Kolumne
Potrošač u pravu Piše: Dunja Maletić
Porez na promet nekretnina nije ukinut
Datum objave: 7. lipnja, 2022.

Porezna reforma atraktivna je tema koja periodički puni medijske stupce, plijeneći pozornost građana željnih pokojeg poreznog rasterećenja, osobito ako je to prethodno obećano. U jednu ruku, pozorno se prate aktualne izjave resornog ministra, u želji da obećana porezna rasterećenja što prije zažive u praksi, no, u drugu ruku, građani nerijetko ne slušaju i ne čitaju s razumijevanjem, pa previde pokoji detalj. Upravo se takva situacija na tržištu javlja u vezi s jednim "detaljem" koji baš i nije zanemariv - s porezom na promet nekretnina. Nerijetko mi se javljaju kupci nekretnina koji su negdje i nekada pročitali da se porez na promet nekretnina ukida. Pa su takvu najavu mogućeg ukidanja zamijenili sa samim ukidanjem, zaključivši da je ono već stupilo na snagu. A nije. U ovome je trenutku porez na promet nekretnina još na snazi, što pojedine kupce nemilo iznenadi kad pristigne na naplatu, jer propustili su ga uvrstiti u svoju financijsku konstrukciju prilikom kupnje nekretnine.



Stopa ovoga poreza iznosi 3 %, pri čemu je porezna osnovica tržišna vrijednost nekretnine u trenutku nastanka porezne obveze. Porezna uprava utvrđuje osnovicu kao tržišnu vrijednost nekretnine iz isprave o stjecanju nekretnine, ako je ukupan iznos naknade koju stjecatelj isplaćuje približno jednak cijenama koje se postižu, ili se mogu postići na tržištu. Posumnja li Porezna uprava u napisani iznos iz, primjerice, kupoprodajnog ugovora, samostalno će procijeniti vrijednost nekretnine na temelju usporednih podataka o kretanju tržišnih vrijednosti sličnih nekretnina s približno istog područja u približno isto vrijeme.

Obveznik poreza na promet nekretnina je stjecatelj nekretnine (kupac, nasljednik, daroprimatelj, davatelj uzdržavanja i dr.). U smislu Zakona o porezu na promet nekretnina, svako stjecanje vlasništva nekretnine u Republici Hrvatskoj smatra se prometom nekretnina, izuzev stjecanja nekretnina na koje se već plaća porez na dodanu vrijednost. Pod stjecanjem nekretnine podrazumijevaju se kupoprodaja, nasljeđivanje, darovanje, zamjena, unošenje i izuzimanje nekretnina iz trgovačkog društva, stjecanje dosjelošću, stjecanje u postupku likvidacije ili stečaja, stjecanje na temelju odluka suda ili drugog tijela, stjecanje na temelju zakona te ostali načini stjecanja nekretnina od drugih osoba. Nekretninama se, pak, smatraju građevine i zemljišta.

Porezna obveza nastaje u trenutku sklapanja ugovora kojim se stječe nekretnina, ili u trenutku pravomoćnosti odluke suda ili drugog tijela. Kad se nekretnina stječe na temelju ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, porezna obveza nastaje u trenutku sklapanja tog ugovora, a ako je riječ o ugovoru o doživotnom uzdržavanju, porezna obveza nastaje u trenutku smrti primatelja uzdržavanja.

Obveza je javnog bilježnika da po ovjeri potpisa na ispravama o prodaji ili drugom načinu otuđenja nekretnine, ili po sastavljanju javnobilježničkog akta, dostavi elektroničkim putem jedan primjerak isprave ispostavi Porezne uprave na području koje se nalazi nekretnina. Isto tako, sudovi i druga javnopravna tijela obvezni su ispostavi Porezne uprave dostavljati svoje odluke kojima se stječe ili mijenja vlasništvo nekretnina u zemljišnim knjigama. Dostavom ovih isprava i odluka smatra se da je izvršena prijava prometa nekretnina.

Mnogi ne znaju da je oslobođenje od plaćanja poreza na prvu nekretninu ukinuto još 2017. godine. Ipak, plaćanje poreza na promet nekretnina moguće je i izbjeći, ako ste: 1. osoba koje stječe nekretninu u postupku vraćanja oduzete imovine i komasacije nekretnina; 2. prognanik ili izbjeglica koja stječe nekretninu zamjenom svojih nekretnina u inozemstvu; 3. kupac stambene zgrade ili stana (uključujući i zemljište), na kojem ste imali stanarsko pravo ili uz suglasnost nositelja stanarskog prava, prema propisima kojima se uređuje prodaja stanova na kojima postoji stanarsko pravo (isto vrijedi i za zaštićene najmoprimce koji kupuju stambenu zgradu ili stan u kojem stanuju na temelju ugovora o najmu); 4. stjecatelj nekretnine u skladu s propisima o pretvorbi društvenog vlasništva u druge oblike vlasništva; 5. bračni drug, potomak ili predak iz uspravne linije te posvojenik ili posvojitelj koji su u tom odnosu s primateljem uzdržavanja te od njega stječete nekretninu na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju ili ugovora o dosmrtnom uzdržavanju; 6. osoba koja razvrgnućem suvlasništva ili diobom zajedničkog vlasništva stječe posebne dijelove te ili tih nekretnina, neovisno o omjerima prije i nakon razvrgnuća suvlasništva ili diobe zajedničkog vlasništva.

Također, porez na promet nekretnina pri nasljeđivanju, darovanju i drugom stjecanju nekretnina bez naknade nisu dužni platiti: 1. bračni drug, potomci i preci koji čine uspravnu liniju te posvojenici i posvojitelji koji su u tom odnosu s umrlim ili darovateljem; 2. pravne i fizičke osobe kojima Republika Hrvatska ili jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave daruje, odnosno daje nekretnine bez naknade radi odštete ili iz drugih razloga u svezi s Domovinskim ratom; 3. bivši bračni drugovi kada uređuju svoje imovinske odnose.

Zaprimite li rješenje o utvrđivanju poreza na promet nekretnina, dužni ste u roku 15 dana od dana dostave platiti poreznu obvezu, jer žalba ne odgađa izvršenje poreznog rješenja. Porezni obveznik može podnijeti Poreznoj upravi prijedlog za sklapanje upravnog ugovora kojim mu se omogućava plaćanje cijelog iznosa glavnice i kamata u 24 mjesečna anuiteta, uz obračun pripadajuće zakonske zatezne kamate.