Crna kronika
OBEĆAO DA NEĆE VIŠE NIKAD

Slavonac osuđen jer je vozilom udario u - hrast
Objavljeno 11. kolovoza, 2023.
Nije prilagodio brzinu situaciji, a vozio je noću nakon kiše po neosvijetljenoj cesti

Tridesetogodišnji Slavonac završio je na sudu nakon što je vozilom naletio na hrast koji se srušio na cestu. Sud je bio blag, pa je muškarac dobio samo opomenu.
Proglašen je krivim jer 2. listopada prošle godine, nešto prije jedan sat, na državnoj cesti D-55, upravljajući vozilom kategorije M1 jugoistočnim prometnim trakom iz smjera Županje u smjeru Vinkovaca, nije prilagodio brzinu stanju na cesti - kolnik je bio mokar i sklizak nakon kiše, a vidljivost je bila slaba jer je bila riječ o noćnoj vožnji po neosvijetljenoj cesti. Zbog toga je i unatoč naglom kočenju, nakon kojeg je ostao trag blokirajućih kotača na mokrom kolniku od 32,30 metara, došlo do naleta i udara u krošnju hrasta koji se izvalio iz panja, te je bilo popriječeno na kolniku. Potom je došlo do uzdizanja vozila i struganja podvozja po drvetu.

Ispitivan na sudu, potvrdio je što se dogodilo te noći i naveo da je u jednom trenutku ugledao stablo kako pada na cestu, te da je odmah počeo kočiti. No, s obzirom da je brzina vozila bila oko 70 kilometara na sat, nije se uspio zaustaviti, nego je vozilom naletio na drvo i prednjim dijelom udario u krošnju, kako je i navedeno u optužnici. Dodao je kako je svjestan da je tim postupanjem počinio prekršaj, ali na taj se način izbjegla i gora nesreća, naime, u automobilu su osim njega bila i četiri suputnika. Svjestan je da je počinio prekršaj i iskreno mu je žao zbog toga. S obzirom na to da je imao štetu na svom vozilu i da je i sam zadobio ozljede, molio je sud da umjesto novčane kazne primijeni opomenu, a on je obećao da ubuduće neće činiti takve i slične prekršaje.

Uvidom u potvrdu Odjela za prekršajne evidencije sud je utvrdio da Slavonac nije prije osuđivan za isto djelo. Nakon provedenog postupka, u kojem je okrivljenik priznao prekršaj koji mu se stavlja na teret, sud je smatrao da je nepobitno dokazano da je 30-godišnjak prekršaj počinio, jer ga je i sam priznao.

- Sud je mišljenja, s obzirom na ponašanje okrivljenika, prijašnju neosuđivanost..., iskreno priznanje, iskazanu svijest, izraženo žaljenje i dano obećanje da ubuduće neće činiti takve i slične prekršaje, kao i to da je u nesreći sam pretrpio materijalnu štetu i lake ozljede, da su se stekli uvjeti za primjenu mjere upozorenja opomenu, smatrajući da će opomena primjereno utjecati na okrivljenika i njegovo ponašanje – navodi se u presudi, protiv koje žalba nije dopuštena.

Sandra Lacić

Mora, ipak, platiti troškove postupka


Iako je Slavonac dobio samo sudsku opomenu, dužan je platiti troškove prekršajnog postupka u paušalnom iznosu, trošak tužitelja te izradu skice mjesta nastanka prometne nesreće u razmjeru i prijeđene kilometre u ukupnom iznosu od 60,53 eura. Predmet je na sudu završio nakon što je vinkovačka policija izdala 30-godišnjaku obvezni prekršajni nalog od 2. listopada 2022., na koji je on uložio prigovor, pa je taj nalog stavljen izvan snage i proveden je žurni postupak.