Novosti
LIJEKOVI, COVID DODATAK, TESTOVI...

Za saniranje posljedica epidemije preraspodjela više od 2,6 milijardi kuna
Objavljeno 22. travnja, 2021.
Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku kojom se u državnom proračunu za ovu godinu preraspodjeljuje ukupno 2,61 milijarda kuna, a radi saniranja posljedica epidemije COVID-19.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić podsjetio je da je Zakonom o izvršavanju proračuna za ovu godinu, s obzirom na brojne neizvjesnosti oko pandemije koronavirusa, omogućeno da se, ako dođe do određene potrebe, sredstva mogu raspodjeljivati i iznad pet posto propisanih u okviru zakona o proračunu. "Na ovaj način samo radimo jedno mosno financiranje unutar samog državnog proračuna, a do izmjena i dopuna državnog proračuna za ovu godinu, koji bi prema svim planovima trebao biti u lipnju", pojasnio je Marić.

Kako je naveo, preraspodjelom ukupno 2,61 milijarde kuna između ostalog se žele izvršiti obveze, poglavito one koje se odnose na dogovor s veledrogerijama. Tako se preraspodjelom osigurava dodatnih 1,96 milijardi kuna na poziciji Ministarstva zdravstva za povećani transfer Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje. "Da ne bi bilo zabune, ovo su sredstva koja nedostaju HZZO-u i Ministarstvu zdravstva da bi ispunili naš dogovor, koji podrazumijeva tri mjesečne tranše u iduća tri mjeseca po 900 milijuna kuna, od čega 600 milijuna kuna otpada na bolnice, a 300 milijuna kuna na ljekarne", pojasnio je Marić. Potrebna sredstva za to se osiguravaju smanjenjem rashoda na pozicijama Ministarstva financija, u iznosu od 1,4 milijarde kuna, i Ministarstva znanosti i obrazovanja, u iznosu od 563 milijuna kuna.

Nadalje, u okviru financijskog plana Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike preraspodjeljuje se 600 milijuna kuna kako bi se osigurala sredstva za COVID dodatak umirovljenicima.

S pozicija Ministarstva turizma i sporta preraspodjeljuje se 20 milijuna kuna na pozicije Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, to jest Ravnateljstva za robne zalihe, za nabavu brzih antigenskih testova za strane turiste. Također, na pozicijama Ravnateljstva za robne zalihe osiguravaju se i sredstva od 25 milijuna kuna za nabavu zaštitne opreme i zaštitnih sredstava za potrebe sprječavanja zaraze koronavirusom. Na pozicijama Ministarstva poljoprivrede preraspodjelom se za provedbu programa potpore proizvođačima tovnih svinja zbog otežanih uvjeta poslovanja zbog pandemije osiguravaju tri milijuna kuna, a dva milijuna za program pomoći malim proizvođačima mlijeka.

Marić je izvijestio da su uspješno okončani pregovori između Međunarodne banke za obnovu i razvoj i Hrvatske banke za obnovu i razvitak za projekt pomoći poduzećima u osiguravanju likvidnosti, u ukupnom iznosu od 200 milijuna eura. H
RAST PLAĆA
“Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, u veljači je prvi put prosječna netoplaća u Hrvatskoj bila viša od 7000 kuna. Tome je znatno pridonijela naša porezna reforma, kao i snažne mjere koje smo donijeli za očuvanje radnih mjesta u okolnostima pandemije, i zahvaljujući kojima je broj zaposlenih krajem ožujka bio veći za 17.000 nego godinu dana prije”, rekao je premijer Andrej Plenković. Istaknuo je da je država od početka pandemije osigurala deset milijardi kuna za oko 120 tisuća poslodavaca i 680 tisuća radnika, kojima je isplaćena potpora za plaće. Prosječna plaća je od siječnja 2012. do siječnja 2016. porasla za 183 kune, a od početka 2016. do sada za 1396 kuna, rekao je Plenković.
1,96

milijardi kuna se preraspodjelom osigurava za povećani transfer Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje za dug veledrogerijama
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KAKO SU RUČNE BOMBE BACALI I 300 METARA U DALJ

Vukovarski "ratni izum" zbunjivao je neprijatelja

2

PLAKATI UZ BIRAČKA MJESTA

Pinjuh za kampanju troši općinski novac?

3

CESTOVNI PROJEKTI U SLAVONIJI I BARANJI

Završetak koridora 5C sredinom iduće godine