Mozaik
JOŠ NEKOLIKO HRVATSKIH NASLOVA NAŠLO SE U KONKURENCIJI

Film “Haljina za finale” na festivalu u Annecyju
Objavljeno 18. ožujka, 2023.

Kratkometražni animirani film "Haljina za finale" autorice Martine Meštrović međunarodnu premijeru imat će u konkurenciji ovogodišnjeg, 46. izdanja Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju. Osim toga, u natjecateljskim programima prikazuju se i kratkometražni filmovi "Eeva", "11" i "Sjeti se kako sam jahala bijelog konja". Festival u Annecyju održat će se od 11. do 17. lipnja."Haljina za finale" intimistički je film, inspiriran autoričinom bakom koja je svoju vjenčanicu obojila u crno i htjela je biti pokopana u njoj. U liku bake, objašnjava Martina Meštrović, utkane su žene koje su svojim životima utjecale na njezin. "Haljina za finale" dio je službenog natjecateljskog programa kratkometražnih filmova (Short Films in Competition Official). Projekcija u Annecyju ujedno će filmu biti i međunarodna premijera, dok će svjetsku doživjeti na Svjetskom festivalu animiranog filma Animafest Zagreb.

- Međunarodna premijera na najstarijem i najuglednijem svjetskom festivalu animacije u Annecyju, svakako je san svakog autora. Kako je karakter našeg posla minucioznost, izoliranost i dugotrajnost proizvodnog procesa, tako je vrhunac zadovoljstva neočekivano uvrštavanje upravo završenog filma na najveće slavlje animacije na planetu. Ove je godine na festival bilo prijavljeno čak 3250 filmova pa izražavam veliko zadovoljstvo i zahvalnost selekcijskoj komisiji koja je prepoznala umjetničku vrijednost filma. Htjela bih napomenuti da sam imala fenomenalan tim, sastavljen od iznimno kreativnih i posvećenih suradnika kojima nije bio problem što se film radio u malom studiju u garaži na rubu grada - rekla je tim povodom Martina Meštrović, koja je za film napisala scenarij, režirala ga, radila dizajn i kompoziting te sudjelovala i u izradi scenografije i rekvizita kao i u samoj animaciji. Producent je Igor Grubić. Film je nastao pod okriljem Kreativnog sindikata, a za distribuciju je zadužen Bonobostudio.

U konkurenciju kratkometražnih filmova uvrštena su još dva hrvatska naslova. Jedan od njih je hrvatsko-estonski animirani film "Eeva" autorskog dvojca Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova, koji je dosad prikazan u konkurenciji festivala Black Nights u Tallinnu i Berlinalea. Film je producirao Draško Ivezić (Jadranska animacija/Adriatic Animation). Estonski koproducent je Kelav Tamm iz studija Eesti Joonisfilm.

Drugi je "11" autora i producenta Vuka Jevremovića koji je svjetsku premijeru imao na prošlogodišnjem Animafestu u Zagrebu, na kojem je i osvojio nagradu za najbolji film u domaćoj konkurenciji. Od tada je prikazan i nagrađivan na mnoštvu regijskih i svjetskih festivala.

Osim toga, u sklopu novog natjecateljskog programa kratkometražnih filmova Perspectives prikazuje se i film "Sjeti se kako sam jahala bijelog konja" Ivane Bošnjak Volda i Thomasa Johnsona Volda. Riječ je o filmu koji se publici prvi put predstavio 2022. godine na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Ottawi, a producirao ga je Igor Grubić (Kreativni sindikat). T.K.
Možda ste propustili...

ANTE CASH I MARKO LASIĆ NERED S KLAPOM DIADORA

Stigla nova navijačka pjesma “Nevera”

Najčitanije iz rubrike