Mozaik
BABY LASAGNA JE FAVORIT NA EUROSONGU

Hoće li nam 20. nastup
u finalu donijeti pobjedu?
Objavljeno 8. svibnja, 2024.
Iskreno, jedva čekam ponoviti nastup u subotu u finalu. Hvala svima na podršci!
Hrvatski predstavnik Baby Lasagna je prošao u finale 68. Eurosonga. Mladog umaškog glazbenika ćemo s pjesmom "Rim Tim Tagi Dim" gledati na velikoj eurovizijskoj pozornici u subotu, 11. svibnja, u izravnom prijenosu na HTV1.

Kad je završio njegov nastup u polufinalnoj večeri Eurosonga, dodatno je skočio na eurovizijskim kladionicama. Tako mu kladioničari u ovom trenutku daju 37 posto šansi za osvajanje prestižnog natjecanja, a Švicarac Nemo na drugom je mjestu sa samo 16 posto šansi. Prije nego što je odradio nastup, Baby Lasagna je bio na 34 %. Uz njega su se iz prvog polufinala u finale plasirale: Srbija, Portugal, Slovenija, Ukrajina, Litva, Finska, Cipar, Irska i Luksemburg, koji je prvi put na Eurosongu nakon 31 godine stanke.

Baby Lasagna je svojim nastupom oduševio cijelu dvoranu, koja je plesala i pjevala s njim. Nakon nastupa podijelio je svoje dojmove za Novu TV.

- Jako sam sretan što smo se svidjeli publici i što smo osigurali prolazak u finale. Nastup na velikoj pozornici i pred prepunom arenom novo je iskustvo koje ću sigurno pamtiti. Iskreno, jedva čekam ponoviti nastup u subotu u finalu. Hvala svima na podršci! - kaže Baby Lasagna, kojeg je u dvorani Arene u Malmöu uživo gledalo više od 8000 gledatelja iz 90 zemalja svijeta.

Izišao je pred novinare nakon prolaska u veliko finale Eurosonga kojima je na presici odgovarao na pitanja. Jedno od njih glasilo je misli li da je ovo bila njegova najbolja izvedba večeras, a na što je on i iskreno odgovorio: "Bilo je bolje na probama, ali je najbolje što ste vi vidjeli", odgovorio je Baby Lasagna.

Uz to pitali su ga i o stanju kladionica te osjeća li pritisak zbog njih.

- To su samo brojke. Posao nije gotov - zaključio je Marko, koji je, kad su mu novinari pohvalili energičnost za vrijeme nastupa, dodao: "Morao sam razmišljati o nastupu cijelo vrijeme, imate brojne kamere koje pratite, to može biti pomalo ograničavajuće, ne znam kako je bilo što se tiče energije."

- Tko čeka, taj i dočeka. Čestitam Baby Lasagni. Sinoć smo proslavili prolazak u finale, a danas ćemo malo sabrati dojmove. Onda krećemo u pripreme za veliko finale Eurosonga u kojem ponovo želimo dati najbolje od nas. Idemo dalje, polako, ali sigurno - dodao je Tomislav Štengl, šef HRT-ove eurovizijske delegacije komentirajući spektakularni ulazak Hrvatske u finale.

Ovogodišnje natjecanje donosi i dvije promjene. Izravni finalisti Big 5 (Francuska, Italija, Njemačka, Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo) te domaćini Šveđani nastupaju, osim u finalu, i u polufinalnim večerima. Uz Baby Lasagnu u prvom su polufinalu nastupili i predstavnici Cipra, Srbije, Litve, Irske, Ujedinjenog Kraljevstva, Ukrajine, Poljske, Islanda, Njemačke, Slovenije, Finske, Moldavije, Švedske, Azerbajdžana, Australije, Portugala i Luksemburga. U revijalnom dijelu programa, za vrijeme glasanja, nastupila je legenda Eurosonga, Johnny Logan, koji je otpjevao Loreeninu pjesmu "Euphoria". Nastupio je i Benjamin Ingrosso, poznati švedski kantautor, koji je izveo dvije pjesme. Voditeljice su bile Petra Mede i Malin Åkerman, a hrvatski komentator Duško Čurlić. Prije prijenosa polufinala HTV1 je emitirao dokumentarni film o Marku Purišiću.

Sudeći prema društvenim mrežama, a i reakcijama u samoj Areni i press centru koji se nalazi pokraj nje, sve su veće šanse da Hrvatska doista ove godine pobijedi na Eurosongu. Tek sat vremena nakon što je njegov nastup objavljen na YouTubeu snimka je skupila više od 120.000 pregleda, a već dan nakon nastupa bilo je više od milijun pregleda!

Podsjetimo, Hrvatska je bila domaćin Pjesme Eurovizije samo jednom, 1990., kao rezultat pobjede zadarskoga sastava Riva za Jugoslaviju 1989. Tako je Hrvatska jedina država koja je bila domaćin natjecanja a da u njemu nije sudjelovala i jedina država koja je bila domaćin natjecanja a da nikada nije pobijedila. Ovo je u 31 godini sudjelovanja Hrvatske na Eurosongu, ove smo se godine po 20. put plasirali u finale. Hoće li ova godina konačno donijeti pobjedu Hrvatskoj?

Tanja Kvorka
VIŠE OD MILIJUN GLEDATELJA POLUFINALA
U sjajnom nastupu uživalo je više od milijun gledatelja HRT-a, pa tako prema prvim neslužbenim podacima, na ukupnoj populaciji ovaj najveći televizijski glazbeno-zabavni show vidjelo je, u trenutku nastupa Baby Lasagne 979.147 ljudi, odnosno skoro 60% gledatelja televizije u Hrvatskoj. Na platformi HRTi Eurosong je pratilo 35.000 ljudi, a ukupan broj pregleda je 95.000. HRT-ove društvene mreže okupile su velik broj posjetitelja. Već duže vrijeme na mrežama traje velika podrška i zanimanje za Baby Lasagnu. Svjedoči tome da je spot “Hrvatska pleše Rim Tim Tagi Dim” dosad pregledan 1,8 milijuna puta na HRT-ovim društvenim mrežama. Veliki je interes i na Dorinim kanalima na kojima se kontinuirano objavljuju svi detalji i vijesti iz Malmöa što pokazuje i doseg od čak dva milijuna ljudi u posljednjih nekoliko tjedana.

PODRŠKA POZNATIH HRVATA
Marku stižu poruke podrške i od slavnih Hrvata. Među njima su i premijer Andrej Plenković i bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ali i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. Osim političara, mnoge slavne osobe iz svijeta sporta i zabave su mu poželje sreću u finalu, kao što su Luka Nižetić, Severina, Jelena Rozga, Sandra Perković, Alen Vitasović, Jacques Houdek, Tonči Huljić, Sanja Doležal, Mrle, Branimir Mihaljević, Damir Kedžo...

MARKOVA PORUKA I DOJMOVI
Baby Lasagna je jučer objavio video poruku na Facebooku na engleskom jeziku, u kojoj je rekao: “Želim se zahvaliti svima koji su glasali i pomogli nam da uđemo u finale. To je stvarno velika čast. Biti na toj pozornici je bio dobar osjećaj, ali trenutak kad smo plesali naš poznati ples i kad sam okrenuo i ugledao kako svi u publici plešu kao mi, bilo je nevjerojatno! Ne mogu dočekati subotu i znam da ćemo imati još bolji nastup nego u polufinalu. Vidimo se ponovno, puno hvala i mjau!”.

Najčitanije iz rubrike