Regija
ŽIVU STARICU PROGLASILI MRTVOM

Obitelj priredila sve za pokop pa doznala da je baka ipak živa!
Objavljeno 27. siječnja, 2018.
Baka je na kraju ipak umrla jutros u četiri sata, ovoga puta javio nam je liječnik iz KBC-a Osijek, kaže obitelj

SEMELJCI

Malo tko bi se na svijetu mogao “pohvaliti” činjenicom da je imao prigodu vidjeti svoju osmrtnicu, kako je to jučer mogla, zahvaljujući bizarnom spletu okolnosti, 95-godišnja Marija Matthias iz Semeljaca, sela nedaleko od Đakova. Ona je, naime, ni kriva ni dužna, proglašena mrtvom, a ožalošćena rodbina, odmah nakon primitka tužne vijesti, počela je pripreme za pokop. Kako to i priliči običajima tog sela na istoku Đakovštine, prvo je dogovoren svećenik i termin pokopa (danas u 15 sati, nap. a.), potom i karmine u mjesnom domu, neizostavna pečenka i gužvare, na kraju i grobno mjesto. Sve to vrijeme, dok se pokop pripremao, starica je ležala u bolničkoj postelji osječkog KBC-a - živa.

Kako je došlo do ovakvog propusta jučer je pokušao doznati njezin unuk Josip Šogorić, čija nam je supruga Mihaela ispričala priču koja bi se mogla svrstati u rubriku “vjerovali ili ne”.

Polijepili osmrtnice

– Baka je bila smještena u jednom privatnom domu za starije. U četvrtak joj je bilo loše pa je odvezena u osječki KBC, gdje je bila na opservaciji, s njom je bio i Josip. U bolnici mu je rečeno neka ide kući, a da će baka biti smještena na nekom od odjela. Na kraju su je smjestili na gastroodjel. Istoga tog dana poslijepodne oko 16 sati zvali su nas iz doma da je baka preminula - priča Mihaela. Pojašnjava da je procedura očigledno bila takva da su, s obzirom na to da je baka bila u domu, njima iz bolnice i javili da je preminula.

– Gazdi doma javljeno je da je baka umrla. Normalno, mi smo se uhvatili priprema, sve je priređeno, od doma za karmine, hrane, pogrebne firme za prijevoz pokojnika, čak je iskopano i pola rake. Međutim, kad je moj suprug jutros (petak) otišao s osobnom iskaznicom u KBC kako bi sredio papire, nazvao me je i rekao kako je baka živa - priča nam Mihaela. Dodaje i kako je riječ o najstarijoj ženi u Semeljcima, rođenoj 1923. godine.

Obavijest o smrti bake Marije obitelj je polijepila u svom selu, ali i susjednima, pa je jučer žurno skidala osmrtnice.

– Možete misliti kako je bilo mom suprugu kada su mu u bolnici rekli da je baka živa. Nije mogao vjerovati pa su mu otvorili vrata sobe, gdje je baka ležala na krevetu - s nevjericom prepričava Mihaela.

O ovom slučaju tražili smo očitovanje Ravnateljstva KBC-a Osijek, koje je, kako nam je pojašnjeno u dopisu, utvrdilo da kod njih nije došlo do pogreške.

Bolnica: Nismo zvali

“Pacijentica M. M. (1923.) zaprimljena je u Klinički bolnički centar Osijek na Objedinjeni hitni bolnički prijam 25. siječnja 2018. u 9.17 sati u pratnji vlasnika Doma za stare i nemoćne Kanisek. Pacijentici je pružena potrebna liječnička pomoć te je nakon toga hospitalizirana na Klinici za unutarnje bolesti. Ravnateljstvo KBC-a Osijek nema saznanja da je bilo tko od naših djelatnika izvijestio Dom za stare i nemoćne Kanisek da je njihova štićenica preminula. Uvidom u evidenciju ispisa odlaznih poziva za dan 25. siječnja 2018. iz KBC-a Osijek, vidljivo je kako nije upućen poziv prema broju vlasnika Doma za stare i nemoćne Kanisek. Samim time ne možemo utvrditi istinitost navoda obitelji.

Kao kontakt-osoba u našem sustavu naveden je unuk pacijentice te, prema protokolu KBC-a Osijek u slučaju smrti, nadležni liječnik obavještava isključivo osobu koja je navedena kao kontakt-osoba. Iskreno nam je žao zbog nastale situacije te se nadamo da će se utvrditi okolnosti koje su dovele do ovog slučaja”, stoji u priopćenju Ravnateljstva KBC-a Osijek.

Josipova supruga Mihaela kaže kako je točno da je on ostavio svoj broj u bolnici, ali ne vidi razlog zbog kojeg u slučaju stvarne smrti starice o tome ne bi bio obaviješten i dom u kojemu je boravila

Inače, kako neki od članova obitelji bake Marije žive u inozemstvu, odmah nakon primitka vijesti o njezinoj “smrti” krenuli su na put. Vijest da je ipak živa zatekla ih je na pola puta prema Hrvatskoj.

Maja MUŠKIĆ
Ivan Kanisek: Netko je zvao!

Budući da je Marija Matthias bila smještena u Domu za starije i nemoćne osobe Kanisek u Ernestinovu, u koji je, kako tvrdi vlasnik Ivan Kanisek, i stigao poziv da je starica preminula, pitali smo ga za komentar.

– Ako KBC Osijek tvrdi da nije uputio poziv, iako je osoba koja je nazvala rekla da zove iz Kliničkog bolničkog centra Osijek, ne znam što reći. U ovom vam trenutku ne mogu reći broj s kojeg je zvano jer radim takav posao da 24 sata moram biti dostupan i ne gledam telefonske brojeve s kojih me zovu. Imam spremeljene brojeve u imeniku, no ako zove neki nepoznat broj koji nemam memoriran, javim se, ali ga ne pamtim. Taj telefon koristim isključivo za posao i primam brojne pozive. Ako tvrde da nije upućen ni jedan poziv prema mom telefonskom broju, jedino što mogu reći je da je to nečija neslana šala, ne znam kako bih to uopće formulirao. Ne mogu vjerovati da bi bilo koja osoba mogla prenijeti takvu informaciju, pogotovo što je žena, hvala dragom Bogu, još uvijek živa - kazao je Kanisek. Na naš upit je li moguće da mu je ovo netko “smjestio” kaže:

- I to je moguće. Konkurencija u poslu je velika. Mi smo otvorili objekt koji je kao takav jedan od rijetkih na području Slavonije i Baranje. Vjerujem da to može biti i neki danak ljubomori. Možda nekom smetam na tržištu, ni tu varijantu ne isključujem.

Marija Matthias, rođena 1923. godine, najstarija je žena u Semeljcima

Rodbinu iz inozemstva vijest da je baka živa zatekla je na pola puta prema Hrvatskoj

Baka Marija ipak preminula

Nakon bizarnog spleta okolnosti u kojima je 95-godišnja Marija Matthias iz Semeljaca, sela nedaleko Đakova, proglašena mrtvom, iako je u to vrijeme još živa ležala na jednom od bolničkih odjela osječkog KBC-a, pa je obitelj priredila sve za pokop koji je trebao biti održan danas u 15 sati, obitelj nam je danas javila kako je baka Marija ipak preminula. – Baka je na kraju ipak umrla jutros u četiri sata, ovoga puta javio nam je liječnik iz KBC-a Osijek, doznajemo u obitelji. M.M.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana