Kultura
DO 3. RUJNA BIT ĆE IZVEDENA 73 KAZALIŠNA, GLAZBENA, LIKOVNA, FILMSKA I KNJIŽEVNA PROGRAMSKA SADRŽAJA

Otvoreno 22. "Osječko ljeto kulture"
Objavljeno 2. srpnja, 2022.

OSIJEK - Nastupima baleta iz njemačkog grada Phorzheima, Tamburaškog orkestra Semeljci, DJ Insolate,  Nere Stipičević i sastava Travershe te HKUD Osijek 1862 u subotu je otvoreno 22. Osječko ljeto kulture  (OLJK).

Do 3. rujna, na nekoliko lokacija u gradu, na OLJK-u će ukupno biti izvedena 73 kazališna, glazbena, likovna, filmska i književna programska sadržaja.

Otvarajući manifestaciju predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković istaknuo je kako OLJK još jednom potvrđuje status Osijeka kao središta ovoga dijela Hrvatske te urbanog i kulturnog centra Slavonije.

Vidljivo je, kazao je, da se Osijek i Slavonija mijenjaju na bolje jer to pokazuju rast zaposlenosti, izvoza te investicija iz EU fondova i državnog proračuna.

Kako bi neka sredina bila ugodna za život nije dovoljno da je samo gospodarski snažna već mora ponuditi čitav niz sadržaja za svoje žitelje, od programa za mlade, kvalitetnog sveučilišta do umjetnosti i kulture. Osječko ljeto kulture dokaz je snage i vitalnosti ovoga grada, poručio je Jandroković.

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak kazala je kako se OLJK obogaćuje i oplemenjuje novim sadržajima, ocijenivši kako Osijek, kao kulturno središte istoka Hrvatske, može pružiti brojne kulturne sadržaje i inovacije.

Gradonačelnik Radić: OLJK po prvi puta traje cijelo ljeto

Osječki gradonačelnik Ivan Radić rekao je kako je OLJK drugačiji nego proteklih godina, jer po prvi puta traje cijelo ljeto. Osječko-baranjski župan Ivan Anušić kazao je kako dvomjesečni kulturni program ne može ponuditi puno gradova u Hrvatskoj, što pokazuje kako je Osijek ne samo političko i gospodarsko, nego i kulturno središte istoka Hrvatske.

U kazališnom dijelu OLJK-a predstavit će se zagrebački Teatar "Exit" te koprodukcija zagrebačkog kazališta "Gavella" i vinkovačkog kazališta
"Joza Ivakić".

U glazbenom dijelu programa, uz ostale, nastupit će Matija Dedić, Hrvatski gitarski kvartet, Hrvatsko pjevačko društvo "Lipa" te Panonska
filharmonija iz Pečuha.

U sklopu likovnog dijela manifestacije, uz ostalo, bit će otvorene samostalne izložbe Mirana Blažeka i Tomislava Buntaka te skupna izložba "Vremenu  usprkos", koja obuhvaća radove 17 najrenomiranijih hrvatskih umjetnika, među kojima su Edo Murtić, Boris Bućan, Đuro Seder, Jagoda Buić i Nives  Kavurić-Kurtović.

 

(Hina)

Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SV. JOSIPA

Obilježeno je 30 godina djelovanja

DJEČJE KAZALIŠTE BRANKA MIHALJEVIĆA

Dvije premijere osnovnoškolaca

27. SUSRETI HRVATSKIH KNJIŽEVNIH KRITIČARA

Bagiću i Senkoviću nagrade Julija Benešića

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UČENICI I PROFESORI OSJEČKE GIMNAZIJE SVIRAJU ZAJEDNO

Popravni ro(c)k u
osječkom školstvu

2

POŽEŠKI POVJESNIČAR S BOGATIM OPUSOM

Peta knjiga prof. Vinka Tadića “Dijalog u šumskoj dvorani”

3

GLAZBENA ŠKOLA FRANJE KUHAČA OSIJEK

Školska godina puna nagrada