Dome slatki dome
KAMIN ČINI KUĆU DOMOM

Kamini daju toplinu i jedinstveni ugođaj
Objavljeno 5. studenog, 2020.
Svojom težinom stvaraju pritisak te ih nije preporučljivo stavljati na podloge s mekim izolacijama, jer dolazi do pucanja

Poznata je izreka da kamin čini kuću domom. I zaista, gotovo nijedan element uređenja prostora ne može stvoriti osjećaj zadovoljstva kakav se javlja dok sjedite uz kamin.

Tijekom stoljeća kamin je doživio mnogobrojne tehničke i dekorativne izmjene koje su bile popraćene smjenom stilskih razdoblja. Sve do danas možemo susreti različite stilove u oblikovanju kamina, od modernih, u čistim geometrijskim linijama, do onih koji i dalje prate smjernice velikih povijesnih razdoblja. Odabir kamina ovisit će prije svega o stilu uređenja vašeg doma koji će, bilo da je moderan, klasičan, rustikalni ili stilski, biti naglasak i nadopuna već postojećem ugođaju prostora.

Kamini se izrađuju od različitih materijala, pa će i odabir završne obloge ovisiti isključivo o vašim željama. Osim toga, prema željama možete odabrati kamin s otvorenim ili zatvorenim ložištem te ugraditi određeni tip gusnatog ložišta, koja se međusobno razlikuju prema veličini, snazi, načinu otvaranja vrata itd. Ložišta mogu biti na kruta goriva te električna ili plinska. Odabir će ovisiti o postojećim uvjetima prostora u koji se kamin ugrađuje.

Kako bi ugradnja kamina bila kvalitetna, a njegovo funkcioniranje pravilno i ugodno za boravak uz njega, potrebno je zadovoljiti određene zahtjeve u kojima će vam najbolje pomoći tvrtke koje ugrađuju kamine. Savjetovanje sa stručnjacima, kao i izvedba od strane specijalizirane tvrtke, omogućit će jamstvo za proizvod koji se ugrađuje. Osim toga, oni će preporučiti tip kamina koji će najbolje odgovarati postojećim uvjetima.

Kamini se uvijek postavljaju na dovoljno čvrstu i stabilnu podlogu. Svojom težinom stvaraju pritisak te ih nije preporučljivo stavljati na podloge s mekim izolacijama, jer dolazi do stiskanja iste te pucanja na kontaktu između kamina i zida.

Najugodniji osjećaj stvaraju kamini s ložištem na drva, zbog prirodnog načina loženja. No, ugradnjom ovakvog tipa ložišta trebaju biti zadovoljeni određeni uvjeti. Jedan od osnovnih je osiguranje dovoljnog promjera dimnjaka, koji za otvorene kamine iznosi Ø 250 -300 mm, a za kamine sa zatvorenim ložištima Ø 200 – 250 mm. Ako imate manji promjer dimnjaka, stručnjaci će vam savjetovati tip kamina i ložišta koji će se uklopiti i u manje promjere. Sljedeći bitan zahtjev je dovođenje svježeg zraka koji će pomoći boljem sagorijevanju, a time i bržem zagrijavanju prostorije. Optimalan promjer cijevi za dovod vanjskog zraka je Ø 160 mm, a promjer može biti podijeljen u dvije, ili tri cijevi manjeg promjera.
Monika Galović Rolich, dipl,ing.arh.
Dizajn
grijanje prostora
Položaj je važan
Položaj kamina u prostoriji treba biti naglašen tako da je pogled na njega omogućen sa svih strana. On postaje središnje mjesto okupljanja, posebice u hladnim jesenskim i zimskim danima kada se više vremena provodi kod kuće u obiteljskom okruženju. Romantično i toplo ozračje koje širi oko sebe, ugodno je svakom pojedincu te stoga požurite ako još niste ugradili kamin i uživajte ove zime u njegovim čarima...
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana