Novosti
OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE

Zašto zapinje izdavanje energetskih odobrenja? Realiziranih je zahtjeva manje od deset posto!
Objavljeno 28. ožujka, 2023.

Novi zakonodavni okvir usporio je razvoj sektora obnovljivih izvora energije i onemogućio razvoj postojećih projekata u visokoj fazi pripreme, rečeno je na konferenciji za novinare Udruženja obnovljivih izvora energije Hrvatske gospodarske komore (OIE HGK).To udruženje izradilo je position paper, gdje je navelo najveće prepreke u administrativnim postupcima pripreme i razvoja projekata OIE. To su, ističu, zakonodavni okvir, neusklađenost propisa, priključenje na elekroenergetsku mrežu, prostorno planiranje te utjecaj na okoliš i prirodu. Kao ključni razlog dodatnog usporavanja razvoja sektora navode nedonošenje većeg broja podzakonskih akata najavljenih zakonima. Uredba kojom treba definirati način dodjele energetskog odobrenja (EO), kao prvog i najvažnijeg dokumenta za pokretanje razvoja projekta OIE, pravila o priključivanju na prijenosnu mrežu, kao i na distribucijsku mrežu, mrežna pravila te naknada za priključenje na elektroenergetsku mrežu podzakonski su akti, čije donošenje kasni od 155 do 430 dana, kažu u HGK-u. Bez toga nije moguće razvijati projekte proizvodnje električne energije, rečeno je.

- Problem je što je izdavanje energetskih odobrenja zapelo u ovih godinu i tri mjeseca. Od 216 zahtjeva imamo 16 izdanih EO-a, provedeno je 30-ak natječaja, ali govorimo ni o 10 % realiziranih zahtjeva, što je jako loše - kaže zamjenik predsjednika Udruženja OIE HGK-a Aljoša Pleić, dodajući da se tim tempom neće ništa napraviti još godinama. Novi zakonodavni okvir onemogućio je razvoj postojećih projekata u visokoj fazi pripreme jer su, prema prijelaznoj odredbi novog Zakona o tržištu električne energije (ZOTEE), morali iskazati interes za provođenje natječaja za EO. Taj je iskaz predalo Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja 216 podnositelja prijava, s ukupnom snagom projekta većom od šest gigavata. "Problematično je i da ti projekti, nakon što dobiju EO, ne mogu ići dalje u razvoj jer nedostaju spomenuti akti, poglavito oni vezani uz priključenje", ističe Pleić.

Uz hitno donošenje podzakonskih akata traže i provedbu izmjena i dopuna Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju te ubrzavanje ishođenja raznih dozvola. "Bojim se da smo došli do točke gdje se nešto mora žurno promijeniti, jer ovakvim tempom ne možemo ispuniti preuzete obaveze", rekao je Pleić. OIE HGK predlaže osnivanje međuresorne radne skupine koja će u 30 dana donijeti zaključak i jasne rokove za usklađivanje propisa. "Kadra nedostaje, i to ne samo u Ministarstvu, ali država ima jako puno instrumenata - agencije, Ministarstvo, institucije, u kojima se može obaviti preustroj radnika, HGK može poslužiti kao vanjski suradnik", kaže Pleić. U position paperu se kaže i da bi se regulatornim izmjenama trebalo omogućiti dodjeljivanje prioriteta projektima OIE i smanjivanje broja predmeta koji moraju proći postupke zaštite okoliša. Također, potrebno je jasno regulirati agrosolarne elektrane kako bi se one mogle uključiti u prostornoplanske dokumente.

- Cilj rješavanja ovih prepreka je omogućavanje pripreme i ubrzanje provedbe izgradnje novih postrojenja OIE, stvaranje pozitivne investicijske klime i ubrzavanje tranzicije prema klimatski neutralnom gospodarstvu - ističe predsjednik Udruženja OIE HGK Ivo Čović.

Igor Bošnjak
NEMOGUĆE PLANIRATI INVESTICIJE
Osobito je problematično što HERA još nije odredila visinu naknade priključenja na elektroenergetsku mrežu, bez čega je nemoguće planirati investicije jer je to znatan udio u trošku. Prema hitnoj proceduri treba osigurati i sufinanciranje troškova priključenja za sva postrojenja na OIE, što bi ublažilo najveći rizik i osiguralo konkurentnost u odnosu prema zemljama u okruženju, piše u “Position paperu”.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PUNE VREĆE PIJESKOM

Vikendaši spremni za visok vodostaj

2

HRVATSKI MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA DAVOR BOŽINOVIĆ:

Stop zlouporabi bezviznog režima

3

MJERU "BIRAM HRVATSKU" ISKORISTILO 488 OSOBA

Mjeru najviše vuku povratnici u Osječko-baranjsku županiju