Regija
POŽEGU PONOVNO ZAHVATILO NEVRIJEME

Velike štete od leda i obilne kiše
Objavljeno 9. lipnja, 2023.
POŽEGANakon ponovnog nevremena koje je Požegu zahvatilo na Tijelovo, drugi put u posljednjih mjesec dana, gradonačelnik Željko Glavić okupio je sve nadležne službe i poduzeća kako bi se utvrdilo što se to događa, koji su uzroci i što se može učiniti da se takvi događaji preduhitre. Naime, u četvrtak, od 18 do 22 sata palo je 65 litara na četvorni metar, pa su mnoga dvorišta, garaže, podrumi i kuće bili poplavljeni. Vatrogasci su bili na dvije stotine intervencija. Najviše plavljenja bilo je u naselju Sajmište, Mlinskoj i Frankopanskoj ulici, ulicama Pavla Radića, Eugena Kvaternika, groblju Krista Kralja i drugdje. Osim klime koja se u posljednje vrijeme znatno mijenja, prema izjavama građana dijelom je to zbog neočišćenih kanala, ali i neodgovarajuće kanalizacijske mreže koja je izgrađena prije samo nekoliko godina.

"Sve službe svoje su poslove napravili na vrijeme, po izvješćima svih žurnih službi bilo je oko 200, vatrogasci su imali 15 ekipa koje su sanirale posljedice bujičnih poplava vezanih uz podrume, tri ekipe "Tekije" su sanirale probleme na šahtama, i bile su tri ekipe Hrvatskih voda koje su također radile na otklanjanju neposrednih posljedica. Analizirali smo mogućnosti od kratkoročnog do dugoročnog rješavanja da ne bi u budućnosti dolazilo do sličnih situacija. Moramo svi biti svjesni da će ovakvih bujičnih poplava biti i više i još obilnije. Ono što smo analizirali jest da je neposredni uzrok ovakvih plavljenja, prije svega Sajmišta, gdje ima nekih točaka koje se mogu i moraju sanirati što prije, jer ne zahtijevaju ni velika financijska sredstva, ni dugotrajne analize i projekte, i taj dio ćemo odraditi prije svega", rekao je gradonačelnik Glavić te naznačio mogućnost otklanjanja: "Sveobuhvatno rješenje nismo našli, nikakav čarobni štapić, jednostavno tu ćemo zajedno s Hrvatskim vodama konzultirati struku i vidjeti što bi se eventualno još moglo napraviti, osim ovoga što smo sami utvrdili."

Ni u nastavku konferencije za novinare nije bilo konkretnih odgovora na pitanja koja traže hitan odgovor, jer nebo i dalje prijeti novim provalama oblaka. Ostaje bez odgovora i pitanje kako to da novoizgrađena kanalizacijska mreža nije poboljšala stanje, već se nakon njezine izgradnje još javljaju novi problemi. B.S.T.
Možda ste propustili...

POSAO BI MOGLO DOBITI 99 OSOBA

Za program Zaželi 7 projektnih prijava

IZLOŽBA U VUKOVARSKOM VODOTORNJU

Sadržaj opisan na Brailleovom pismu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ULAGANJA OD UKUPNO 1,4 MILIJUNA EURA

Grade poslovnu zonu i vrtić za 70 mališana

2

ROK ZA ZAVRŠETAK RADOVA KRAJEM 2025.

Pročistač za 4,3 milijuna eura

3

SPRIJEČITI MOGUĆE POPLAVE

Retencija Stublovac zadržavat će bujične vode iznad Slatine