Svijet
KOPENHAGEN

Stara burza pogođena je požarom
Objavljeno 16. travnja, 2024.
Požar zahvatio znamenitu Staru burzu u Kopenhagenu, srušio se toranj
Požar je u utorak pogodio Staru burzu u Kopenhagenu, jednu od najpoznatijih zgrada danske prijestolnice, zahvativši njezin toranj, koji se srušio na krov u prizoru koji podsjeća na požar u pariškoj katedrali Notre-Dame 2019. Za sada nema izvješća o ozlijeđenima, rekla je policija. Na videosnimci s mjesta događaja vidi se kako ljudi odnose velike slike iz zgrade kako bi spasili povijesne artefakte od plamena.

- Užasni prizori Burze. Tako tužno. Kultna zgrada koja svima nama puno znači... Naš Notre-Dame - napisao je ministar obrane Troels Lund Poulsen na X-u. Povijesna se zgrada, čiji je toranj oblikovan kao isprepleteni repovi četiriju zmaja, kad je izbio požar, renovirala. Skele oko zgrade otežavaju vatrogascima da se probiju do požara, a bakreni krov čuva toplinu, rekli su vatrogasci u Kopenhagenu. Obližnje ministarstvo financija evakuirano je zbog požara, rekla je policija. U zgradi u nizozemskom renesansnom stilu više nije danska burza, nego služi kao sjedište Danske gospodarske komore. Još se ne zna što je uzrok požara. Policija u Kopenhagenu pozvala je ljude da izbjegavaju vožnju u užem dijelu grada.

Danska gospodarska komora, koja je od 1857. vlasnik zgrade, radila je na njezinoj obnovi u stilu danskog kralja Christiana IV., koji ju je dao izgraditi u 17. stoljeću. "Četiri stotine godina danske kulturne baštine u plamenu", napisao je ministar kulture Jakob Engel-Schmidt na X-u. H
Možda ste propustili...

SKUPINA MINISTARA IZ EUROPE, JUŽNE AMERIKE I AFRIKE:

Veći porez za najbogatije građane diljem svijeta

Najčitanije iz rubrike