Kultura
27. MEMORIJAL DORE PEJAČEVIĆ

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća odana počast našičkoj princezi
Objavljeno 5. ožujka, 2021.
U povodu obilježavanja 98. godišnjice smrti prve hrvatske skladateljice Dore Pejačević i u sklopu 27. Memorijala Dore Pejačević, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća održana je komemoracija na Dorinu grobu. Djelatnici Osnovne glazbene škole Kontesa Dora, djelatnice Zavičajnog muzeja Našice, predstavnice Udruge za hrvatsku povjesnicu Našice, predstavnice ogranka Matice hrvatske Našice, djelatnice Osnovne škole Dore Pejačević i predstavnici Grada Našica položili su vijence, zapalili svijeće te uz prigodnu molitvu odali počast "našičkoj princezi". Osnovna glazbena škola pripremila je prigodan program.

- Na 98. obljetnicu smrti okupili smo se na grobu prve hrvatske skladateljice, naše Dore. Kao Glazbena škola skromno smo sudjelovali u programu u kojemu je violinistica Martina Zbiljski odsvirala Kanconetu, prvu Dorinu skladbu koju je napisala u dobi od 12. godina. Profesorica Kristina Brkić izrecitirala je stihove posvećene Dori Pejačević. Napomenula bih da se redovito okupljamo na Dorine obljetnice te na ovaj način želimo podsjetiti naše građane na Dorin život i uspjehe, koja se kako kod nas, a tako i u cijelom svijetu cijeni i izvodi - izjavila je ravnateljica Osnovne glazbene škole Kontesa Dora Marina Kopri.

Kustosica Zavičajnog muzeja Našice Lucija Brajdić rekla je nekoliko prigodnih riječi o Dori Pejačević.

- Na današnji dan preminula je prva hrvatska moderna skladateljica i najpoznatija članica obitelji Pejačević - grofica Dora. Vidljiva talenta, u dobi od 12 godina skladala je prva djela, a već nakon 14. godine ozbiljno se bavila glazbom. Dorina umjetnička ostavština obuhvaća opus od 58 skladbi koje se izvode diljem svijeta. U znak sjećanja na Doru, njezino ime nose našička osnovna i glazbena škola, Tamburaško društvo i jedna našička ulica. Promocijom Dorina imena i djela Našičani iskazuju poštovanje i divljenje "našičkoj princezi". Tako i danas, dolaskom na njezino vječno počivalište, obilježavamo 98. godišnjicu njezina preranog odlaska - izjavila je Brajdić.

Gradonačelnik Josip Miletić uputio je zahvale svima koji čine i pomažu da se djelo i lik Dore Pejačević nikad ne zaborave. Zahvalio je Osnovnoj glazbenoj školi Kontesa Dora na organizaciji ovog događaja i svima koji su došli na Dorin grob kako bi joj odali počast. M. Kunac Svoren
Dora je u dobi od 12 godina skladala prva djela, a već nakon 14. godine ozbiljno se bavila glazbom.
Možda ste propustili...

AKADEMIJA ZA UMJETNOST I KULTURU

Međunarodno pjevačko natjecanje Lav Mirski

HRVATSKI KNJIŽEVNIK DOBIO JE PRIZNANJE ZA SVOJ ROMAN “SJEĆANJE ŠUME”

Damiru Karakašu talijanska književna nagrada

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROMOCIJA KNJIGE ‘’DJECA NA DALJINU’’

Matanović: Ovo je knjiga o teškim sudbinama o kojima se premalo govori

2

OPROŠTAJ OD SAŠE ANOČIĆA

Sanjar u doba grube realnosti

3

IZLOŽBA U POVODU 30 GODINA STROSSMAYEROVA SPOMEN-MUZEJA U ĐAKOVU

Muzej koji ugošćuje biskupa, slikare, književnike i glumce