Ekonomija
POTREBNI KADROVI KLJUČNI SU IZAZOV

Sve izraženiji nedostatak educirane radne snage
Objavljeno 9. svibnja, 2022.
Govoreći o izazovima za poslovanje, 65 % kompanija navelo je nedostatak radne snage koja je sposobna nositi se s njima

Kao ključne izazove u poslovanju 65 % financijskih direktora navodi nedostatak educirane radne snage, 57 % naglašava dodatno opterećenje u logistici i proizvodnji, a 53 % kao ključan izazov vidi kibernetičke napade i sigurnosne rizike.Nakon dvije godine pandemije smanjen je rizik od nepovoljnih uvjeta poslovanja na razinu prije pandemije. Samo pet posto kompanija ističe kako su u njihovim tvrtkama rezultati niži od pretpandemijskih, za razliku od 39 % njih u istraživanju prethodne godine. Drugim riječima, više od polovine financijskih direktora ističe kako bilježi pozitivne poslovne trendove, za koje smatra i da će se nastaviti, što je velik pomak u odnosu prema 16 % godine prije.

Pokazali su to podatci studije koju je provela međunarodna neovisna konzultantska kuća Horváth o utjecaju pandemije na poslovanje više od 200 kompanija iz različitih industrija iz Sjeverne Amerike, Azije i Europe, većinski s njemačkog govornog područja.

"Činjenica je da se u većini svijeta život vrlo brzo normalizirao nakon pandemije, možemo reći da smo se vratili na ‘staro normalno‘, a pozitivne trendove potaknuo je i brz ekonomski oporavak. Sada su glavni izazovi oni koji su posljedica sukoba u Ukrajini i još uvijek vrlo napregnutih dobavnih lanaca. Sukob će se zasigurno odraziti na poslovanje mnogih kompanija, posebice globalnih, čemu i svjedočimo posljednja dva mjeseca, no čini se da kompanije u te izazove ulaze stabilne, svjesne gdje moraju ulagati napore i pronalaziti prilike te u znatnoj mjeri oporavljene od pandemije", naglasila je Maria Andreea Boldor-Flitan iz konzultantske kuće Horváth.

Prema rezultatima provedene studije, kao ključne prilike za unaprjeđivanje poslovanja čak 66 % kompanija vidi u investiranju u automatizaciju i digitalizaciju, kao najvažnije alate za povećanje efikasnosti, a 46 % velik potencijal vidi u sve širem uvođenju novih oblika rada, primjerice u radu na daljinu, agilnim metodama i slično.

Financijski direktori smatraju kako se njih treba uključiti u kreiranje novih poslovnih ideja i vizija, s obzirom na to da su kompanije pod velikim pritiskom povećanog investiranja u digitalizaciju i automatizaciju, u kadrove, ali i u održivost poslovanja. Upravo održivost na razini kompanije jedan je od većih izazova za financijske direktore, posebno u njihovoj ulozi u postavljanju, ali i definiranju i mjerenju ESG ciljeva. Čak ih 91 % smatra da se uspješna zelena transformacija može napraviti samo holistički i ako sudjeluju svi sektori.

Govoreći o izazovima za poslovanje, 65 % kompanija navodi nedostatak radne snage koja je dovoljno educirana i sposobna nositi se s budućim izazovima, 57 % smatra da je dodatno opterećenje u logistici i proizvodnji te da su i poremećaji dobavnih lanaca jedan od glavnih rizika za rast poslovanja, a 53 % kao ključan izazov vidi kibernetičke napade i sigurnosne rizike.

Zdenka Rupčić
200

kompanija iz različitih industrija iz Sjeverne Amerike, Azije i Europe sudjelovalo je u istraživanju

66 %

kompanija prilike za unaprjeđivanje poslovanja vidi u investiranju u digitalizaciju

46 %

velik potencijal vidi u sve širem uvođenju novih oblika rada - rad na daljinu i slično

Maria Boldor

iz konzultantske kuće Horváth

U većini svijeta život se vrlo brzo normalizirao nakon pandemije te možemo reći da smo se vratili na “staro normalno”, a pozitivne trendove potaknuo je i brz ekonomski oporavak

Možda ste propustili...

PRATE PLITVICE I NA SKYLINE PLATFORMI

Svaki dan prodaju 10 tisuća ulaznica

SANIRANJE ŠTETA IZAZVANIH POMOROM PČELINJIH ZAJEDNICA

Započela predaja zahtjeva za potporu pčelarima

FAO: U SRPNJU POJEFTINILA HRANA

U cijene uračunali i strah od recesije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRATE PLITVICE I NA SKYLINE PLATFORMI

Svaki dan prodaju 10 tisuća ulaznica

2

SANIRANJE ŠTETA IZAZVANIH POMOROM PČELINJIH ZAJEDNICA

Započela predaja zahtjeva za potporu pčelarima

3

FAO: U SRPNJU POJEFTINILA HRANA

U cijene uračunali i strah od recesije