Autoglas
NORTHVOLT ULAŽE MILIJARDE DOLARA

Švedske baterije stižu iz Njemačke
Objavljeno 16. svibnja, 2023.

Švedski Northvolt objavio je u petak da će uložiti nekoliko milijardi eura u gradnju tvornice baterija za električna vozila u Njemačkoj. Northvolt bi u tvornicu mogao uložiti od tri do pet milijardi eura i dobiti još oko pola milijarde eura njemačkih subvencija, prema dva upućena izvora. Glasnogovornici Northvolta i njemačke vlade rekli su da točni iznosi ulaganja i financiranja nisu finalizirani i da ih mora odobriti Europska komisija.Budu li odobrene, subvencije za Northvoltovu tvornicu bit će prvi poticaj njemačke vlade u sklopu Privremenog kriznog i tranzicijskog okvira EU-a, koji bi trebao poduprijeti zelene industrijske projekte i Europi omogućiti natjecanje s američkim zelenim subvencijama. "Komisija je jasno utrla put stvaranju uvjeta za važna industrijska ulaganja u Europi", rekao je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck. Tvornica bi trebala početi rad 2026. godine i povećati kapacitet do 60 gigavat sati, dovoljno za opskrbu oko milijun električnih vozila godišnje. To znači da će njezin kapacitet biti veći od svih planiranih Volkswagenovih tvornica u Njemačkoj i Španjolskoj.

Zaostajat će ipak za planiranim kapacitetom tvornice kineskog CATL-a u Mađarskoj, koji bi trebao iznositi 100 gigavat sati. Northvoltovo ulaganje otvorit će 3000 radnih mjesta u Heideu i još tisuće njih u obližnoj industriji i uslužnom sektoru. Švedski je proizvođač baterija u društvu s Volkswagenom član male skupine europskih tvrtki koje utiru put domaćoj industriji baterija. Velik dio planiranih kapaciteta u Europi bit će u vlasništvu azijskih tvrtki. Tajvanski proizvođač baterija ProLogium objavio je u petak da je za lokaciju prve tvornice u inozemstvu izabrao Francusku.

Švedska kompanija potpisala je s njemačkom saveznom zemljom Schleswig-Holstein memorandum o razumijevanju o gradnji tvornice u ožujku lani, ali je naknadno istaknula da bi joj prioritet moglo ipak biti širenje u SAD-u, zbog viših subvencija i nižih troškova energije. “Mogli bismo paralelno graditi i tvornicu na drugoj lokaciji”, izjavio je u petak glasnogovornik, dodavši da odluka o gradnji u Njemačkoj ne isključuje mogućnost gradnje postrojenja u Sjevernoj Americi.
Milan Bugarić
INSTANTNI USPJEH
Tvrtku Norhtvolt 2015. osnovao je Peter Carlsson, nekadašnji izvršni direktor Tesle, i poslovni uspjeh tvornice iz Skelleftee počeo je odmah. Sklopljeni su ugovori s nekoliko velikih tvrtki, koje su, zbog poslovne prošlosti Carlssena, odmah vjerovale Northvoltu. Poslovi su vrlo brzo, već 2016., premašili ulaganja od nekoliko milijardi dolara!

Najčitanije iz rubrike