Magazin
GAŠPER DOVŽAN VELEPOSLANIK REPUBLIKE SLOVENIJE U REPUBLICI HRVATSKOJ

Slovenija i Hrvatska jedna su drugoj i najvažniji investitori
Objavljeno 29. travnja, 2023.

U Varaždinskim toplicama održava se 10. svibnja manifestacija Dan Slovenije u Hrvatskoj, u organizaciji Grada Varaždinskih Toplica i poslovne zajednice Osjeti Hrvatsku.S tim u vezi futurologinja poduzetništva i socioloških odnosa Sanela Dropulić, direktorica poslovne zajednice Osjeti Hrvatsku (www.osjetihrvatsku.hr) provela je istraživanje u 2021. i prvom dijelu 2022. godine na temu slovensko-hrvatskih odnosa, o čemu kaže:

- Slovenija i Hrvatska žive zajedno u Europskoj uniji, a ponekad se čini kao da su razdvojene cijelim kontinentima. Slovenija i Hrvatska dobro se poznaju, ali često se čini kao da se ne razumiju. Slovenci o građanima Hrvatske misle da su dobri u nogometu, imaju predivno more, imaju odlične pjesme (Olivera obožavaju, a tko ne bi). Građani Hrvatske o Slovencima misle da su odlični gosti na našem moru te su uvijek dobrodošli, imaju lijepu i očuvanu državu čija je priroda zadivljujuća te da vole odlaziti na skijanje...

Na Danu Slovenije u Hrvatskoj se očekuje više od 200 poduzetnica i poduzetnika, kao i onih koji to žele biti iz svih krajeva Slovenije i Hrvatske. O tome veleposlanik Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj Gašper Dovžan kaže:

- Veleposlanstvo Republike Slovenije u Zagrebu neprekidno teži jačanju već inače odlične gospodarske suradnje između Slovenije i Hrvatske. Obje države međusobno su među najvažnijim gospodarskim partnerima s robnom razmjenom koja je prošle godine uz 35 % rasta premašila 7,4 milijarde eura. U stalnom je porastu i razmjena usluga. Slovenija i Hrvatska jedna su drugoj i najvažniji investitori: čak svaki treći euro slovenskih stranih investicija uložen je u Hrvatskoj i skoro svaki drugi euro hrvatskih investicija u Sloveniji. Sve više jača i prekogranično obavljanje usluga i sve je više prekograničnih projekata. Slovenci s gotovo 10 % udjela pripadamo i među najvažnije partnere na tržištu hrvatskog turizma. Veleposlanstvo pozdravlja inicijativu poslovne zajednice Osjeti Hrvatsku za organizacijom 2. Dana Slovenije u Hrvatskoj te u njoj rado surađuje.

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, u povodu nadolazeće manifestacije, izjavila je za medije:

- Prepoznate su te male, a zapravo velike vrijednosti koje zajednički vode istom cilju. Taj je cilj rast, razvoj i napredak poduzetništva i lokalne zajednice, kako kod nas, tako i u Sloveniji. Jer jedino kroz zajedničku suradnju možemo razviti mnogo projekata i dobrih rezultata te pozitivnu i zdravu budućnost za sve nas. (D.J.)
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IZV. PROF. DR. SC. MARTA ZORKO, FAKULTET POLITIČKIH ZNANOSTI U ZAGREBU

Podrška Ukrajini pokazuje da je EU odlučniji nego što je bio 2014. godine

2

S INOM NA KAVI: DRUGA STRANA DIPLOMACIJE

Egipat se prilagodio novoj stvarnosti, a odnosi s Hrvatskom su izvrsni

3

SMJEROKAZI SADAŠNJICE I SUTRAŠNJICE: ULAGANJE U OPSTANAK I NAPREDAK...

Svako kašnjenje s prilagodbom moglo bi nas skupo koštati