Osijek
U ORGANIZACIJI OSJEČKOG SAJMA NA PAMPASU

Moderna čuda na TEHNICOOLUMU
Objavljeno 29. studenog, 2019.
Sudjelovanjem na priredbi izlagači će imati prigodu predstaviti svoju djelatnost

Osječki sajam d.o.o., pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, a u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Grada Osijeka i Zajednicom tehničke kulture Osječko-baranjske županije, organizator je 2. TEHNICOOLUMA – sajma tehničke kulture radi poticanja interesa kod djece i mladih za bavljenje tehničkom kulturom i znanošću STEM područja.


Direktor Osječkog sajma d.o.o. Alen Vukašinović najavljuje da će se sajam TEHNICOOLUM održavati od 29. i 30. studenoga na sajamskom prostoru Pampas.

Brojne radionice

- Sajam je namijenjen djeci i mladima, od početnika koji se tek odvažuju za bavljenje tehnikom i ovladavanjem vještinama početne tehničko-tehnološke pismenosti, preko polaznika koji žele proširiti svoje znanje i ovladati vještinama naprednog korištenja, pa do stručnih osoba i pedagoga kojima su STEM znanosti i tehnička kultura profesionalni izbor. Ovogodišnja sajamska priredba održat će se na sajamskom prostoru Pampas u Osijeku, Šandora Petefija 204/a, u zatvorenom paviljonskom prostoru od 1200 četvornih metara i 300-tinjak četvornih metara otvorenog izložbenog prostora. Osječki sajamski prostor na Pampasu bit će predstojeći vikend mjesto održavanja sajamskih izložbi, tridesetak kreativnih i edukativnih radionica na temu: robotika, modelarstvo, maketarstvo, informatika, elektronički i digitalni sklopovi, promet, fotografija, izrada predmeta od metala, plastike, papira, slame, 3D printanje, dronovi itd., izložbi dostignuća iz djelokruga rada udruga proisteklih iz tehničke kulture, zajednica i centara tehničke kulture - nabraja Vukašinović.


Svoj pečat temeljenju sajamskog programa i stručno pratećih aktivnosti na znanstvenim osnovama svojim aktivnim udjelom dat će znanstvene ustanove, škole i fakulteti. Program sajamske priredbe realizirat će se kroz održavanje dinamičnih, kreativnih radionica pod stručnim vodstvom, prezentacija i ponude obrazovnih programa strukovnih škola, fakulteta i učilišta na izložbenom prostoru, kao i kroz stručno-prateće aktivnosti - predavanja, savjetovanja i stručne prezentacije.


Na TEHNICOOLUMU će se predstaviti ponuda i mogućnosti obavljanja stručne nastave za srednjoškolce, predstavit će se atrakcije tehničkih znanosti, a moći će se pogledati i izložba tehničkih radova i dostignuća iz područja djelovanja sekcija Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, kao i njihovih partnera iz zemlje i inozemstva. Obilovat će i zabavom, susretima i razmjenom iskustava polaznika, učenika, studenata i pedagoga.


- Sudjelovanjem na priredbi izlagači će imati prigodu djeci i mladima predstaviti svoju djelatnost te proaktivnim stavom predstaviti prednosti bavljenja tehničkom kulturom i STEM znanošću u smislu prvog izbora budućeg zanimanja čime će ostvariti svoju profesionalnu afirmaciju u gospodarstvu regije, čime se izravno pridonosi ukupnom gospodarskom razvoju. Smisao je da djecu kroz radionice zainteresiramo za pojedine tehničke znanosti i da se ona mogu odmah na obližnjem izložbenom prostoru informirati gdje se za stjecanje takvih specifičnih stručnih znanja školovati.
Ulazak besplatan

Pokrovitelji ovogodišnjeg TEHNICOOLUMA su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, a značenje je prepoznala i Zajednica tehničke kulture na državnoj razini. Sajam će svečano biti otvoren u 11 sati, radno vrijeme je od 10 do 18 sati oba sajamska dana, ulazak je besplatan. Sve što se radi je besplatno i djeca radove koje naprave na radionicama mogu ponijeti kući. Bit će tu i prigodnih radova za blagdane, s elektronikom, radionice su brze, tako da svako dijete koje želi, može proći kroz njih. Zanimljivo je da je lani bilo i umirovljenika koji su se pridružili radionicama jer su zanimljive svima koji žele nešto stvoriti svojim rukama. Prošle godine napravljeno je više od 5000 radova, a organizatori su posljednjeg dana sajma morali pozivati posjetitelje da se sajam zatvara - jer jednostavno od zanimljivosti nisu primijetili da je dan proletio u hipu dok su učili. Sponzori su Ukop d.o.o., koji će predstaviti zanimanja koja njima trebaju - cvjećar i graver, Karolina d.o.o., Ofir d.o.o., Općina Čepin, Obrtnička komora Osječko-baranjske županije.


Zajednica tehničke kulture Grada Osijeka na 2. TEHNICOOLUMU – sajmu tehničke kulture organizirat će održavanje kreativnih, praktičnih radionica i predavanja gdje će se posjetitelji moći pod stručnim vodstvom okušati u aktivnostima i vještinama, a kreativne radionice bit će odrađene i u organizaciji Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije. Predavanje će se održati u organizaciji Dječjeg vrtića Lastavica Osijek u petak od 15 do 15.45 o temi "STEM projekti u predškolskim ustanovama".
- Pozivam svu djecu na sajam na čije se štandove ne dolazi kupovati, nego "pokupiti" besplatno nova znanja i vještine. Bit će nam sigurno vrlo zabavno - upućuje poziv direktor Osječkog sajma d.o.o. Osijek Alen Vukašinović.


Darko Pejić
IZLOŽBE, PREZENTACIJE, RADIONICE, ATRAKCIJE
- Osim mogućnosti da se kao početnici ili vrsni znalci okušaju u ovladavanju ili usavršavanju vještina iz domene tehničke kulture, sajam je i mjesto održavanja izložbi, prezentacija i zabavnih atrakcija kojima se znanosti i tehničkim vještinama pristupa na zabavan, inovativan i nadasve afirmativan način kroz sadržaje u organizaciji Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije - kaže direktor Osječkog sajma.

Tako će izložbe imati u oba dana i: ZTK Valpovo – Belišće: Lemljenje bedževa, Robotika, Modelarstvo i 3D modeliranje; te ZTK Našice: Radionica 3D olovke, 3D modeliranje, Printanje i Lemljenje bedževa. Održat će se i prezentacije "Robotska manipulacija temeljena na robotskom vidu" i "Igra mikrokontrolera", te predavanja "Centrifugiranje modela građevinskih konstrukcija". Prvi put u Osječko-baranjskoj županiji prezentirat će se i posebna atrakcija "Rad velike muzikalne Tesline zavojnice". Moći će se zaigrali nogobot - stolni nogomet s malim robotima mBotima, a to priprema studentski tim s FERIT-a Osijek.
STRUKOVNE ŠKOLE
Dakako da su značenje ovogodišnje odlične sajamske priredbe i izvrsnu prigodu za promoviranje obrazovnih programa na osječkom TEHNICOOLUMU prepoznale i svojim nastupom iskoristit će srednje strukovne škole s područja Osijeka i Osječko-baranjske županije. Srednjoškolski, strukovni obrazovni programi predstavit će se organizacijom praktičnih radionica, predstavljanjem učeničkih zadruga, vježbeničkih tvrtki, kao i ostvarenim uspjesima na učeničkim natjecanjima, a sve u svrhu privlačenja budućih srednjoškolaca za obrazovanje upravo u strukovnim zanimanjima. Na sajmu će se predstaviti srednje strukovne škole: Obrtnička škola Osijek, Graditeljsko-geodetska škola Osijek, Strojarska tehnička škola Osijek, Elektrotehnička i prometna škola Osijek, Trgovačka i komercijalna škola "Davor Milas" Osijek, Srednja škola Donji Miholjac i Srednja škola Valpovo. Mogućnost zapošljavanja u obrtničkim zanimanjima predstavit će Udruženje obrtnika Osijek prezentacijom djelatnosti svojih članova, pa će tako djeca moći razgledati cijelu lepezu mogućnosti daljnjeg školovanja i možda izbora budućeg zanimanja.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana