Regija
ORIGINALNOŠĆU OSTAVILI NAJBOLJI DOJAM

"Tomislav" iz Županje pobjednik je Smotre folklora na Jesenima
Objavljeno 18. rujna, 2021.
ŽUPANJANajbolji nastup na ovogodišnjoj Županijskoj smotri folklora, u okviru 56. Vinkovačkih jeseni, imao je KUD “Tomislav” iz Županje - odlučio je stručni žiri, koji su činili Ljubica Gligorević, Marinko Blažinkov i Nenad Sudar. Županjski folkloraši ostavili su najbolji dojam, pokazali originalnost u nastupu i na poseban način ljubav prema tradiciji.

Na drugom je mjestu KUD “Filipovčice” iz Komletinaca, a na trećem KUD “Mijat Stojanović” iz Babine Grede. Folklorne večeri prvi su put održane na vanjskoj pozornici, a sudjelovala su 43 KUD-a. Za smotru su se pripremala cijele godine, a za nastup su odabrala ono za što su smatrala da će ostaviti najbolji dojam na prosudbeno povjerenstvo, od spleta kola i pjesama do starih običaja. Vukovarsko-srijemskim KUD-ovima Folklorne večeri vrhunac su rada u jednoj godini i iznimno se trude što bolje i autentičnije predstaviti folklor svoga mjesta. Dodatni je motiv to što najbolje ocijenjeni stječu pravo prezentirati županiju u sljedećih godinu dana na folklornim i drugim manifestacijama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Županjci su ponosno prikazali svu raskoš i bogatstvo narodnoga ruha i tradicije svoga kraja te svojim nastupom oduševili publiku.

Predsjednik KUD-a “Tomislav” Marko Maroševac priznaje da su presretni i zahvaljuje svim članovima na radu, trudu i disciplini, a posebice voditeljici Mariji Svirčević, koja je i osmislila originalnu i zanimljivu koreografiju.

- Već smo godinama pri samome vrhu. Prije dvije godine dijelili smo prvo mjesto s KUD-om iz Starih Mikanovaca, a lani smo također imali jako dobre komentare za online nastup, zbog koronavirusa - kazao je.

U svome su se nastupu “tomislavci” držali teme ovogodišnje manifestacije - “Ide dika, kapu najerio...”.

Voditeljica Marija Svirčević ističe da su se bazirali na poštovanju i vrijednosti kape. U originalnom skeču pokazali su što je ona značila Šokcu, koji ju je u znak poštovanja obvezno skidao s glave u crkvi i dok je prolazio uz kumovu kuću, bio on pred kućom ili ne. Uz tamburašku pratnju i gajde izveli su i splet kola koja su se nekada u Županji plesala za kirbaj pred crkvom.

Otplesali su i jedinstveno Lelaj kolo, koje je pjevala samo jedna žena u Županji, i koje nije izvedeno gotovo pola stoljeća. M.L.O.
Na drugom je mjestu KUD “Filipovčice” iz Komletinaca, a na trećem KUD “Mijat Stojanović” iz Babine Grede

Možda ste propustili...

BROJNE AKTIVNOSTI U SKLOPU PROJEKTA ERASMUS+ SPORT

Sport kao način resocijalizacije

PROJEKTI PP-A PAPUK VRIJEDNI VIŠE OD 1,5 MILIJUNA KUNA

Dvije nove poučne staze na Jankovcu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVA ZGRADA U OKVIRU RHP-A

Krov nad glavom sljedeće godine dobit će 21 obitelj

2

ZA PET HEKTARA TREBA TRI DANA

Ivan Dugaja sije pšenicu sijaćicom koju vuku - konji

3

„SINOVI RAVNICE“ - STOŽERNA SNAGA OBRANE ŽUPANJSKE POSAVINE

Obilježena 30. obljetnica osnutka 131. brigade HV-a