Osijek
ŽUPAN ANUŠIĆ POSJETIO NOVI URED AKD-A U OSIJEKU

Privukli ih jako sveučilište i FERIT, zaposlit će desetak programera
Objavljeno 14. svibnja, 2021.

Župan Osječko-baranjski Ivan Anušić u pratnji kandidata za gradonačelnika i dogradonačelnika Osijeka Ivana Radića i Dragana Vulina posjetili su novi Ured za ICT Agencije za komercijalne djelatnosti (AKD) u osječkom Kappa bussines centru.

Kako se moglo čuti, očekuje se zapošljavanje desetak visokoobrazovanih koji će posao naći u Osijeku, a Anušić je kazao kako je ovo još jedna investicija koja treba pomoć naših ljudi i naših studenata FERIT-a.

-  Dio studenata koji su bili najkvalitetniji u svojoj generaciji, koji su pokazali zavidne rezultate za vrijeme školovanja i studiranja naći će ovdje mjesto svoga zaposlenja. To nam je bitno jer puno i dugo govorimo o tome da Osijek postaje IT industrije središte za Hrvatsku, ja bih rekao i  šire, i definitivno je ovo jedan korak prema tome. Nedavno smo isto u ovoj zgradi otvorili ured Razvojno-istraživačkog centra Ericssona Nikole Tesle koji ovdje radi, razvija programska rješenja i ostalo što je potrebno, to je jedna druga priča ali naravno tako također naslonjena na IT, završava se zgrada koju se može vidjeti u Softvercity-ju i mislim da grabimo ozbiljnih koracima da upravo kroz to grad Osijek i istok Hrvatske i Osječko-baranjska županija postanu predvodnik u onome što se zove IT industrija, moderna nova  industrija u kojoj jako puno imamo prostora za napredovanje. Naravno, tu je jako iznimno važno naše sveučilište i fakultet koji svojom kvalitetnom na tržište rada stavlja kvalitetne studente koji mogu obavljati najzahtjevnije poslove u IZ sektoru – izjavio je župan Anušić.

Glavni direktor Jure Sertić  izjavio je da je AKD tvrtka od posebnog interesa Republike Hrvatske.

- AKD je predvodnik ne samo u Hrvatskoj nego je među prvih pet tvrtki EU i tvrtka je koja se bavi naprednim rešenjima u sferi identiteta, sigurnosti, naprednih sustava sljedivosti i kvalificiranih certifikata koji se upotrebljavaju kroz digitalno potpisivanje i neporecivi identitet. Kako razvijamo napredna rješenja tako smo kroz program Vlade Republike Hrvatske za Slavoniju Baranju i Srijem prepoznali mogućnost da ovdje na istoku Hrvatske, obzirom na jaku IT zajednicu, jako sveučilište i FERIT  kao okosnicu tog programa, otvorim ovaj ured gdje ćemo za poslati sigurno desetak mladih programera koji će isto tako razvijati najnaprednija rješenja bilo u području informacijske sigurnosti bilo u području kriptografije ili svega onoga što se ukaže kao poslovna potreba naše tvrtke – kazao je Sertić.

Da predoči ljudima što tvrtka konkretno radi Sertić je pojasnio konkretnim primjerima.

- Na osobnoj iskaznici nalazi se neporecivi kvalificirani identifikacijski potpisni certifikat. S njim građani više ne moraju, u komunikaciju s državom, ići u papirnatu formu nego sve rješava od doma, kvalificirano potpisujući digitalnog bilo koji akt koji on treba od države ili treba prema nekom poslovnom subjektu ili kroz ugovorni odnos s drugim građanima. Znači, sve se događa u digitalnoj formi. Isto tako, recimo kroz napredne sustave koje razvijamo u prometnim rješenjima kroz koje  upravljamo aktivno na razini kroz sustav tahografa s trenutno 56.000 vozila, u realnom vremenu prikupljamo podatke dajemo potrebne analitičke izvještaj nadležnim tijelima i institucijama. Isto tako, kroz sustave sljedivosti u duhanskoj industriji mi smo prvi u Europi razvili neporecivi sustav sljedivosti svih duhanskih proizvoda, kao fiskalno osjetljivog proizvoda, i na osnovu toga i ostale države članice su uspostavile takvo rješenje. Radimo sljedivosti u prerehrambenim poljoprivrednim proizvodima, imamo našu aplikaciju „Hrana“ koja se nalazi na Googlu i Apps store-u, odakle se može besplatno preuzeti, a putem nje dobiva se informacija u realnom vremenu o proizvodima koji su povučeni iz upotrebe. To je, recimo, posebno bitno sada u trendu zdrave prehrane, praćenja hrane itd. Što se tiče izrade digitalne zelene putovnice, jučer je objavljeno na sjednici Vlade, mi smo u utorak prvi u Europi pristupili Središnjem europskom pristupniku i prošli smo kompletnu proceduru validacije, kako našeg javnog ključa tako i interoperabilnosti naše zelene potvrde , ispričao je Sertić.

Drago Žagar, dekan FERIT-a, kazao je da njegov fakultet razvija usku suradnju s tvrtkama i upravo je AKD uvažena tvrtka za koju mu jer drago da je došla u Osijek.

- Naši studenti su već aktivno uključeni u rad tvrtke, vjerujem da ćemo u budućnosti još uspješnije surađivati na različitim projektima. Do sada smo već odrađivali neke zajedničke projekte, a u budućnosti kada imate tvrtku u Osijeku kada možete bliže razvijati suradnju tada je to puno lakše – komentirao je dekan Žagar. D. Pejić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana