Kolumne
Autsajderske bilješke Piše: Ivica Šola
Ovako treba misliti da biste bili "in"
Datum objave: 4. prosinca, 2013.

Predsjednik, premijer, cijela vlada, svi mediji, cijela glumačka i medijska scena upregla se kako bi preodgojila zatucani narod i navela ga da glasuje protiv referenduma o braku.

Toliko dirigiranog jednoumlja kakvo je bilo na djelu proteklih mjeseci u Hrvatskoj postoji još možda jedino u Sjevernoj Koreji. To bučno PROTIV čak se ne može nazvati jednoumljem jer tu ni uma ni misli nije bilo, najveći argument bile su emocije, prenemaganje i srdžba pomiješani sa snobovskim kompleksom veće vrijednosti pred prosječnim "fašistoidnim" Hrvatom.

Uvezimo “avangardne”

Kako stvari stoje, ta bi politička, glumačka, spisateljska, novinarska, estradna... "elita" najradije sada iselila hrvatski narod odavde i uvezla neke druge ljude po mjeri svoje vlastite "avangardnosti" u kojoj je riječ fašist bila češće u uporabi nego svih godina 2. svjetskog rata. Ispiranje mozga uz pomoć kičaste, petparačke retorike ljubavi i različitosti neće ovime prestati, dapače, razjareni samoproglašeni prosvjetitetlji sada će krenuti u samoviktimizacijsku spiku u kojoj opet neće biti ni racionalnih ni pravnih argumenata, tek crno-bijela tehnika s hrpetinom stereotipa o tzv. naprednima i tzv. nazadnima, no čini se da je sav taj kraval u krajnjoj liniji njima tek oblik samoterapije. U takvoj atmosferi u kojoj je bilo kakav pluralizam izbrisan narod je, unatoč izlaznosti, ipak izmakao kontroli i pao pod utjecaj "mračnih sila". Može li se i ovdje primijeniti Kovačev "aksiom" kako su elite gore od rulje? Ne. Kao što ne možemo govoriti o jednoumlju u događanju prepunom emocija i strasti bez uma i razuma, tako ni u svijetu u kojem postoji samo jedan imperativ: "biti bezuvjetno moderan", ne možemo govoriti o eliti. Danas se prema idejama odnosi kao prema garderobi i frizuri, pa kriteriji nisu istina i laž već je li nešto "in" ili "out" na platformi političke korektnosti, a homobrakovi su "in", pa je između snobizma i elitizma odavno izbrisana granica. Ako je tomu tako, evo vam deset ideja koje morate usvojiti kako biste bili "in": 1. Kapitalizam je uzrok mizerije; 2. Socijalizam, bez obzira ne njegovu praktičnu propast, motiviran je visokim idealima; 3. Globalizacija šteti siromasima u Trećem svijetu; 4. Čovjek je glavni krivac ambijentalnih nedaća; 5. Sve psihološke i razlike u ponašanju između ljudi su “socijalno konstruirane”, pa i heteroseksualni monogamni brak i obitelj;

Homofobi i klerofašisti

6. Sve nedaće Trećeg svijeta posljedica su kolonijalizma, a zapadna civilizacija je inherentno represivna i nasilna, posebno prema ženama, homoseksualcima i “obojenima”; 7. Produkti zapadne civilizacije duhovno su inferiorni nezapadnim civilizacijama; 8. Tradicionalna vjerovanja, posebno kršćanska, proizvod su znanstvene neprosvijećenosti i zatucanosti; 9. Tradicionalni moralni skrupuli, posebno oni koji se tiču seksa, temelje se na neznanju i religijskoj indoktrinaciji. 10. Tko ne misli ovako je homofob, klerofašist, netolerantan, pohlepni neoliberal... Ostale "epitete" dodajte sami, sve piše u novinama. Dakle, ako stanete pred kamere, furajte se na ove fore kojima u "zatucanoj" RH ljudima još nije dostatno ispran mozak, kako je referendum pokazao.