Sport
ODLAZAK

Košarkaški svijet oprašta se od Bore Stankovića
Objavljeno 20. ožujka, 2020.
U Beogradu je u 95. godini preminuo Borislav Bora Stanković, dugogodišnji glavni tajnik svjetske košarkaške federacije (FIBA).

Stanković je slovio za jednoga od pionira i legendi jugoslavenske košarke, a tijekom igračke karijere (1946.-1953.), nastupao je za Crvenu zvezdu, s kojom je osvojio dvije titule prvaka države te za Željezničar i Partizan.

Za jugoslavensku reprezentaciju od 1950. do 1953. godine odigrao je 36 utakmica, a nakon što je prestao aktivno igrati košarku, kao trener prvo je vodio Partizan, a potom OKK Beograd, s kojim je u jednom desetljeću osvojio četiri prvenstva Jugoslavije te talijanski Cantuu.

Na mjestu glavnog tajnika Međunarodne košarkaške federacije nalazio se od 1976. do 2002. godine, a od 1978. je i član Međunarodnog olimpijskog odbora. Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih odličja i priznanja, a član je Košarkaške kuće slavnih od 1991. godine.

Tijekom njegova mandata na čelu FIBA-e košarka se transformirala u jedan od najpopularnijih sportova na svijetu. Njegov je veliki doprinos omogućavanje profesionalcima iz NBA da igraju za svoje reprezentacije na Olimpijskim igrama od 1992., a poslije i na svjetskim prvenstvima. Podržavao je ideju da Hrvatska nastupi na Olimpijskim igrama u Barceloni, gdje je naša izabrana vrsta igrala u velikom finalu protiv prvog i jedinog američkog Dream Teama. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MEMORIJAL "VLADO LIOVIĆ"

Za naslov danas od 17.45 sati igraju NAŠK i Olimpija

2

BIJELO-PLAVI PORAŽENI NA KRAJU PRIPREMA U MAĐARSKOJ

Skromno izdanje
Osječana u "generalci"

3

TALIJANSKI MEDIJI:

Juventus smijenio Sarrija