Novosti
VISOKA KAZNA MAĐARSKOG REGULATORA

PPD: Nije bilo pokušaja manipulacije, žalit ćemo se
Objavljeno 9. lipnja, 2023.
Prvo plinarsko društvo (PPD) poručilo je u petak da odluka mađarskog regulatora kojom se kažnjavaju s 1,35 milijuna eura, ne znači i da je postojala namjera i pokušaj manipulacije od strane PPD-a te su najavili da će se žaliti na tu kaznu, koju ocjenjuju neuobičajeno visokom.

"U odluci mađarskog regulatora (MEKH) kojom kažnjava PPD stoji da nije došlo do pokušaja manipulacije tržištem te da nije došlo do manipulacije koja bi bila provedena širenjem informacija, obmanom, ili prikrivanjem, ali da je PPD prekršio uredbu EU-a (REMIT) jer se dogodio učinak manipulacije, tj. konkretno - iako nije postojala namjera manipulacije, samim natjecanjem PPD-a na aukciji rasla je cijena transporta plina", istaknuto je u odgovoru PPD-a na upit Hine.

Naime, PPD-u se stavlja na teret da je od 17. do 26. siječnja 2022. sudjelovao na aukciji za zakup plinskih transportnih kapaciteta za plin koji je trebalo prevesti iz Austrije u Mađarsku na graničnom prijelazu Mosonmagyaróvár, bez stvarne namjere da taj plin preveze, a s namjerom da podigne cijenu transporta plina na tom prijelazu tijekom aukcije. Iz PPD-a pojašnjavaju da, kao što se na burzama trguje plinom, na sličan način se na dnevnoj razini održavaju i aukcije za transport plina, koji se plaća u svakoj zemlji kojom plin prolazi na putu do odredišne točke. Opskrbljivači se na aukcijama natječu za transportne kapacitete nudeći određenu cijenu za transport ne bi li ugovoreni plin dostavili svojim kupcima, navode. Tijekom sporne aukcije cijena transporta plina narasla je na PPD-u neprihvatljive razine te je PPD pronašao alternativni jeftiniji transportni pravac, iz Slovačke i povukao se iz aukcije. PPD je zatim prevezao istu količinu plina za koju se nadmetao na aukciji, ali alternativnim, jeftinijim pravcem, pojašnjavaju.

"Stav PPD-a je da nema govora o manipuliranju tržištem već o odabiru najjeftinijeg izbora u duhu legalne tržišne konkurencije. Takvu optimizaciju PPD, ali i drugi sudionici zajedničkog europskog tržišta, provode na dnevnoj razini prevozeći plin između europskih država, s ciljem minimiziranja troškova i komercijalne optimizacije", poručili su.

Najavili su i da će se na odluku mađarskog regulatora od 7. lipnja ove godine žaliti, a do tada platiti tu kaznu od 1,35 milijuna eura koja je određena. "Prema našim saznanjima to je neuobičajeno visoka kazna za takvu vrstu prekršaja", ocijenili su iz PPD-a, napomenuvši i da PPD 70 posto svojih prihoda ostvaruje na inozemnim tržištima te će, bez obzira na takav tretman, nastaviti širiti svoje poslovanje na mađarskom tržištu, poštujući sva pravila zajedničkog europskog energetskog tržišta, baš kao što mađarske tvrtke posluju na hrvatskom tržištu. H
Možda ste propustili...

MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA

Svaki dan misliti na naše starije

NAJNIŽA STOPA OD VELJAČE PROŠLE GODINE

Inflacija skliznula na 6,6 posto

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GORI VIŠE OD 10 HEKTARA PLASTIKE U BRIJESTU

Vatrogasci: Oprema nam se od temperature topi, ovo je pakao!

2

IZVANREDNO PRIOPĆENJE ŽUPANIJSKOG CENTRA 112 OSIJEK

Vjetar okreće na sjever-sjeverozapad, prema Osijeku

3

IVAN ANUŠIĆ, ŽUPAN OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Stručnjaci iz Centra za forenzička ispitivanja "Ivan Vučetić" iz Zagreba trebaju utvrditi razloge izbijanja ovog požara