Ekonomija
EKO TEHNOLOGIJA

Postavite solare na obiteljske kuće
Objavljeno 30. studenog, 2022.
Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisao je javni poziv za sufinanciranje ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama. Poziv će biti otvoren do kraja godine, zaključno s 31. prosinca, a svi zainteresirani će svoje zahtjeve moći dostaviti isključivo poštom.

Poziv je namijenjen prijaviteljima koji su vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća i u njima imaju prebivalište. Sukladno programima Vlade, definicija obiteljske kuće podrazumijeva da je riječ o građevini koja ima pravomoćnu građevinsku dozvolu ili drugi odgovarajući akt kojim dokazuje zakonitost, u kojoj je više od 50 posto bruto podne površine namijenjeno za stanovanje te koja ima najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu manju ili jednaku 600 m2.

Iz Fonda ističu kako su sustavi korištenja obnovljivih izvora energije odlična i okolišno prihvatljivija alternativa skupim energentima, a njihova primjena u obiteljskim kućama može osigurati energetsku neovisnost, povoljno djelovati na kućni budžet te na nacionalne ciljeve smanjenja korištenja fosilnih goriva. Ulaganje u vlastitu proizvodnju struje preko solarnih elektrana jedan je od najboljih načina zaštite od rasta cijena struje u budućnosti. Pritom Hrvatska zbog geografskog položaja ima visoku prosječnu godišnju osunčanost i jedna je od zemalja s najvećim solarnim potencijalom.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...

SABORSKI ODBOR ZA POLJOPRIVREDU

Regulirati rok trajanja zamrznutih proizvoda

ANALIZA BAROMETAR RIZIKA MNOGE ZEMLJE PROŽIVLJAVAJU KRIZU TROŠKOVA ŽIVOTA

Visoke cijene energije mogle bi izbrisati profit većine poduzeća

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HRVOJE STOJIĆ, GLAVNI EKONOMIST HUP-A

Očekuje se normalizacija globalnih lanaca nabave

2

ZSE PROTEKLOGA TJEDNA

Crobexi skliznuli s najviših razina

3

SVJETSKA VALUTNA TRŽIŠTA

Nakon povećanja kamata jača dolar