Regija
ONLINE KAMPANJA “LEPTIRIĆA”

Hoće li poludnevni boravak nastaviti, ovisi o donacijama
Objavljeno 7. svibnja, 2021.
Korisnici su nakon godinu dana pokazali dobre rezultate, žele im osigurati produžetak programa
VUKOVAR - Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju "Vukovarski leptirići" pokrenula je preko online platforme "Čini pravu stvar" kampanju u svrhu prikupljanja sredstava za nastavak projekta poludnevnog boravka.Kako je pojasnila Viktorija Matin, predsjednica udruge, u tijeku je realizacija EU projekta "Rastimo, igrajmo se i učimo zajedno" čiji je temelj kvalitetan program poludnevnog boravka za vukovarske mališane. Projekt je, dakako, vremenski ograničen (traje do travnja sljedeće godine), a problem im je to što na aktualnim natječajima namijenjenim udrugama koje su pružatelji socijalnih usluga nema ni jednoga kojim bi mogli osigurati sredstva za njegov nastavak.

- Ovaj program pruža ciljanoj skupini nova znanja i vještine, druženje i igre te korisno i smisleno provođenje slobodnog vremena planski osmišljenim aktivnostima. Uključeno je 40 djece, koja su već nakon godinu dana pokazala znatne rezultate i napredak u svim aspektima življenja. Kada projekt završi, djeca će ostati bez dodatne potpore i vrlo brzo vratiti stare obrasce ponašanja, izostat će pomoć u učenju, kao i kvalitetno provođenje slobodnog vremena - pojasnila je Matin.

Naglasila je kako korisnicima žele pokazati da nisu sami i na vrijeme im osigurati nastavak potpore na putu odrastanja. Stoga je i pokrenuta kampanja na platformi "Čini pravu stvar".

- Molimo sve ljude da nam se pridruže kako bismo prikupili dovoljno sredstava za nastavak ovakvog oblika podrške sve dok se ne osigura sustavno rješenje ili dok se ne napravi kvalitetan plan i program natječaja za ranjive skupine. Držim kako bi natječaji trebali biti vezani kroz definiranje jasne strategije kojom bi se osigurala dugoročna potpora korisnicima programa - navela je, dodavši kako je program poludnevnog boravka namijenjen vukovarskoj djeci s poteškoćama u razvoju i djeci iz disfunkcionalnih obitelji, a kojim nastoje na vrijeme pridonijeti njihovu pravilnom rastu i razvoju, ali i socijalizaciji.

Sve informacije o sudjelovanju u kampanji zainteresirani građani mogu pronaći na mrežnim stranicama “Vukovarskih leptirića”, a Matin je naglasila da se sudjelovati može ne samo donacijom već i kreirajući izazov, koji, primjerice, može biti maraton, prodaja rukotvorina, obroka, slastica ili kakva slična aktivnost koja će za cilj imati prikupljanje sredstava u zajednički fond akcije kako bi na vrijeme osigurali potreban novac.

Dragana Korpoš
POTREBNA JE KONTINUIRANA POMOĆ
Matin je poručila kako udrugama nije problem osmisliti i napisati kvalitetne projekte te se redovito prijavljivati na natječaje, međutim, praksa je pokazala kako za neke programe koji daju odlične rezultate ne mogu osigurati kontinuitet financiranja.

- Kroz naše je programe prošlo više od 250 djece s poteškoćama u razvoju. Imamo mnogo rijetkih sindroma, djece iz autističnog spektra, intelektualne teškoće... Toj je djeci pomoć i podrška potrebna u što ranijoj dobi i do kraja života. Treba imati na umu kako su zbog teške poslijeratne situacije i presporog oporavka gospodarstva na ovom području djeca s poteškoćama u razvoju i njihove obitelji jedna od najsiromašnijih i socijalnom isključenošću pogođenih skupina - naglasila je.
Možda ste propustili...

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana