Novosti
BOLEST ZAPADNOG NILA

Dosad dva slučaja zaraze virusom koji prenose - komarci
Objavljeno 18. kolovoza, 2022.
Zaražene su dvije osobe u Osječko-baranjskoj županiji * Bolest se ne prenosi s čovjeka na čovjeka

U Vladislavcima i Karancu potvrđeni su slučajevi zaraze groznicom Zapadnog Nila. Kako se navodi u službenoj obavijesti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije koja je poslana Državnom inspektoratu, Područnom uredu Osijek - Službi sanitarne inspekcije, provedenim monitoringom odraslih komaraca metodom CDC klopki, tijekom 12 sati izbrojen je povećan broj jedinki (49).Isto tako, dostavljeno je i izvješće o potvrđenom slučaju pacijenta s "akutnim transverzalnim mijelitisom prouzročenim virusom Zapadnog Nila" na području Općine Kneževi Vinogradi, u naselju Karanac. Potvrđuju to i u Općini Kneževi Vinogradi, te ističu kako su stoga u srijedu navečer, na temelju naloga Službe sanitarne inspekcije i prema preporukama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ-a, provedene posebne mjere "preventivne dezinsekcije komaraca preko ovlaštene pravne osobe, uz nadzor Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, na propisanim lokacijama".

Kako ističu mještani Karanca, ta ih je vijest prilično iznenadila, tim više što komaraca već godinama nije bilo tako malo kao ove sezone. "U četvrtak ujutro ta se vijest proširila selom. U prvi trenutak nisam bio nimalo ravnodušan, ali sam se smirio nakon što sam prosurfao internetom i doznao nešto više o eventualnim posljedicama", kaže jedan mještanin tog baranjskog etnosela, dodajući kako je, najvjerojatnije, riječ o čovjeku koji je već tjedan-dva u bolnici. Tvrdi kako taj njegov sumještanin često odlazi u šumu gdje izrađuje drva, pa pretpostavlja da je tamo bio u ‘‘bliskom kontaktu‘‘ sa zaraženim komarcem. Kao i velik broj Baranjaca, naviknulih na brojne ubode komaraca tijekom ljetnih mjeseci, naglašava kako ih je ove godine iznimno malo. "Donedavno sam zamalo zaboravio na njih. Tek nakon nedavne kiše, koja je pala u malim količinama, komarci su nešto intenzivnije počeli napadati, ali opet tvrdim da je to zanemarivo u usporedbi s proteklim godinama", tvrdi naš sugovornik.

Kako navode javnozdravstveni stručnjaci, bolest Zapadnog Nila je vektorima prenosiva bolest čiji je uzročnik virus Zapadnog Nila koji se u prirodi održava u ciklusu između ornitofilnih komaraca i ptica. Ptice su primarni rezervoari i glavni domaćini virusa. Virus se umnožava u pticama koje su glavni izvori infekcije. Na krajnje slučajne domaćine (ljude, kopitare ili druge sisavce) virus se prenosi ubodom zaraženog komarca. Bolest se ne prenosi s čovjeka na čovjeka kontaktom. Pojavljuje se u ljetnim i ranim jesenskim mjesecima. Infekcija u ljudi nakon inkubacije od dva do šest dana najčešće, u 70 do 80 posto slučajeva prolazi bez simptoma. Tek se kod 20 do 30 posto inficiranih manifestira kao akutna sistemska febrilna bolest praćena povišenom temperaturom, glavoboljom, bolovima u mišićima, zglobovima... Radi se o relativno blažem obliku bolesti koji se naziva groznica Zapadnog Nila, čiji simptomi nalik na gripu traju od dva do pet dana. U manje od jedan posto inficiranih može se razviti teži oblik bolesti zbog zahvaćenosti središnjeg živčanog sustava, sa simptomima meningitisa, encefalitisa i vrlo rijetko akutne mlohave klijenuti. Pod povećanim su rizikom za razvoj težeg oblika bolesti starije osobe koje već imaju neku kroničnu bolest.

Ivica Getto
ZAŠTITA OD UBODA KOMARACA
Zbog osobne zaštite od uboda komaraca preporučuje se primjenjivanje sredstava koja odbijaju komarce, takozvanih repelenata u spreju na kožu. Zaštititi se možete i nošenjem odjeće dugih rukava i nogavica tijekom boravka na području s puno komaraca, osobito u sumrak. Nadalje, potrebno je zaštititi prozore i vrata balkona ili terasa mrežama protiv insekata, koristititi sredstva koja odbijaju komarce, tzv. repelente za prostore...
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UVOĐENJE EURA KAO NACIONALNE VALUTE

Kovanice kuna banke će dvanaest mjeseci mijenjati bez naknade

2

IZABRAN NOVI PREDSJEDNIK

Milinković na čelu županijskog SDP-a

3

UNATOČ PADU KUPOVNE MOĆI I RASTU INFLACIJE

Ovog se prosinca očekuje potrošnja veća od lanjskih 17,5 milijardi kuna