorijske spoznaje o kulturnim stereotipima i konceptima identiteta. Knjigom "Mi i drugi u literarnom nusprostoru" koncentrirala sam znanstvenoistraživačku pozornost na kulturni identitet tradicijske Slavonije donoseći imagološku analizu Slavonaca kao autohtonoga stanovništva i doseljenika - rekla je u vinkovačkoj knjižnici na predstavljanju svoje najnovije knjige dr. Anica Bilić nadajući se i četvrtom ciklusu popularno-znanstvenih predavanja kako korisnici Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci u vrijeme Vinkovačkih jeseni ne bi bili uskraćeni za književne sadržaje, koji upotpunjuju kulturnu ponudu Vinkovaca i upućuju na bogatu književnu baštinu, koju treba njegovati i staviti u optjecaj žive književne kulture.

Miroslav Flego
Anica Bilić

autorica

U knjizi koju danas predstavljamo, interpretiram pretežito korpus antologijskih tekstova iz nacionalnoga kanona.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE: OBRAZOVANJE ZA ODRŽIVI RAZVOJ

Kako potaknuti učenike na aktivno sudjelovanje u temama koje se na njih odnose

2

90 GODINA MUZEJA BRODSKOG PRISAVLJA

Stepski mamut najzanimljiviji

3

UDRUGA ADELA DODIJELILA NAGRADE

Narativne linije koje prate sudbine žena željnih samostalnosti