Crna kronika
UHIĆENA DVOJICA OSUMNJIČENIH

Eksplozivi na riječkom području postavljani zbog iznuda
Objavljeno 29. svibnja, 2023.

RIJEKA - Motiv postavljanja eksplozivnih naprava u Rijeci, Kostreni i Opatiji protekla dva mjeseca, zbog čega su uhićena dvojica osumnjičenih, isključivo je materijalna korist od iznude i nije riječ o terorizmu ili ekstremizmu, rečeno je u ponedjeljak u primorsko-goranskoj policiji.

Nakon kriminalističkog istraživanja policija je dvojicu uhićenih prijavila zbog pokušaja iznude, nedozvoljene izrade i nabavljanja eksplozivnih naprava te dovođenja u opasnost života i imovine.

Tužiteljstvo je za obojicu nakon ispitivanja zatražilo istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i ponavljanja kaznenih djela, o čemu odlučuje sudac istrage riječkog Županijskog suda.

Riječ je o 52-godišnjem njemačkom državljaninu i 33-godišnjem dvojnom hrvatskom i njemačkom državljaninu koji živi u Njemačkoj. Jedan od njih se služio krivotvorenim hrvatskim dokumentima, rečeno je u policiji pa je prijavljen i za krivotvorenje.

Načelnik primorsko-goranske policije Hari Brnad rekao je da su imovinske delikte činili u Njemačkoj, a za njemačkim državljaninom je bila raspisana potjernica.

Voditelj službe za terorizam u Ravnateljstvu policije Krešimir Mamić istaknuo je da je njihov motiv bio samo veliki novčani iznos te nije riječ o terorizmu ili političkoj akciji.

Voditelj službe organiziranog kriminaliteta PU PG Kristijan Zrinušić naveo je da su počinitelji bili izuzetno dobro tehnološki osposobljeni, da su koristili sofisticirane tehnologije, a da se materijal za ovakve eksplozivne naprave može naći samo na dark webu ili sličnim tržištima, odnosno nisu konvencionalni vojni ili policijski eksplozivi.

Postavljena im je zasjeda pa su uhićeni na mjestu postavljanja eksploziva. Ucjenjivali su tvrtku Plodine, ispred čijih trgovačkih centara su u četiri navrata postavljali eksploziv, ali i opatijsku hotelsku kuću LRH, pri čemu su u travnju ostavili napravu kod hotela Ambasador.

Iznude su se od tri milijuna eura povećavale do 4,6 milijuna, sa zahtjevom isplate u kriptovalutama.

Prema dosadašnjim saznanjima, ova dvojica su djelovali sami, ali se nastavlja kriminalističko istraživanje da se utvrdi ima li još povezanih osoba, navedeno je na konferenciji za novinstvo.

(Hina)

Najčitanije iz rubrike