Osijek
OTVOREN 3. TEHNICOOLUM - SAJAM TEHNIČKE KULTURE

Radić: Ovakvi su sajmovi prozor u svijet i budućnost, nastavljamo ulagati u mlade
Objavljeno 10. prosinca, 2021.

Nakon prošlogodišnjeg izbivanja zbog pandemije, na sajamski prostor na Pampasu vratio se sajam tehničke kulture Tehnicoolum, a s njim i brojne kreativne i edukativne radionice, predavanja, prezentacije, atrakcije i izložbe.Treće je to izdanje ovog društveno korisnog sajma namijenjenog svim ljubiteljima tehničke kulture i STEM područja znanosti, no u prvom redu osnovnoškolcima, koji su u petak, kada je Tehnicoolum svečano otvoren, čitav dan autobusima GPP-a organizirano pristizali kako bi se okušali na 40 radionica koje su im priredile Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, gospodarski subjekti te osječke srednje škole tehničkog i prirodoslovnog smjera. Nažalost, kako neslužbeno doznajemo iz Grada, škole Antuna Mihanovića, Franje Krežme, Višnjevac, Josipovac, Cvjetno i PKC Mađara iz nepoznatih se razloga nisu odazvali pozivu i time su onemogućili djeci da uživo vide ono što uče u školi i moguće se zainteresiraju za jedno od zanimanja budućnosti. Velika šteta za djecu, a sramota za ravnatelje.

Sajam je svečano otvorio gradonačelnik Ivan Radić, poručivši djeci da su ona budućnost Osijeka u koju će Grad Osijek nastaviti kontinuirano ulagati.

- Drago mi je ovdje vidjeti veliki broj učenika kojima će ovo biti prozor u svijet, prozor u budućnost, a njihova je budućnost i budućnost grada Osijeka, stoga ćemo i dalje nastaviti podržavati ovaj sajam i Zajednicu tehničke kulture, jer sigurni smo da se ovdje nalazi potencijalni inkubator inženjera koji će u budućnosti Osijek učiniti tehnološki naprednijim nego što je danas - poručio je Radić.

Direktor Osječkog sajma Alen Vukašinović istaknuo je kako je Tehnicoolum proizišao iz želje te tvrtke da napravi društveno koristan sajam koji bi djecu usmjerio prema zanimanjima budućnosti, u vjeri da će ona svoju budućnost i egzistenciju ostvariti na ovim prostorima.

- Prepoznali smo da u Osijeku postoji jedan veliki bazen znanja, a to su Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Otud i složenica Tehnicoolum. “Tehni” zbog tehničke kulture, “cool” jer je sajam sam po sebi cool, a cool su i naša djeca, i “um” zato što ovdje djeca koriste svoj um i ruke, sudjelujući u sajamskim radionicama - rekao je Vukašinović.

Ako je suditi prema odazivu i entuzijazmu kojim su učenici pristupili radionicama, odvažni okušati se u aktivnostima i vještinama automodelarstva, maketarstva, izrade nakita, modelarstva, letenja dronovima, robotike i slično, nema bojazni da će nam u budućnosti nedostajati inženjera koji će nadograđivati već sada vrlo uspješnu osječku IT scenu.

Sajam se nastavlja i u subotu, od 10 do 18 sati, kada su djeca pozvana doći sa svojim roditeljima, djedovima i bakama, koji će, vjerujemo, također moći uživati u uistinu bogatoj, edukativnoj i zabavnoj ponudi Tehnicooluma.I. Alilović
Možda ste propustili...

PLESNA IGRAONICA “POČETNICA”

Male balerine plešu u subotu i nedjelju

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Obilježen Dan nacionalnih manjina

U STAROJ PEKARI IZLOŽENI AKVARELI DJECE VRTIĆA BUBAMARA

“Mona Lisa” izložena u Osijeku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana