Dome slatki dome
DIZAJN: PROLJETNO UREĐENJE

Idealno vrijeme za nove boje
Objavljeno 23. ožujka, 2023.
Za diskretnije naglaske kombinirajte različite tkanine dvosjeda, trosjeda i fotelja

Proljeće je godišnje doba koje poput nijednog drugog ne budi u nama toliko želje za kretanjem, stvaranjem i promjenama. Ovo je idealno vrijeme za osvježenje doma koristeći nove boje kroz elemente namještaja, tekstilnu opremu, ili boje zidova.Pri odabiru boja u domu potrebno je odrediti baznu boju. Preporučljiva je siva u raznim tonovima, toplobijela, ili boja bijele kave. Možete koristiti i ostale boje, ali obvezno u pastelnim tonovima i vodeći računa da pristaju bojama koje ćete uvoditi u detalje.

Žuta, plava...


Izrazito trendovske boje proljeća su žuta, narančasta, plava u svijetloj i tamnijoj nijansi, zelena i crvena. Bilo koja od ovih boja odlično će pristajati navedenim baznim bojama. Ako ste skloni izražajnom interijeru i neobičnim kombinacijama, iskoristite trendovske boje proljeća u blagovaonici. Kombinacija navedenih boja u kompoziciji blagovaonskog stola sa stolicama može stvoriti odličan vizualni efekt. Za nešto diskretnije naglaske kombinirajte različite tkanine dvosjeda, trosjeda ili fotelja, od kojih jedna može biti vrlo izražajna, poput zelene. Ostali elementi trebaju biti u mirnijoj boji ili šareni, ali sa sitnim uzorkom koji će obvezno sadržavati i odabranu dominantnu boju.

Još mirniji ugođaj postići ćete igrom dekorativnih jastučića na sjedećoj garnituri u baznoj boji. Jastučiće kombinirajte u više boja, osobito ako je prostor i garnitura većih dimenzija. Ovakva kombinacija omogućuje intenzivniju igru elemenata i boja na zidu. Koristite slike, police i dekorativne predmete za izražajne zone zida.

Ne pretjerujte


Crvena boja je vrlo specifična u svom izražaju, pa ju obvezno kombinirajte s osnovnim baznim bojama i ne pretjerujte u količini predmeta ili zidova. Poželjno je kombinirati i više nijansi crvene boje, od tamnijih do svjetlijih, što će dodatno "ugasiti" intenzitet ove boje. Bilo koja od navedenih kombinacija unijet će promjenu u željeni prostor. Osim toga, ovakve promjene ne zahtijevaju mnogo vremena, pa ni financijskih sredstava, a dostupne su većini.
Jasminka Knežević
Kombinacija boja
Prostor će koloristički oživjeti i uporabom tepiha intenzivnije boje koju ćete iskombinirati s klub-stolićem. Tepih može biti jednobojan, ili s uzorkom. U ovakvim kombinacijama pripazite da tepih i stolić sadrže iste boje kako bi se osjećala njihova međusobna povezanost. Plave nijanse u kombinaciji sa zlatnim tonovima mogu biti i elegantne i izražajne u isto vrijeme.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana