Regija
SUNCOKRET RURALNOG TURIZMA

Čak je 15 projekata iz VSŽ-a u utrci za prestižno priznanje
Objavljeno 8. veljače, 2023.
Tu su i Šokačko sijelo, “Šokačka lady”, Muzej pčelarstva, Slavonska kuća i Stanarski susreti
ŽUPANJA - Priznanje Suncokret ruralnog turizma Hrvatske projekt je u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju turistička seljačka gospodarstva, tradicijska (ruralna) domaćinstva, tradicijska (ruralna) gastronomija, vinski turizam, craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno-turistički projekti kao i projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka. Jedinstvenim ocjenjivanjem najboljih programa, projekata ili aktivnosti želi se očuvati hrvatska izvornost, omogućiti nastanak ruralno-turističkog proizvoda i usluga uz promociju i razvoj ruralnih krajeva. Ocjenjivačka komisija je u dvodnevnom obilasku Vukovarsko-srijemske županije posjetila i evaluirala čak 15 projekata.

Među prijavljenim kandidatima je i Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županija s tri projekta: Standardizacija ključnih turističkih proizvoda VSŽ-a - Doživljaj Srijema i Slavonije, Pjenušavi srijemski doručak u vinogradu i Pješačko-planinarska staza na području Fruške gore. Kandidatkinja Mirjana Maras iz Marinaca predstavila je projekt Ruralna kuća za odmor kategorizacije četiri sunca i kvalitete Q. U konkurenciji su i Podrum Marija iz Iloka s projektom Razvoj prezentacije vlastitih proizvoda i tržišnih niša, Paintball Park WARZONE Nuštar s projektom Tvornica zdravih emocija i Komunalno društvo Rokovci-Andrijaševci s projektom Adrenalinski park Andrijaševci. Suncokretu se nadaju i Valentinijan iz Vinkovaca s projektom Craft bar Valens, Braniteljska zadruga Medene ruke iz Vukovara s projektom Medena Hrvatska i KopEx iz Marinaca s projektom Kopićland. U konkurenciji je za laskavo priznanje i pet vrlo zanimljivih projekata s područja županjske Posavine. Turistička zajednica Županje prijavila je projekt Šokačko sijelo, Udruga za promicanje i očuvanje šokačke baštine "Šokadija Babina Greda" projekt Stanarski susreti, a u utrci je i Centar za promociju poljoprivrede i ruralnog razvoja "Slavonska kuća". Sa svojim su se adutima predstavili i Kuća za odmor "Šokačka lady", originalan projekt koji predstavlja autentičnu baštinu toga kraja, te OPG Ivan Knežević s jedinstvenim projektom Muzej pčelarstva.

Završna dodjela nagrada održat će se 28. veljače u Opatiji.

Marija Lešić Omerović
RAST KONTINENTALNOG TURIZMA
Kontinentalni turizam posljednjih nekoliko godina doživljava vrlo dinamičan rast, a posebno je zapažen razvoj ruralnoga turizma u svim dijelovima naše zemlje. Od samih početaka prati ga Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”, na čelu s predsjednicom Dijanom Katicom. U udruzi ističu da je impresivno vidjeti da se današnji broj OPG-ova, seoskih gospodarstava, kuća za odmor i ostalih kategorija u ruralnom turizmu može brojiti u tisućama. A strani i domaći posjetitelji sve više traže upravo ovakva mjesta za odmor, daleko od gužve, autentična, koja čuvaju tradicionalne vrijednosti i promiču obiteljske kvalitete.

Možda ste propustili...

OD 242 PRIJAVLJENIH PRAVO NA POTPORU OSTVARILO NJIH 212

Za kulturu osigurana 131 tisuća eura

STIGLI IZ CIJELE HRVATSKE

Baranju pohodilo 150 “walkera”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROJEKT „RUŽIČASTE ZLOĆKE“

Invazivne vrste bit će uklonjene na tri lokacije

2

I PČELARSKA UDRUGA “BAGREM” ŽALI SE NA UVEZENI MED

Sve su učestalije krađe košnica

3

BIORAZGRADIVI OTPAD

Čeminac dijeli 144 kompostera