Regija
NOVE TEHNOLOGIJE

Centar izvrsnosti opet od 4. veljače, interes je izniman
Objavljeno 30. siječnja, 2023.
Bit će 140 polaznika 7. i 8. razreda s područja cijele županije. Sve je strojeve platila Županija

Virovitičko-podravska županija jedan je od hrvatskih pionira STEM područja. Za svoj projekt Budi STEMpatičan nagrađena je 2020. za najbolji hrvatski europski projekt u kategoriji "Doprinos znanosti i inovacijama", u izboru Jutarnjeg lista, Hrvatske zajednice županija, EU parlamenta. Ta STEM priča nastavlja se kroz Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske, gdje je nositelj Osječko-baranjska županija, a Virovitičko-podravska je jedan od partnera. Podsjetimo, još 2019. krenula je u svoju priču osnivanjem Centra izvrsnosti novih tehnologija, koji se nalazi pri Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina. Pokrenut je na inicijativu župana Igora Androvića, a prve godine bilo je 40 polaznika. Tada je taj centar bio jedan od osam međunarodnih centara u Hrvatskoj. Od 2020. do danas zbog koronavirusa nije radio, a u subotu, 4. veljače, ponovno počinje raditi. Interes je spektakularan.- Ovo je jasan prikaz povezivanja teorije uz dobivanje najboljih primjera ishoda učenja. Tako dajemo priliku svima koji mogu i koji žele te imaju afinitete u ovom području, a Županija će im u tome dati punu potporu - istaknuo je župan Igor Andrović.

Na startu ove nove priče bit će 140 polaznika 7. i 8. razreda s područja cijele županije. Voditelj je inženjer strojarstva Vedran Runje, a strojevi za učenje i usavršavanje znanja kupljeni su sredstvima VPŽ-a.

- Centar izvrsnosti novih tehnologija djeci će omogućiti da se upoznaju s najnovijim tehnologijama u području 3D printanja, lasera, umjetne inteligencije, robotičke tehnologije i Arduina. Omogućit će djeci rad u robotici, CAM CAD-u, 3D modeliranju, pisanju kodova, rad u CNC tehnologiji. Radit ćemo s učenicima 7. i 8. razreda, jer se to pokazalo kao najbolje, a pritom im dajemo svojevrsno usmjerenje za mogućnost daljnjeg srednjoškolskog školovanja. Ovaj centar bit će otvoren za djecu svih dobnih skupina, od predškolaca do srednjoškolaca, i bit će organiziran kao interaktivna radionica u kojoj će djeca moći istraživati i isprobavati različite tehnologije. 3D printanje bit će jedna od glavnih aktivnosti koju će djeca moći isprobati u Centru, a oni će moći kreirati svoje vlastite modele i printati ih na 3D printerima. Laseri će također biti dostupni za isprobavanje, a djeca će ih moći koristiti kao skalpele i štampače kako bi kreirala različite projekte. Umjetna inteligencija i robotička tehnologija također će biti predstavljene u Centru, a djeca će moći istraživati kako se koriste u različitim područjima, kao što su medicina, proizvodnja i mobilna tehnologija. Arduini će također biti dostupni za isprobavanje, a djeca će moći koristiti ovaj jednostavan računalni program kako bi kreirala različite elektroničke projekte. Ovaj Centar izvrsnosti novih tehnologija donosi nove mogućnosti za osnovnoškolce s područja županije, omogućujući im da se upoznaju s tehnologijama koje će ih pratiti u budućnosti te da se razvijaju kao inovativni i tehnološki pismeni građani - podcrtava Vedran Runje.

Dijana Stanić Rešicki
PREDSTAVIT ĆE SE I NA VIROEXPU
Dosta rade s umjetnom inteligencijom, a predstavit će se i na ovogodišnjem Viroexpu. “Na Viroexpu ćemo prezentirati osnove robotike, pokazati roboaute, programiranje, imat ćemo lasere, glodalice, ponuditi onima koji žele da se poigraju s graviranjem. Bit će tu i VR tehnologija, ali moći će se vidjeti kako mogu stvarati fotografije ili tekstove uz umjetnu inteligenciju. Recimo, neki već i lektiru pišu tako”, uz smiješak dodaje Runje.

VPŽ je pokrenuo i centre izvrsnosti za matematiku, fiziku, kemiju, informatiku s robotikom, povijest i medijsku pismenost. Svi se oni nalaze pri Gimnaziji P. Preradovića u Virovitici.

Možda ste propustili...