Kultura
PREDSTAVLJANJE DJEČJE SLIKOVNICE U KNJIŽARI NOVA

Prirodoslovka Martina Markov obraća se najmlađim čitateljima
Objavljeno 26. ožujka, 2022.

Murteranka Martina Markov doktorica je biologije i dječja spisateljica. U subotu je u Klubu knjižare Nova predstavila svoju slikovnicu "Dnevnik Marka Galeba 1". Ovaj događaj priredili su Matica hrvatska Osijek i Lions klub Mursa. Osim autorice, o knjizi je govorila i urednica knjige Irella Bogut, a uvodnu priču iz slikovnice interpretirala je dramska umjetnica i sveučilišna profesorica Mira Perić.

Autorica slikovnice Martina Markov inzistira na svom terminu "slikopriča", umjesto slikovnica, kada govori o svojoj knjizi namijenjenoj predškolcima i djeci mlađe školske dobi. Svoje slikopriče napisala je tako što je prilagodila neke svoje ranije edukativne književne tekstove namijenjene djeci.

- Marko je znatiželjan galeb i on putuje našim nacionalnim parkovima i parkovima prirode. On istražuje, susreće njihove stanare te djeci prenosi informacije o ljepotama i vrijednostima tih prekrasnih područja. Sve su ove priče pozivnica djeci da što više vremena provode u prirodi, a posebice u našim zaštićenim područjima. Djeca jako dobro reagiraju. Kažu mi roditelji da putuju zajedno s djecom i galebom Markom... Namjera ovog junaka je posjetiti sve naše nacionalne parkove i parkove prirode te ih približiti djeci, pozvati ih da u njima što više borave te da budu na određeni način čuvari tih parkova, da ih poštuju i zavole te da se prema njima održivo ponašaju, objasnila je Markov.

O knjizi je govorila i prof. dr. sc. Irella Bogut istaknuvši jedinstvenost ove slikovnice na hrvatskom tržištu. Osim teksta, pohvalila je i vjerne ilustracije koje zorno prikazuju biljni i životinjski svijet. Dodala je kako je ovo edukativna i ekološka slikovnica koja potiče prirodoslovnu pismenost kod najmlađih. Kako je rekla, "Dnevnik galeba Marka 1" obuhvaća deset priča u kojima je predstavljeno isto toliko nacionalnih parkova i parkova prirode, a u idućoj slikovnici bit će obrađen i Kopački rit.

Bila je ovo prilika i za druženje pripadnica udruge Lions iz Šibenika i Osijeka, a sve nazočne su na početku ovog događaja pozdravili i Jasminka Mesarić, tajnica Ogranka Matice hrvatske u Osijeku, te Ivica Vuletić, vlasnik Knjižare Nova. D.C.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CENTAR ZA KULTURU ĐAKOVO

Čarobna jazz-večer uz kvartet

2

HAZU: PREDSTAVLJENI NOSAČI ZVUKA

Tri reprezentativna izdanja s djelima iz opusa Frane Paraća

3

UMRO JE DANIJEL DRAGOJEVIĆ

Jedan od najvažnijih hrvatskih književnika