Kolumne
Autsajderske bilješke Piše: Ivica Šola
Kolinda Grabar Kitarović dobit će Nobelovu nagradu
Datum objave: 1. ožujka, 2017.

Ovo je doslovna vijest koju su na sveopće zgražanje nad Hrvatskom kao udarnu prenijeli svi mediji, ne samo u Hrvatskoj nego i u “regionu”: Hrvatska je 2016. godine izvezla rekordnu količinu oružja u Saudijsku Arabiju, unatoč tome što postoji osnovana bojazan da će to oružje završiti na sirijskoj fronti, otkrilo je istraživanje novinara Balkan Investigative Reporting Networka. U prvih devet mjeseci Zagreb je Saudijskoj Arabiji prodao oružja u vrijednosti od 83 milijuna eura. Radilo se uglavnom o municiji, raketnim bacačima i granatnim bacačima. Hrvatska je bila jedna od prvih zemalja koja je oružjem opskrbljivala sirijske pobunjenike, još 2012. godine, a oružje plaćeno novcem Saudijske Arabije slano je preko Jordana, uz koordinaciju CIA-e. Od prosinca 2012. Hrvatska je na prodaji oružja Saudijskoj Arabiji zaradila 126 milijuna eura te 44 milijuna eura od prodaje oružja Jordanu. Prije toga gotovo nikakva prodaja iz Hrvatske tim dvjema zemljama nije zabilježena.

Licemjerje

Eto, tako je zločesta i licemjerna ova država. Ipak, takva vijest bez konteksta nije vijest, nego manipulacija. Evo zašto. Barack Obama dobio je Nobelovu nagradu za mir. Idol je globalne liberalne i pacifističke ljevice, ikona svih osviještenih mirotvoraca. Nažalost, prema javno dostupnim podacima koje je objavio Congressional Research Service, Barack Obama i njegova administracija u vezi s ovim pitanjem najveći su zlotvori u povijesti Sjedinjenih Američkih Država. Za njegova mandata, u razdoblju od 2008. do 2015., SAD je sklopio rekordan broj ugovora za izvoz oružja u zemlje Trećeg svijeta, u ukupnom iznosu od 200 milijardi dolara, što čini 42 posto ukupnog globalnog izvoza oružja u te zemlje. U tom časnom biznisu Amerikance sasvim solidno prate Francuzi (51 milijarda), Nijemci (19,5 milijardi), Velika Britanija (14 milijardi) i poznati hrabri ratnici Talijani (10 milijardi), kod kojih vrijedi poslovica kako “svaki odbjegli vojnik, dezerter, dobro dođe za drugu bitku”. Što se samog nobelovca Obame tiče, zastrašuje podatak da je najviše oružja prodao na Srednjem istoku, i to u razdoblju 2011. – 2012. godine, u ukupnom iznosu od 76 milijardi dolara. Podatak je zastrašujući jer tih godina cvjeta tzv. arapsko proljeće, “humanitarna” intervencija na Libiju, građanski rat u Siriji, koji i danas svakodnevno gledamo u izravnom prijenosu, kao i uspon kalifata, ISIL–a. Ne treba biti prepametan da bi se zaključilo kako je to oružje nobelovac Obama ondje prodavao kako bi “stabilizirao” situaciju, a ta “stabilnost” zorna je i dana današnjeg.

Najveći je kupac oružja, kada se već spominje Hrvatsku u kontekstu te zemlje, Saudijska Arabija, koja je ukupno kupila oružja za 92 milijarde, od čega je najviše kupljeno od njezinih starih saveznika, Sjedinjenih Američkih Država, u iznosu od 72 milijarde dolara. Saudijska Arabija, samo za podsjećanje, sa svojom je vehabijskom ideologijom glavni izvor svih džihadističkih i terorističkih zala u posljednje vrijeme. Al' dobro, poso je poso...

Manipulacija

Iz rečenog nameće se nekoliko zanimljivih stvari. Prvu posvećujem svojim studentima, radi se o “istraživačkom novinarstvu”. Istraživanje novinara Balkan Investigative Reporting Networka nije nikakvo istraživanje, sve imate na internetu, odete na stranice američkog Kongresa, UN–a ili bilo koje specijalizirane institucije i tamo sve lijepo piše. Ova “bombastična” vijest i “istraživanje” stoga su čista manipulacija, jer podatke o Hrvatskoj donose izvan konteksta. Hrvatska je u “sranju” koje se događa nakon tzv. arapskog proljeća apsolutno nebitna, nevina. Kada je prodaja oružja u pitanju i sve posljedice za masakre i krvoprolića, kao i za aktualni migracijski cunami koji nas zapljuskuje, onda jedina vijest može biti nobelovac Obama, sve drugo je sekundarno.

Što se Obame tiče, osim tih strašnih stvari, činjenica i podataka, ima tu mjesta za pišuriju od koje se čovjek može samo nasmijati. Isti taj Obama htio je donijeti zakon (ili je donio, ne znam točno) kojima bi Amerikancima zabranio nositi oružje. Proizlazi da se nobelovac Obama više boji vlastitih građana od ISIL-a i Al-Ka'ide zajedno. Također, što se američkih građana tiče, fantastična je spoznaja da se Amerikancu prije navršene 21 godine ne smije točiti alkohol, ali zato već nakon navršene 18 godine smije ići u rat. Očito je taj zakon pisao netko u pijanom stanju.

Suma summarum: Nakon objave ove vijesti o oružju “zločeste” Hrvatske nema razloga hrvatsku predsjednicu ne kandidirati za Nobelovu nagradu za mir, a ovim “istraživačkim” balkanskim novinarima dodijeliti Pulitzera.