Kolumne
Autsajderske bilješke Piše: Ivica Šola
Molim, uklonite zastavu EU-a s institucija
Datum objave: 1. listopada, 2014.

Kada uđete na glasovito Oxfordsko sveučilište, na samom ulazu dočekat će vas kip svetoga Ante. Uostalom, svaki koledž krasi kip nekog sveca, a samo geslo ovog, očito, nesekularnog i zatucanog Sveučilišta glasi: "Gospod je moje prosvjetljenje".

Prosto da čovjek ne povjeruje, kao i činjenici da su neki učenici svetog Ante, dok je predavao u Bologni (evo nam i nesekularnog naziva Bolonjskog procesa), završili kao profesori na Oxfordu. I dok sveti Ante već stoljećima mirno stoji na ulazu koledža jednog od najuglednijih svjetskih sveučilišta, a takvih primjera je na tisuće u sekularnom svijetu, Gospa u sekularnoj Hrvatskoj ne može ni u osnovnu školu, što je čista diskriminacija prema ženama. U Hrvatskoj Gospa ima pravo pojavljivanja u državnim i javnim institucijama samo ako je, kao onomad na plakatu za predstavu "Fine mrtve djevojke", prikažete kao lezbijku. Uskoro bismo mogli dočekati da se i one silne krunice oko vrata koje su nosili hrvatski vojnici u borbi za demokraciju i druge sekularne vrijednosti, kada ih se prikazuje na TV-u iz arhiva, naprosto prebrišu, da ne iritiraju Olivera Frljića, ili neku udrugu od dva i pol člana, koji bi Oxford možda sravnili sa zemljom.

Iritantni simboli mira

Gospa je naprosto, opasna žena pa je vjernici zato i zovu pogrdnim nazivom "Kraljica mira", a simboli mira su doista iritantni, posebice što u njoj čuči kleronacionalistkinja u epitetu "Kraljice Hrvata". Stoga bi ova sekularna i napredna gospoda u Hrvatskoj, najmlađoj članici Europske unije, koja su uspjela maknuti Gospu iz hodnika OŠ Šime Budinića u Zadru, trebala pokrenuti još jednu važnu inicijativu na razini EU-a. Ovim ih putem želim upozoriti na jednu zabrinjavajuću činjenicu pa ih molim da hitno prosvjeduju kod Europske komisije i Parlamenta. Naime, EU, kao zajednica sekularnih država, ima veoma problematičnu zastavu, koju je očito neki podmukli umjetnik katolik podvalio. Ova plava zastava s 12 žutih zvijezda djelo je Arsenea Heitza koji je prije desetak godina za časopis "Lourdes" izjavio kako ga je u dizajniranju službene zastave EU-a inspirirao sakralni motiv koji prikazuje Gospu Bezgrješnog Začeća, tj novozavjetna Knjiga otkrivenja (12,1), koja govori o "ženi odjevenoj suncem, a na glavi joj vijenac od 12 zvijezda". K tome želim upozoriti na daljnje zabrinjavajuće činjenice: da je autor zastava Heitz bio član marijanskog pokreta, da su oci utemeljitelji Europe od Adenauera do de Gasperija odreda bili praktični katolici te da je današnja zastava EU-a od strane Vijeća Europe prihvaćena kao najbolje rješenje na zloglasni blagdan Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije, 8. 12. 1955. godine.

Sigurnosna provjera

Imajući u vidu sve nabrojene činjenice, veoma je žalosno da pripadamo zajednici naroda, Europskoj uniji, čiji je simbol inspiriran marijanskom ikonografijom i tekstom iz Novog zavjeta. S obzirom na sve ove činjenice koje upućuju na Majku Božju kao simbol EU-a, molim nadležna ministarstva da se, kao u slučaju škole u Zadru, pod hitno sa svih državnih institucija skinu zastave Europske unije. I da svatko tko od naših građana koji poželi studirati na Oxfordu prođe sekularističku sigurnosnu provjeru te odmah po dolasku na Oxford pokrene inicijativu za micanje svetog Ante iz hodnika.