Novosti
RASPRAVA O COVID PUTOVNICAMA

WHO: Potvrde o cijepljenju su diskriminatorne
Objavljeno 19. travnja, 2021.
Izvanredni odbor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u ponedjeljak je preporučio da potvrde o cijepljenju ne budu preduvjet za međunarodno putovanje jer je cjepivo neravnomjerno raspoređeno između zemalja.

Neovisni stručnjaci Odbora, u priopćenju objavljenu nakon susreta održanog prošlog četvrtka, pozvali su se na ograničene dokaze o tome smanjuje li cijepljenje protiv COVID-19 širenje zaraze kao i na "nejednakost u svjetskoj distribuciji cjepiva", prenosi agencija Reuters.

Odbor je stoga preporučio da države uzmu u obzir da dokaz o cijepljenju produbljuje nejednakost i neravnopravnu slobodu kretanja.

Do sličnog zaključka prošli su tjedan stigli veleposlanici država članica Europske unije. U dogovorenom zajedničkom stajalištu, koje će biti temelj za pregovore s Europskim parlamentom, potvrde o cijepljenju ne mogu biti uvjet za slobodno kretanje, čime se naglašava načelo nediskriminacije prema osobama koje nisu cijepljene.

Europski parlament, drugo zakonodavno tijelo u EU-u, trebao bi dogovoriti svoje stajalište ovoga mjeseca, nakon čega će moći započeti razgovore s Vijećem EU-a. Očekuje se da će uredba biti usvojena do kraja lipnja.

Europska komisija je sredinom ožujka predložila uvođenje digitalne zelene potvrde, tzv. COVID putovnice za slobodnije kretanje unutar EU-a u vrijeme pandemije, koje bi bile dokaz o cijepljenju, o negativnom testu ili preboljenom koronavirusu. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

REKORDERI U VLASTI OPĆINA, GRADOVA I ŽUPANIJA

Profesija načelnik: Neki idu po osmi mandat

2

STRANKA BIRAJ BOLJE NEĆE NA LOKALNE IZBORE

Šimičić: Zbog obitelji i očuvanja radnih mjesta napuštam politiku

3

STOŽER OBŽ

Umrla jedna osoba, 26 novozaraženih