Osijek
DA PUKNEŠ K’O KOKICA: PRIČA O ZAKUPU POVRŠINA KOD ZOO-A

Tko je tu lud? S jedne
strane ograde najam 4620,
s druge samo 800 kuna!
Objavljeno 13. svibnja, 2021.
Udaljenost između njihova dva štanda nije veća od 50-ak metara, jedan je ispred, drugi iza ograde, a peterostruka je razlika u cijeni najma

Još jednu priču "za ne povjerovati" o nesuradnji, nesnalaženju, samovolji ili kako već hoćete Grada Osijeka i njegovih gradskih tvrtki ponudio je našoj redakciji sugrađanin Ljubo Kresić. Predstavnik je uslužnog obrta koji je izlicitirao na natječaju Grada Osijeka zakup tri četvorna metra površine javne namjene kod ZOO hotela radi prodaje kokica, šećerne vate i balona. Cijenom od 4620 kuna porazio je, ne skiva to, svog dugogodišnjeg izravnog konkurenta koji je bio ponudio 3800 kuna. Od godine do godine, i tako unatrag deset godina, jedan od njih dvojice pobijedi jer opravdano drže kako je to top-lokacija na koju onda polažu pravo od 1. travnja pa sve do početka jeseni...

No, gle čuda, požalio nam se naš sugovornik, njegov se konkurent potom dosjetio pa je otišao u Unikom i s tom tvrtkom u izravnoj pogodbi dogovorio iznajmljivanje prostora unutar Zoološkog vrta, i to po višestruko nižoj cijeni. Samo 800 kuna mjesečnog najma! Opravdano se Ljubo pita - "tko je tu lud"? Udaljenost između njihova dva štanda nije veća od 50-ak metara, jedan je ispred, drugi iza ograde, a peterostruka je razlika u cijeni najma. Što bi se reklo, da pukneš k‘o kokica.

​No nije na nama da sudimo o cijenama ni o konkurentu koji plaća koliko je traženo, nego je ovdje riječ o nečem posve drugom.

Za one koji su možda manje upućeni - Grad Osijek većinski je vlasnik Unikoma, dakle i jedna i druga iznajmljena lokacija tako su, zapravo, pod ingerencijom Grada Osijeka.

Pa je li onda Unikom postupio ispravno, može li on samostalno odlučivati o najmu?

To se zapitao i naši sugovornik, koji je odgovor, prije nego što se odluči na sudbeni postupak, pokušao potražiti i u Unikomu i u Gradu.

I mi smo se istim upitom obratili na obje adrese - u Gradu se, poslovično, ili ne javljaju ili sporo odgovaraju, premda imamo informaciju da su od Unikoma tražili očitovanje o tome na temelju kojeg su akta odobrili korištenje površine u Zoološkom vrtu.

U Unikomu u odgovoru koji su uputili na našu adresu kažu kako su, jednostavno, pozitivno odgovorili na zamolbu obrtnika, jedinog koji je pokazao interes, želeći prije svega time "obogatiti ponudu Zoološkog vrta kojim samostalno upravljaju". Ugovor su sklopili neposrednom pogodbom, a kažu, postupili su uz" instruktivnu primjenu pojedinih odredbi Pravilnika o zakupu površina javne namjene. I sve to u dobroj vjeri."

No čudi njihov stav kako oni "nisu upoznati s činjenicom da je na lokaciji u neposrednoj blizini Zoološkog vrta zakupljena površina javne namjene za obavljanje slične djelatnosti"?! Da je ovo prva natječajna godina, još bi se nekako mogla razumjeti ova neupućenost, ali Grad Osijek, kažemo, godinama unatrag iznajmljuje tu lokaciju. Ili, ako ništa drugo, zašto se u Unikomu nisu raspitali kod svog vlasnika prije nego što su povukli ovaj potez?

Dario Kuštro
UBUDUĆE KOORDINACIJA S GRADOM
U Unikomu ne dovode u pitanje pravovaljanost pravnog posla koji su sklopili, ali priznaju kako su im “okolnosti ovoga slučaja postale poznate tek nakon što se javio zakupnik površine javne namjene”. Tvrde, ni u kom im slučaju sklapanjem ovog ugovora nije bila namjera omogućiti niti poticati potencijalnu nelojalnu konkurenciju. Ipak s obzirom na novonastale okolnosti, potencijalno će dodjeljivanje prostora u Zoološkom vrtu drugim zainteresiranim zakupcima biti razmotreno u koordinaciji s nadležnim upravnim odjelom Grada Osijeka.
Čudno je da u Unikomu “nisu imali nikakvih saznanja kako je u blizini ZOO-a zakupljena gradska površina”
Najčitanije iz rubrike