Osijek
ZAVRŠNE KONFERENCIJE EUROPSKIH PROJEKATA

"Učimo zajedno" i "Školski obrok" primjeri dobre prakse
Objavljeno 24. srpnja, 2021.

Dva važna europska projekta - “Učimo zajedno 4” i “Vrijeme je za školski obrok 2020-2021” - na svome su kraju i tom su prigodom u Osječko-baranjskoj županiji održane završne konferencije. U projekt “Učimo zajedno 4” uključeno je ukupno 62 učenika s poteškoćama u razvoju, koji ravnomjerno obuhvaća škole šireg osječkog i baranjskog te područja grada Našica, dok projekt školskoga obroka obuhvaća ciljanu skupinu djece koja žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva, a polaznici su obveznog osnovnoškolskog programa. U taj je projekt bilo uključeno 994 učenika iz 14 osnovnih škola kojima je osnivač Osječko-baranjska županija.- Kad je u pitanju projekt pomoćnika u nastavi, moramo naglasiti da ih je bilo 60 tijekom četiri godine. Dio je sredstava osiguran preko Ministarstva znanosti i obrazovanja, a dio je osigurala Osječko-baranjska županija. Vrijednost je projekta 10,8 milijuna kuna i za sve je pomoćnike u nastavi isplaćeno oko 2400 plaća. Uspjeli smo pomoći učenicima u potrebi, ali i utjecati na zaposlenost, a dobra je vijest da smo prijavili novi projekt, koji je prošao administrativnu provjeru - pojasnio je dožupan Josip Miletić, dodajući kako se nada da će se dobra praksa nastaviti i u sljedećem razdoblju. Zahvalio je županu Anušiću na uključenju u projekte i realizaciju kao i svim ravnateljima te ostalim sudionicima.

Kad su u pitanju školski obroci, dožupan je podsjetio na to da je 2017. godine župan Ivan Anušić u svome programu istaknuo kako će svi osnovci s područja Osječko-baranjske županije imati besplatan obrok. Dio je sredstava osiguralo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a Osječko-baranjska županija preuzela je velik dio školskih obroka koji nije mogao biti uključen u ovaj projekt.

- Vrijednost projekta “Vrijeme je za školski obrok 2020-2021” je oko milijun kuna, no valja naglasiti da će se besplatna prehrana osnovaca nastaviti i u sljedećim godinama - dodao je dožupan Miletić, naglasivši važnu poveznicu s OPG-ovima koji imaju zdrave i domaće proizvode.

Jedna od škola koja je sudjelovala u projektu je Osnovna škola kralja Tomislava u Našicama, čija je ravnateljica Vlatka Zahirović istaknula zadovoljstvo zbog prilike za sudjelovanje u projektu kojim je obuhvaćeno 110 učenika te škole.

- Iako je besplatan školski obrok osiguran za sve učenike, ovo je prilika da se županijski proračun rastereti i da se povuku sredstva iz EU fondova. Važno je i to što smo dogovorili isporuke s lokalnih OPG-ova kako bismo poticali zdravo i domaće te kvalitetne obroke za naše učenike - rekla je ravnateljica Zahirović.

Valja naglasiti kako se u projekt školskih obroka mogu uključiti sva obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva koja žele plasirati svoje proizvode u školama, a prema riječima dožupana Miletića, pritom i zaraditi. Stoga stoji poziv svima koji žele da se odazovu i uključe.Marija Mihelić
Josip Miletić

dožupan osječko-baranjski

Vjerujem i nadam se da će dobra praksa koja je ostvarena u ova dva projekta u prethodnom razdoblju biti nastavljena i u sljedećem. Svakako ćemo i dalje ići u smjeru davanja potpora

VIDLJIVA POSTIGNUĆA
OŠ Ante Starčevića iz Viljeva imala je tri pomoćnika u nastavi. Ravnateljica Blaženka Škrlec nije krila zadovoljstvo sudjelovanjem.

- Naš učitelj razredne nastave pratio je postignuća učenice tijekom četiri godine i ustvrdio da je nakon četiri godine ostvarila sve svoje potencijale uz pomoćnika u nastavi. Također, svi su ostali pokraj te učenice postali bolji ljudi, i to je prava vrijednost ovoga projekta – zaključila je Škrlec.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAMOZAPOŠLJAVANJE: IZ ŠEĆERANE U VLASTITI OBRT

Hrvoje nudi hot dog s kotača

2

CROATIA AIRLINES I ZL OSIJEK

Od 15. studenoga dva će se puta tjedno letjeti iz Osijeka u München

3

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA RIJEKE DRAVE

U petak svi na Dravu kod katakombi na fišijadu, utrku, kulturno-zabavni program...