Crna kronika
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA ŽUPANIJSKOG SUDA OSIJEK

Osuđeni na ukupno 69 godina zatvora zbog pljačke i ranjavanja zaštitara
Objavljeno 1. ožujka, 2021.
Pljačka se u listopadu 2019. godine dogodila na cesti između Hrastina i Koprivne

Ilija Ćorić (24), Ahmet Alija (28) i Zvonimir Mijatović (25) osuđeni su na ukupno 69 godina zatvora zbog po dva razbojstva i pokušaja teškog ubojstva dvojice zaštitara tvrtke "Aleph Tau" iz Slavonskog Broda na cesti između Koprivne i Hrastina 21. listopada 2019. Ćorić i Mijatović osuđeni su na po 22 godine zatvora, a Amet Alija na 25 godina zatvora. Nepravomoćna je to presuda Županijskog suda u Osijeku.


- Nakon što je objavljena presuda, doneseno je rješenje kojim je optuženicima produljen istražni zatvor do pravomoćnosti presude, odnosno do upućivanja na izdržavanje kazne - doznajemo od Miroslava Rošca, glasnogovornika Županijskog suda u Osijeku. Odvjetnici nepravomoćno osuđenih najavili su žalbe na presudu.


- Naravno da ćemo se žaliti na odluku suda. Optužnicom ih se teretilo za četiri razbojstva i dva pokušaja teškog ubojstva, a nepravomoćno su osuđeni za dva razbojstva i pokušaja teškog ubojstva. Ni mi odvjetnici ne znamo, dok ne vidimo pisano obrazloženje presude, za koja dva razbojstva su osuđeni. Što se tiče visine kazni, one su stvarno jako visoke. Pa za ratni zločin su kazne puno manje nego što su oni dobili - rekao nam je Zoran Mataić, odvjetnik Ilije Ćorića.


Podsjetimo, Ćorić je bio djelatnik tvrtke "Aleph Tau" iz Slavonskog Broda čiji su djelatnici opljačkani u vrijeme razbojstva. Optuženi su osporavali krivnju za pokušaje ubojstva i orobljavanje zaštitara i tvrtke "Aleph Tao". Priznali su samo pljačku na štetu tvrtke NTL. Ćorić se pak smatra krivim samo za supočiniteljstvo kod razbojstva NTL-a. Optužnicom se trojac teretio da je znao kako će cestom između Hrastina i Koprivne proći zaštitarsko vozilo tvrtke "Aleph Tau" s novcem prikupljenim iz obližnjih NTL trgovina. Pljačkaši su se oko 14 sati Mercedesom E220, koji je vozio Ilija Ćorić, dovezli do mjesta zasjede. Ćorić je potom ostao u blizini automobila kako bi najavio nailazak vozila zaštitara i osigurao bijeg, a Alija i Mijatović u šumi su čekali dojavu da nailaze zaštitari. Citroen Nemo vozio je Mario Leitkam, a Krunoslav Balešić bio je suvozač. Alija i Mijatović izišli su na cestu i u smjeru automobila ispalili najmanje 17 streljiva. Leitkamu su prostrijeljene lijeva i desna potkoljenica, a Balešić je zadobio prostrijelnu ranu lijeve natkoljenice.


Pljačkaši su ranjenim zaštitarima naredili da predaju mobitele, pištolje i kofer u kojemu se nalazilo 773.957,92 kune utrška prikupljenog iz trgovina NTL-a. Ranjene zaštitare spasili su supružnici Ivan i Marica Sučić, koji su se vraćali iz Koprivne u Osijek.
Teško ranjeni zaštitar Mario Leitham (29) na sudu je rekao kako je Ćorić znao u kakvom je životnom stanju. "Pa kakav to čovjek moraš biti da nam to učiniš?" svjedočio je Leitham. Zaštitar Krunoslav Balešić (43) potvrdio je da je s Ilijom Ćorićem radio nekoliko puta, a bio je kod njega na kavi i na roštilju. Balešić je i dalje na bolovanju i liječi se na psihijatriji s dijagnozom PTSP. Nakon razbojstva nije ni primijetio da je ranjen sve dok nije došao u bolnicu.

Sandra Lacić
Možda ste propustili...

ŠOK ZA 44-GODIŠNJAKA IZ VELIKE

Tri bombe u kokošinjcu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana