Regija
NOVI PROJEKT VUKOVARSKIH LEPTIRIĆA U ILOKU

Djeca s poteškoćama imaju različite probleme, ali jednaku potrebu za podrškom
Objavljeno 11. siječnja, 2023.
Grad Ilok ustupio im je prostor za aktivnosti, radionice i terapije za djecu
ILOK - Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići u četvrtak (12. siječnja) počinje u Iloku provedbu projekta "Jednake mogućnosti za sve".

Kako je pojasnila Viktorija Matin, predsjednica udruge, u suradnji s Gradom Ilokom utvrdili su da postoji potreba za otvaranje prostora za aktivnosti Leptirića kako roditelji ne bi i dalje svoju djecu morali dovoziti u Vukovar.

- Prostor je Grad obnovio, a mi smo na temelju projekta koji smo aplicirali na zakladu Adris dobili 30 tisuća kuna i kupili opremu. Kako smo prethodno već provodili jedan projekt, imali smo nešto malo didaktike, tako da smo uredili prostor, namještaj smo dobili kao donaciju i sada je na nama da precizno osmislimo što ćemo od aktivnosti organizirati i raditi s djecom. Vjerojatno će, kao i u Vukovaru, za početak biti poludnevni boravak, pomoć u učenju za udomiteljsku djecu i djecu iz disfunkcionalnih obitelji - rekla je Matin, dodajući da planiraju imati i mobilni tim kako bi u Iloku imali i terapije za djecu jer za to postoji potreba.

Trenutačno u Leptiriće dolazi 11 mališana iz Iloka, no Matin je naglasila kako ih ima još u okolnim selima čijim je roditeljima bilo iznimno zahtjevno dovoditi ih redovito u Vukovar, pa će im na ovaj način približiti aktivnosti i terapije.

Osnovni je cilj projekta osigurati jednake mogućnosti djeci iz ruralnih područja i Iloka, uključujući pravo na socijalizaciju, dostupnost različitih društvenih sadržaja, kvalitetno provođenje slobodnog vremena, uspostava mobilnog tima za provođenje rehabilitacije i pružanje socijalnih usluga. Korisnici projekta su djeca s teškoćama u razvoju, djeca iz obitelji slabijeg imovinskog statusa, udomiteljskih te disfunkcionalnih obitelji.

Iz Leptirića naglašavaju kako djeca s poteškoćama imaju različite dijagnoze i probleme, ali imaju jednaku potrebu za podrškom koja je nužna za njihovo kvalitetno odrastanje i napredak, no dosad im to nije bilo osigurano na širem iločkom području.

U obnovljenom i opremljenom prostoru prvo će održavati igraonica za djecu i različite radionice i aktivnosti, slijedit će i pružanje psihosocijalne podrške za ranjive skupine djece. Igraonica će biti posebno osmišljen cjeloviti razvojni program za djecu, s tim da će aktivnosti mijenjati kontinuirano. Program nazivaju igraonicom, jer mu je temelj igra obogaćena raznim aktivnostima.

- U aktivnosti planiramo uključiti i volontere, posebice studente psihologije, socijalnog rada, pedagogije i kineziologe. Oni će djeci pružati različite vrste pomoći, ali i stjecati vlastita iskustva i kompetencije - navela je Matin, naglasivši kako žele razvijati volonterstvo i aktivizam.

Dragana Korpoš
Možda ste propustili...

IZLOŽBA LIKOVNIH RADOVA VINKOVAČKIH PRVAŠIĆA

Crtali svoje viđenje šokačke tradicije

U ORGANIZACIJI UDHOS-A BARANJA

4. Memorijal “Ivan Ćališ - Đeri”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVA TRANŠA ZA PRODAJU

Grad Đakovo prodaje petnaestak nekretnina

2

JESTE LI SE SJETILI NA VRIJEME?

Stiže toplinski val, a instalateri klima-uređaja dijele odbijenice

3

BESPLATNE ULAZNICE ZA SVE OSNOVNOŠKOLCE

Na bazene u Belom od ovog četvrtka