Crna kronika
DJELOVALI NA OSJEČKOM PODRUČJU

Mjesecima švercali oko 11 tona duhana
Objavljeno 21. srpnja, 2021.
Protiv 27 osoba Uskok je podignuo optužnicu zbog krijumčarenja i preprodaje gotovo 11 tona duhana (najmanje 10.862 kilograma), čime su oštetili državni proračun za najmanje 6.517.200 kuna. Optužnica je s obrazloženjem napisana na 401 stranici, a temelji se na 503 razna dokaza. Za sedam osoba istraga je razdvojena, za jednu osobu je ukinuta zbog njegove nedostupnosti, a jedna je istraga obustavljena jer je okrivljenik preminuo.
Uskok navodi kako je otkrivena kriminalna skupina udružena radi konitunirane nabave, prijevoza, skladištenja, skrivanja i daljnje neovlaštene preprodaje velikih količina duhana. Djelovali su na području Osijeka i drugih mjesta u Hrvatskoj, a ustrojio ju je, smatraju tužitelji, Dražen F. Bili su tu dobavljači duhana, vozači, pratnje u vožnji, dostavljači kupcima te preprodavači duhana. Duhan su kupovali po 65 kuna za kilogram i preprodavali dalje za najmanje 85 kuna po kilogramu, a sve se odvijalo od ljeta 2019. do početka siječnja 2020. godine.

Pretraženi su domovi kojima se okrivljeni koriste, kao i njihova vozila. Primopredaja duhana odvijala se na više lokacija u Osijeku, u Ulici Franje Kuhača, Šarengradskoj ulici, u blizini tvrtke GLS i benzinske stanice Petrol na južnoj obilaznici grada. Tužitelji smatraju da je Dražen F., s Ivicom V., Goranom G. i Jozom D. kao dobavljačima duhana, te s više drugih nepoznatih osoba, dogovorio i realizirao kontinuiranu nabavu velikih količina duhana s Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije, od njih i s njima povezanih osoba, i dovoz duhana na područje Osijeka. Kupci duhana kontinuirano su naručivali i preuzimali veće količine duhana od ostalih u skupini, a duhan su dalje preprodavali. Među okrivljenima su umirovljenici, vlasnice i vlasnici obrta, vlasnik kafića, primatelji socijalne pomoći, primatelji naknade za nezaposlene, frizerke, vlasnici OPG-ova, ali i nezaposleni cvjećar, stolar, limar i soboslikar ličilac. U optužnici su i dva umirovljena policajca, od kojih jedan svaki mjesec prima mirovinu u iznosu od 8000 kuna, a drugi više od 6000 kuna. S.Lacić
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana