Osijek
DAVID KRMPOTIĆ, UPRAVNI ODJEL ZA FINANCIJE I NABAVU

Svaki mjesec na weblogu polažemo račune građanima
Objavljeno 2. prosinca, 2016.

Bezuvjetno mišljenje Državnog ureda za reviziju za financijsko poslovanje u 2015. godini, te dvije godine zaredom nacionalno priznanje Instituta za javne financije za transparentnost gradskog proračuna. Velika su to priznanja koja je, prvi put, zaslužio Grad Osijek, odnosno njegov Upravni odjel za financije i nabavu. David Krmpotić prvi je čovjek resora za koji će mnogi reći kako je najvažniji - financija.

On ne dvoji kako su ovo vrijedne nagrade za profesionalno obavljanje posla, ali prebacuje fokus na one koji taj proračun pune, a to su građani Osijeka. Želja je da se Osječanima što više približi i pojednostavi mehanizam raspolaganja “gradskim novcem”.

- Stoga u prvi plan ipak stavljam naš internetski weblog “Čist račun - osječki proračun”. Na njemu, naime, jedini u Hrvatskoj objavljujemo realizaciju proračunskih stavki na mjesečnoj razini. Ta je komunikacija zamišljena na način da građani preko anketa mogu i sami sugerirati kako i gdje usmjeriti sredstva gradskog proračuna - pojašnjava Krmpotić.

Ako se ovome još pridoda kako je proračun za iduću godinu usvojen na razini od 487,3 milijuna kuna, što je za 37 milijuna kuna više nego što iznosi ovogodišnji, moglo bi se, laički, zaključiti kako Grad ponovno “leži” na novcu. To više jer je u projekciji Krmpotić planirao veći priljev prihoda od poslovanja, ponajviše u razdjelu prihoda od poreza. Dakle, od većeg zapošljavanja. Ipak, svjestan je kako još nisu došla vremena za euforiju.

- Mnogo je onih kojima iz gradskog proračuna nastojimo pomoći, prvo kroz segment socijalnih pomoći, potom kroz podršku rada osječkih udruga, a naposljetku, odlukom gradonačelnika sve smo aktivniji i u izravnoj pomoći osječkim poduzetnicima - kaže Krmpotić.

Ovakav odnos Grada Osijeka prema novcu prepoznale su i, inače krute, poslovne banke. Tako sada Krmpotić ima i dobru poziciju za pregovore oko uvjeta predstojećih, još uvijek nužnih, zaduživanja.

Na kraju još spomenimo kako je nastavljen rad na projektu financiranja troškova naknada platnih usluga, odnosno da i dalje građani bez naknade “na svakom uglu” plaćaju uplatnice koje izdaju Grad i gradska poduzeća.

- Također, očekujemo da će Grad i treću godinu zaredom financijski pozitivno poslovati - zaključuje Krmpotić. D. Kuštro

487,3

milijuna kuna iznosi proračun grada Osijeka za 2017. godinu, što je 37 milijuna kuna više nego u 2016.

Osijek je dvije godine zaredom dobio nacionalno priznanje Instituta za javne financije za transparentnost gradskog proračuna

Grad će i treću godinu zaredom financijski pozitivno poslovati

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana